Irma Mašić: Smatram da su ljubav i sloga u porodici nešto najvažnije u odgoju djece

Djeca ne pamte ništa materijalno što im je pruženo. Oni pamte pruženu ljubav, pažnju i ponašanje svojih roditelja.

Danas vam predstavljamo Irmu Mašić iz Maglaja. Trenutno živi u Makarskoj i ima 21 godinu. Sa Irmom smo razgovarali o porodu, kao i o odgoju djece. Za više savjeta čitajte u nastavku ovog teksta. 

Za početak nam se predstavite.

Moje ime je Irma Mašić, dolazim iz Maglaja, a trenutno živim u Makarskoj. Imam 21 godinu i imam kćerkicu Asju od 5 mjeseci. Također imam predivnog muža s kojim sam u braku dvije i pol godine.  Volim modu, kuhanje, fotografiju.. Volim da slikam sve što je lijepo dekorisano i slatko.  Obožavam da slikam moju djevojčicu, ali ne objavljujem njene slike jer smatram da svega ima na ovim društvenim mrežama. Smatram da je još mala da bih je izlagala nečemu što je svima dostupno.  Da se razumijemo, nemam ništa protiv osoba koje objavljuju svoje bebe, naprotiv, baš volim da gledam slike bebica, ali jednostavno, to je moje trenutno mišljenje.

Recite nam kako izgleda jedan Vaš dan?

Moj svaki dan počinje u 6 sati kako bih ispratila muža na posao. U međuvremenu se budi i bebica tako da onda počinje naš dan. Svaki dan iskoristimo maksimalno. Uživamo u svakom danu i kada god je lijepo vrijeme obavezno idemo u šetnje. Većinom navečer rješavam kućne obaveze kako bih se preko dana njoj posvetila maksimalno. Ako baš nešto trebam uraditi, ona provodi vrijeme u ljulji, baby gym-u ili spava. Večeru spremam oko 17h i tada muž dolazi sa posla, večeramo i onda provodimo vrijeme zajedno uz tv ili idemo u kupovinu. Asja ide na spavanje između 19 i 20h, a onda počinju neki naši posebni rituali.

Recite nam šta je po Vama najvažnije u odgoju djece?

Smatram da su ljubav i sloga u porodici nešto najvažnije u odgoju djece. Djeca ne pamte ništa materijalno što im je pruženo. Oni pamte pruženu ljubav, pažnju i ponašanje svojih roditelja. Ne planiram biti stroga mama, ali nisam za to da joj pružimo sve što ona želi, odmah i sada. Želim da bude zahvalna i zadovoljna na sitnicama koje joj mi ili neko drugi pruži. Vjerujem da ću uspjeti u tome i da ću je naučiti pravim vrijednostima života.

Kako ste se snašli u ulozi majke?

Mislim da sam se odlično snašla u ulozi majke. Sve se to nekako samo posložilo čim sam je uzela u svoje ruke. Naravno da mi je bilo potrebno par dana da se naviknem na nju i na to da nismo više sami. Inače sam čvrstog sna i plašila sam se da neću čuti bebu kada se budi noću. Tada nisam bila svjesna da bi majka sve uradila za svoje dijete i da joj je ono sve na svijetu. Nisam bila svjesna da ću se buditi na svaki njen pokret, a ne da neću čuti plač kada se probudi. 

Koji je Vaš savjet svim našim mamama i trudnicama?

Drage mame i trudnice, poslušajte svačiji savjet, ali uvijek na kraju poslušajte sebe, jer samo tako ćete biti sretne i zadovoljne. Naša intuicija nas nikada ne vara, a tuđa da!

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave