Ishrana djeteta

Kada početi sa kašama?

 Od majčinog mlijeka do kaše – to je za mame i bebe ogroman novi  i vrlo važan korak, jer upravo pravilna prehrana djeteta u prvoj godini života igra važnu ulogu u zdravom razvoju bebe. Kako bi i mame i bebe uživale u tome, pronađite odgovore na neka od najvažnijih pitanja

Dojenje je najbolje u prvim mjesecima

Dojenje bebe je u prvim mjesecima izuzetno bitno jer dobija optimalnu prehranu, pošto je majčino mlijeko sa svojim prirodnim odbrambenim tvarima i drugim, vrlo vrijednim sastojcima najbolji za bebu. Dopunjujući majčino ili zamjensko (adaptirano) mlijeko, kasnije se uvode i prve kaše, pri čemu morate paziti na ispravne sastojke.

Šta znači dopuna?

Pod dopunom se podrazumijeva svaki oblik prehrane za bebe, izuzev majčino mlijeko i mliječne formule (zamjensko ili adaptirano mlijeko).

Kada je moje dijete spremno za nadopunu?

Bebe su po tom pitanju vrlo različite, neke bebe se interesuju već sa četiri ili pet mjeseci za kašiku i ono što se na njoj nalazi, a neke tek sa devet mjeseci. U osnovi se preporučuje da se bebe prvih četiri mjeseca isključivo doje, a da se sa nadopunom počinje najranije sa početkom prvog mjeseca. Ukoliko se ne doji, ili ukoliko se iz nekih drugih razloga treba ranije početi sa nadopunom, i onda je to moguće tek od petog mjeseca života.

Koji obrok se prvi zamjenjuje?

Iskustvo je pokazalo da je najbolje zamijeniti ručak. Beba bi trebala biti prilično odmorna i malo, ali ne pretjerano gladna.

Koje povrće je za početak dobar izbor?

Mnoge bebe vole pire od mrkve, jer ima u sebi slatkoću i većinom ga dobro podnose. Kod nekih beba mrkve dovode do zatvora. Mnogi stručnjaci preporučuju i komorač, koraba, tikvice, karfiol, brokula i bundeva. Ali najvažnije pravilo: Uvijek uvoditi samo po jednu  hranu i testirati barem sedmicu dana, da vidite kako se podnosi prije nego što se doda sljedeći sastojak (znakovi nepodnošenja određenog sastojka su: prištići, proljev, zatvor više od četiri dana). Za prvu kašicu od povrća to znači: Prvo počnite sa kašom od zgnječene mrkve, a onda, nakon najmanje sedmice dana, uvesti pire od krompira, nakon dodatne sedmice meso, te nakon još jedne sedmice jestivo ulje (kanola ulje, suncokretovo ulje). Ukoliko kašicu pravite sami, trebalo bi da proizvodi budu na organskoj bazi. Praktično je napraviti veću porciju, rasporediti u oblik ledene kocke i zalediti. Tako ćete za početak bez većeg napora dobiti male porcije za svaki dan.

Kako naučiti bebu da jede s kašike?

Beba bi trebala biti odmorna i gladna, ali ne pretjerano gladna. Ukoliko ima veliki apetit, utvrđeno je da je najbolje bebu prvo podojiti, prije nego što bebi ponudite (najbolje mekanu, lahko savitljivu) plastičnu kašiku sa lagano toplim, kuhanim i dobro pripremljenim pireom od povrća (kašiku najbolje napola popuniti). Najčešća bebina reakcija se sastoji u tome da kašu jezikom izguraju iz usta. To ne znači da im se ne dopada, nego da beba jednostavno ne zna šta uraditi sa nepoznatom “stvari“. Možda prvih nekoliko puta kaša neće stići do dječijeg stomaka, nego će služiti samo za pomjeranje kaše sa kašike u ustima i sa jezikom opet van. Često će se desiti da će bebi dosaditi i da će opet željeti maminu dojku (i to smije!). U tim slučajevima je bitno imati strpljenja i to raditi bez pritiska vremena i učinka i prići situaciji opušteno i zaigrano koliko je to moguće. Nakon jedne do dvije sedmice većinom bolje uspijeva. Ukoliko beba i nakon dvije sedmice odbija kašiku, može biti da je još rano za kašice. Inače: Vrlo je moguće, i uopće nije znak za neuspjeh, da beba iako je naučila jesti sa kašike, nakon jednog vremena želi samo dojku. Pozadina ovakve situacije je u mogu biti razvojni koraci, možda početna prehlada ili problemi sa zubima. Nakratko udovoljiti ovom zahtjevu bebe može i za bebu i za mamu biti vrlo olakšavajuće i vrijedno.

Koliko kaše bi moja beba trebala jesti?

Na početku, beba će uzeti samo jednu ili nekoliko manjih kašika pirea. Kada se beba navikla na kašiku da može istinski jesti i najesti se, može se u potpunosti izbaciti podnevno dojenje i zamijeniti kašicom. Beba će najprije dobiti 150 do 180g kašice, koji će se sastojati od 100g povrća, 50g krompira, 10g biljnog ulja i dva do triput sedmično 20g skuhanog pirea od mesa. Količina kašice će se postepeno povećavati na 200 do 250g.

Da li je bebi potrebno piće?

Sa početkom korištenja nadopune hrane logičan slijed je ponuditi bebi mineralnu vodu (negaziranu) ili nezaslađeni čaj nakon kašice. To treba redovito raditi, kako bi se beba navikla na to piće. Međutim, nije problem ukoliko beba, koja još uvijek doji ili se hrani zamjenskim mlijekom, malo ili skoro nikako pije piće. Kašica od povrća sadrži dovoljno tečnosti. Roditeljima se strogo odvraća od korištenja zaslađenog pića, kao npr. zaslađeni čajevi koji se mogu kupiti. Dodaci šećera su nepotrebni. Oni potiču stvaranje karijesa i rane navike na sladak okus. Oni se skrivaju pod nazivom fruktoza, glukoza, glukozni sirup, med, maltodekstrin, maltoza, saharoza kao i različiti sirupi.

Da li je bebi potrebna raznolikost u jelu kao i začini?

Dugo vremena se vjerovalo da bebama nije potrebna raznolikost. Nakon novih naučnih saznanja došlo se do rezultata da je od prednosti kada bebe upoznaju mnoge različite vrste povrća. Time se potiče kasnija prihvatljivost mnogih okusa i dovodi se do veće konzumacije povrća i u kasnijim godinama života. Ono što bebama  nije potrebno su začini i pojačivači okusa. Stručnjaci preporučuju da, ukoliko se koriste gotove kaše, se izabiru proizvodi koji su po mogućnosti bez aromatičnih sastojaka poput začina, oraha, čokolade, kakao. Time se izbjegavaju potencijalni alergeni. A drugo, bebe imaju fino osjetilo okusa, pa im nije potreban snažni stimulans okusa.

Postoje li kaše koje nisu preporučljive?

Bebin stomak ne podnosi sirovo povrće, bijeli ili crveni kupus i mahunarke kao npr. grašak, grah. I paradajz se u početku treba davati s pažnjom. Promijenile su se i preporuke za djecu iz alergijskih porodica. Dok se dugo vjerovalo da se namirnice kao kravlje mlijeko, jaja, riba, orasi, pšenica i celer, koji izazivaju alergijske reakcije, trebaju izbjegavati i uvesti što kasnije (najbolje tek od prve godine života), današnja istraživanja pokazuju da je vjerovatno korisno za sprječavanje alergija koristiti ove tvari već krajem četvrtog mjeseca.

 

 Šta dalje?

Nakon podnevnog obroka postepeno se zamjenjuju ostali obroci. Kao slijedeće u podnevni obrok uvesti bezmliječni obrok sa voćem i žitaricama: Npr. 20g zobene kaše prokuhati u 90ml vode i ostaviti da ukuha te promiješati sa 100g pirea od voća (jabuka, kruška ili banana).

Zatim se večernji obrok zamjenjuje sa mliječnom kašom od žitarica. Npr. 20g žitarica (zobenih pahuljica) ukuhati u 200ml punomasnog mlijeka, majčinog mlijeka ili zamjenskog mlijeka. Punomasno mlijeko se smije davati od uvođenja mliječnih žitarica, ali trebali biste provjeriti da li beba to podnosi. Nedostatak kravljeg mlijeka je: Ono je loš izvor željeza, te uz to koči stvaranje primanje željeza u krvi.

Jutarnji obrok majčinog ili zamjenskog mlijeka se najduže kao takav i zadržava i eventualno se nekada nadomjesti flašicom, ali također možete bebi dati i jutarnju kašu. Ali preporuka nekih istraživačkih instituta je da se u prvoj godini života ne daje više od 200ml punomasnog mlijeka dnevno (znači jedna kaša ili flašica), a ostale obroke pripremati sa majčinim mlijekom ili zamjenskim mlijekom.

 

 Ključna riječ gluten

Žitarice, kao npr. zob, pšenica i raž sadrže proteinsko ljepilo pod nazivom gluten, koje pojednini ljudi ne podnose. U skladu sa najnovijim preporukama,  bebe ne bi trebale sprječavati do sedmog mjeseca unošenje glutena. Sada važi pravilo da nadopune sa glutenom možemo uvoditi u malim količinama, i to dok beba još doji. Oni koji žele mogu podnevnu kašu od žitarica i voća ili večernju kašu od žitarica i mlijeka pripremiti sa rižinim pahuljicama (koje ne sadrže gluten).

 

Od kraja 4. mjeseca:

Dijete dobija prvu kašu od mrkve ili kašu od povrća, krompira i mesa. 

 

Od kraja 5. mjeseca:

Sada dolazi na red kaša od mliječnih žitarica koje sadrže mnogo proteina i kalcija.

Od kraja 6. mjeseca:

Treća kaša koja slijedi je kaša od žitarica i voća.     Feeding of a small child