Ishrana u toku dojenja: kako se hraniti i zašto je bitna pravilna ishrana?

Vjerovatno znate da je dojenje super zdravo za vašu bebu, ali jeste li se ikada pitali zašto?

Pored sveukupnog zdravlja, zdrava ishrana je neophodna da bi beba dobila sve potrebne nutrijente. Uz izuzetak D vitamina, mlijeko iz dojke sadrži ono što je bebi neophodno za razvoj u prvih 6 mjeseci, ali ako vaša ishrana ne sadrži dovoljno nutrijenata, to može utjecati na kvalitetu mlijeka i vaše sopstveno zdravlje.

Istraživanje pokazuje da je mlijeko dojke sačinjeno od 87% vode, 3.8% masti, 1.0% proteina i 7% ugljikohidrata te pruža 60 do 75 kcal/100ml.

Sadržaj kalorija i sastav mlijeka iz dojke varira. Mlijeko iz dojke se mijenja svakim dojenjem ali i u toku perioda laktacije, da bi se zadovoljile potrebe vaše bebe.

Na početku hranjenja, mlijeko je više vodeno i obično zadovoljava žeđ bebe. Mlijeko kasnije postaje gušće, bogatije mastima i sadrži više nutrijenata.

Postoji razlog zašto ste više gladni u periodu dojenja bebe. Stvaranje mlijeka je poprilično zahtjevno za vaše tijelo i zahtijeva više kalorija, kao i specifičnih nutrijenata.

Majke koje doje mogu da uzimaju Lactil®. Lactil je dodatak ishrani koji sadrži suhe ekstrakte sjemena anisa i ploda komorača koji doprinose produkciji majčinog mlijeka tokom perioda laktacije. Također, doprinose i normalnim funkcijama digestije hrane.

  • Stimuliše laktaciju Doprinosi produkciji majčinog mlijeka tokom perioda laktacije
  • Podstiče bebu da sisa Daje prijatan okus majčinom mlijeku
  • Pomaže bebi da lakše vari Smanjuje nadutost i stvaranje gasova

Procjenjuje se da nivoi energije u toku dojenja trebaju biti veći za 500 kalorija dnevno. Potreba za specifičnim nutrijentima, uključujući proteine, D, A, E, C, B12 vitamine, selen i cink je također povećana.

Iz tog je razloga bitno unositi hranu bogatiju nutrijentima. Odabir hrane bogate nutrijentima omogućit će vam da dobijete sve makro i mikro nutrijente, potrebne vama i vašem mališanu.

Iako nema sumnje da je zdrava ishrana važan faktor kad je u pitanju nutritivni unos u toku dojenja, određeni suplementi i dodaci ishranu mogu vam pomoći da obnovite određene vitamine i minerale.

Postoji više razloga zašto nove mame imaju nedostatak određenih nutrijenata, uključujući ne unošenje pravilne hrane i povećana potreba za energijom zbog proizvodnje mlijeka, dok se ujedno brinu o novoj bebi.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave