Ispravan početak dojenja

Da li je majčino mlijeko dovoljno za bebu u prvih 6 mjeseci?

Piše: Prim.dr Amela Adžajlić., spec. ginekologije i akušerstva-Dom zdravlja “Dr Mustafa Šehović” Tuzla

Prvi sat nakon poroda mnogo je važan za majku i dijete. Dijete se tada nalazi u stanju tihe budnosti i svim svojim čulima upija informacije o svijetu oko sebe. Majka se u tom periodu intenzivno zbližava sa svojim novorođenim djetetom i u njoj jača osjećaj ljubavi, potpomognut hormonima koji se izlučuju tokom kontakta kožom na kožu i prvog podoja. Prvi djetetov nježni dodir dojke stimulira izlučivanje hormona oksitocina koji omogućuje otpuštanje mlijeka i pojačava osjećaj ljubavi za dijete. Pravilno postavljanje na dojku jako je važno kako ne bi došlo do oštećenja bradavica ili zastoja mlijeka u dojkama. Ako beba nije u pravilnom položaju, neće pravilno sisati, a majka će imati bolne bradavice. Do bola u bradavicama najčešće dolazi kad djetetova usta nisu dovoljno otvorena, pa jezikom pritišće bradavicu umjesto dojke. Pljosnate ili male bradavice dobro je prije dojenja podražiti masiranjem. Prihvatite bradavicu između palca i kažiprsta, nježno je trljajte i pritom izvlačite. Nakon nekoliko takvih pokreta bradavica će postati kruta i beba će je lakše pravilno prihvatiti. Katkad je to potrebno ponoviti i tokom dojenja, a možete upotrijebiti i kockicu leda. S vremenom će bradavica postati ispupčenija, a i bolna neugoda će proći. U prvom satu nakon poroda djetetov refleks sisanja je najjači zbog čega ono lakše pravilno prihvata dojku. Žena se zbog uspješnog prvog podoja osjeća osnaženo i s većim samopouzdanjem ulazi u razdoblje dojenja.

Koliko često treba dojiti bebu?

Mnoge žene misle kako će dojenjem na zahtjev i bez ograničenja trajanja podoja ostati bez mlijeka, te pokušavaju “skupljati” mlijeko u dojci. Baš tada čine veliku grešku. Veoma je važno shvatiti da dojenje funkcionira na principu “ponude i potražnje”, što znači: koliko mlijeka beba uspije izvući, toliko će se mlijeka i stvarati. Beba treba sisati kad god poželi i koliko god želi, čime će zadovoljiti ne samo glad i žeđ nego i urođenu potrebu za sisanjem. Svako odgađanje i preskakanje podoja, zamjena podoja adaptiranim mlijekom, omest će taj proces i narušiti proizvodnju mlijeka.

Da li je majčino mlijeko dovoljno za bebu u prvih 6 mjeseci?

 Mlijeko svake majke savršeno je prilagođeno baš njenoj bebi i mijenja se u skladu s djetetovim potrebama. Nijedan industrijski pripravak ne može u potpunosti oponašati majčino mlijeko. Ispitivanja su pokazala da je sastav majčina mlijeka (udio ugljikohidrata, masti i proteina) prilično konstantan i ne varira mnogo pod uticajem prehrane majke jer se u slučaju nedovoljnog unosa crpe rezerve pohranjene u majčinom organizmu. No dugoročna lošija prehrana može negativno uticati na zdravlje majke. Zato je veoma važno da dojilja ima raznovrsnu i uravnoteženu prehranu, koja je nužna za očuvanje njenog zdravlja i pravilan razvoj djeteta. Sve nutritivne sastojke i energiju dijete crpi iz majčina mlijeka te ih majka mora nadoknaditi izvorima iz vlastite prehrane. Važno je da je izbor namirnica raznolik i da obroci sadržavaju namirnice iz svih pet preporučenih grupa – voća, povrća, mliječnih proizvoda, mesa i žitarica. Vodu nikako ne smijemo zanemariti i zamijeniti drugim vrstama tekućine.

Kako pratiti napredak dojene bebe?

Bez obzira jesu li dojena ili ne, djeca gube na težini prva 3-4 dana nakon rođenja zbog gubitka tekućine iz tkiva i zbog izlaska mekonija. Normalnim se smatra ako dijete izgubi 5-7% svoje porođajne težine. Iako se gubljenje na težini i do 10% smatra normalnim, ono može značiti da majci treba dodatna pomoć pri dojenju. Većina djece vrati porođajnu težinu od 10-14 dana nakon rođenja. Dobivanje na težini treba uvijek mjeriti od najmanje težine nakon poroda. Što više dijete izgubi, duže će mu trebati da vrati porođajnu težinu.

U slučaju da dijete u periodu od 10-14 dana od rođenja nije vratilo svoju porođajnu težinu, treba obratiti pažnju na djetetovu i majčinu tehniku i praksu dojenja.

Ne opterećujte se čestim vaganjem i mjerenjem svoje bebe. Vage su baždarene različito, pa su moguća velika odstupanja koja vas mogu nepotrebno zabrinuti. Ne zaboravite da puna pelena može težiti i do 250 grama. U većini slučajeva dovoljno je da se vaganje i mjerenje rasta u dužinu obave prilikom redovnih posjeta pedijatru tokom prvih mjeseci bebinog života.

Šta ukoliko dojilja nema dovoljno mlijeka?

Količina mlijeka može da se ne poklapa s potrebama djeteta. Mlijeka može biti previše ili premalo, a proizvodnja bi se trebala uravnotežiti u roku nekoliko sedmica. Iskustvo govori da treba biti uporan, bez obzira na probleme, ali šta kada je vaše dijete gladno, ne raste i ne dobiva na težini ili, što je gore, gubi na težini, često i neutješno plače, iako vam je satima bilo na dojci? 

Činjenica je da nijedna majka ne želi da njeno dijete bude gladno, da zaostaje u razvoju i da plače, jer je gladno. Da bi majka nastavila dojenje preporučujem primjenu dodataka prehrani na prirodnoj osnovi kao što je proizvod belgijske kompanije pod nazivom Lactil kapsule.

Ovaj proizvod sadrži suhi ekstrakt anisa i komorača koji pospješuju proizvodnju mlijeka tokom perioda laktacije. Ove dvije aromatične biljke olakšavaju varenje kod beba, djeluju protiv nadimanja a prijatni miris anisa podstiče bebe na sisanje. Biljke su organski uzgajane uz korištenje prirodnih resursa i izvora energije, kapsula je također prirodnog porijekla. Preporučuje se uzimanje 2 kapsule dnevno, 1 kapsula ujutru i 1 kapsula navečer sa velikom čašom vode.

Jedno pakovanje sadrži 56 kapsula što je dovoljno za primjenu u toku 28 dana.1 

Zahvaljujući prirodnom sastavu Lactil kapsula možete bezbrižno da dojite bebu i ne brinete za njen stomačić, jer samo majčino mlijeko je dovoljno dobro za Vašu bebu.

Ovaj članak je sponzoriran od strane kompanije Ewopharma d.o.o Sarajevo. 

Reference: 

  1. Odobrena deklaracija Lactil kapsule 
Prethodni članak
Naredni članak

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave