Ishrana trudnica tokom prazničnih dana

Ako očekujete bebu, morat ćete izbjegavati neke praznične namirnice – ili osigurajte da su skuhane na pravi način ili umjesto toga odlučite se za druge nadomjestke pogodne za konzumaciju u trudnoći.

Čim ste zatrudnjeli, vjerojatno ste počeli guglati sve brojne namirnice koje ne biste trebali jesti tokom trudnoće – i vjerojatno ste pronašli više od nekoliko omiljenih na listi (nema više sušija! Zbogom omiljeni siru!). Nema sumnje da pridržavanje te trudničke dijete može biti još teže tijekom blagdanskih praznika.

No, iako propuštanje praznične hrane možda neće biti posebno zabavno, to je s dobrim razlogom: vaš imunološki sistem trenutno nije jak kao i obično, a bebin je jedva razvijen, što znači da ste oboje osjetljiviji na bakterije, parazite i viruse koji se nalaze u nekvalitetnoj ili sirovoj hrani.

Srećom, postoji mnogo sigurnih i ukusnih alternativa koje su u redu za konzumirati. Evo nekoliko prazničnih namirnica koje treba izbjegavati tokom trudnoće, kao i prijedloga šta umjesto toga možete jesti.

Domaći punč od jaja

Čak i ako u njega nije dodat rum ili viski, svejedno biste ga trebali izbjegavati. To je zato što se domaći punč često pravi sa sirovim ili nedovoljno kuhanim jajima koja mogu sadržavati bakterije salmonele. Dobre vijesti: Komercijalno proizvedeni punčevi su sigurni, jer se prave od pasterizovanih jaja.

Kokteli

Pitate se može li samo koktel tu i tamo naštetiti? Zdravstveni stručnjaci kažu da nijedna količina alkohola nije sigurna tokom trudnoće. Za svečano i osvježavajuće piće za zabavu pomiješajte sok od brusnice s pjenušavom vodom i grančicom mente i poslužite u čaši za koktel.

Jabukovača

Još jedan klasični napitak za odmor kojeg se morate kloniti: svježa jabukovača. Bakterije poput E. coli i salmonele mogu biti prisutne u nepasteriziranim sokovima, pa izbjegavajte „domaće“ jabukovače poput onih u voćnjacima i na pijacama – ukoliko, naravno, sok nije pasteriziran. Za slatku i sigurnu alternativu u istom duhu, pospite malo cimeta i šećera na svježe kriške jabuka.

Puretina

Da biste uklonili bakterije i parazite poput E. coli, trihinele i toksoplazme, puretinu kuhati dok ne postigne unutrašnju temperaturu od 70 stepeni Celzija. I, ne možete samo gledajući svoju puretinu znati je li zagrijana na odgovarajuću temperaturu. (Isto vrijedi i za svako meso koje je pečeno na žaru – te oznake roštilja ne znače nužno da je hrana kuhana do kraja.) Uvijek koristite termometar za meso za provjeru. Digitalni termometri daju trenutno, precizno očitavanje.

Nadjev

Pitajte domaćina je li nadjev pripremljen u puretini ili izvan nje. Ako je bio unutra, pobrinite se opet da dosegne 70 stepeni Celzija, izmjereno termometrom. Imajte na umu da je najsigurnije izbjegavati prethodno punjenu puretinu. Nadjev koji se priprema odvojeno od ptice je potpuno siguran.

Mekani sirevi

Uvozni mekani sirevi – Brie, Camembert, feta i plavi sir – osnovni su sastojci prazničnih bifea. Ali ako niste vidjeli ambalažu i na njoj pročitali riječ “pasterizirano”, ne postoji garancija da se ti sirevi ne prave sa sirovim mlijekom, koje može sadržavati listerije, bakterije koje uzrokuju bolesti i koje mogu biti problematične za trudnice. (Kontaminacija glicinijem je rijetka, ali buduće majke imaju 10 puta veću vjerovatnost da od nje razviju infekciju.) Tvrdi sirevi su u redu, pa slobodno krekerima pridružite Goudu, čedarom ili parmezanom. Šta je sa začinjenim namazima od sira? Samo naprijed, sve dok su pasterizirani). Nema dokaza koji pokazuju da će vruća ili začinjena hrana izazvati porod.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave