Istraživanje: Kako se beba osjeća u maternici kada mama plače?

Istraživanje: Kako se beba osjeća u maternici kada mama plače?

Beba u maternici može osjetiti majčine negativne emocije


Svi znamo da na nerođenu bebu utječe ono što jedemo i pijemo, no kako je s onim što osjećamotijekom trudnoće? Najnovija istraživanja pokazuju kako zametak star šest mjeseci može osjetiti majčino raspoloženje. I to ne samo privremeno – strunjači tvrde kako majčino emotivno zdravlje tijekom trudnoće ostavlja određeni trag na djetetu i kasnije kroz život.

Pa, kako onda na nerođenu bebu utječe to što majka plače? Neke od ovih kategorija dat će vam dobar uvid u to kako emocije mijenjaju bebin život – zauvijek.

Za mame pod stresom

Sve mame su neka pod stresom i povremeni stres neće utjecati na vaše dijete pa se oko toga ne trebate brinuti. No, dugotrajni stres, anksioznost i depresija ostavit će velike posljedice.

Djeca depresivnih majki imaju 1.5 puta veću šansu da će do 18 godine života razviti neki oblik depresije te da će imati emotivnih problema kao što je povećana agresivnost.

Depresija navodno, što je vrlo zabrinjavajuće, utječe i na sam razvoj djeteta, no na vrlo neobičan način. Naime, stručnjaci tvrde da će se djeca majki koje su bile depresivne u trudnoći te ostale depresivne nakon poroda normalno razvijati. Jednako tako i djeca majki normalnog emotivnog stanja prije ili poslije trudnoće. No ako se i jedan od tih parametara promijeni npr, ako se depresija pojavi ili nestane kasnije, to će usporiti djetetov razvojni proces.

Za mame koje zamjeraju što su trudne

Žene koje trudnoću ne nose s radošću već nešto zamjeraju malom biću koje rate u njima ili ne osjećaju nikakvu ljubav te privrženost mogu ozbiljno emocionalnom razvoju djeteta. Stručnjaci smatraju kako djeca koja su za vrijeme trudnoće “nevoljena” to itekako mogu osjetiti te razviti probleme u ponašanju.

Za mame koje su povremeno tužne

Ovo nitko ne može izbjeći jer svi imamo loše dane. Povremeni stres, živčanost i tužno raspoloženje neće naštetiti vašem djetetu.

Što poduzeti?

Ako ste sloni mračnom raspoloženju i inače vas sve brine i nervira, teško vam je narediti da odjednom postanete sretni. Ali to je upravo ono što vam treba.

Što možete napraviti?

Pokušajte otkriti uzroke svog stresa ili nezadovoljstva te ukloniti ih ili barem minimalizirati.

Riješite se negativnih i toksičnih ljudi oko sebe.

Radite stvari koje volite i koje vas zabavljaju.

Vježbajte  – jer će vam se osim tjelesnog popraviti i duševno zdravlje.

Priuštite si svaki dan malo vremena za sebe i uživajte u nečemu.

 

djecjaposla.com