Intrauterinska oplodnja (IUI)

IUI (intrauterina inseminacija) je postupak pri kojem se u vrijeme očekivane ili već odigrane ovulacije inseminira (ubacuje) prethodno pripremljeno i popravljeno sjeme u jajovode ili šupljinu materice.

PIŠE: Dr. Eldar Mehmedbašić, specijalista ginekologije i opstetricije

Dr. Eldar Mehmedbašić, specijalista je ginekologije i opstetricije. U Zavodu obavlja poslove i zadatke specijaliste ginekologije i opstetricije. Zahvaljujući kontinuiranoj edukaciji i usavršavanjem tehnika i procedura neophodnih za kvalitetno obavljanje svakodnevnih zadataka po savremenim principima struke učestvuje u rutinskim i ekspertnim kontrolama svih faza trudnoće. Provodi sve dijagnostičke procedure prenatalne dijagnostike, sofisticirane ultrazvučne, laboratorijske i druge pretrage koje traži algoritam kontrole trudnice i fetusa. Provodi dijagnostičke procedure na detekciji tumora genitalnih organa, angažovan je u postupcima dijagnostike i terapije bračne neplodnosti.

Intrauterinska oplodnja (IUI) je jednostavan postupak u kojem se spermiji direktno ubrizgavaju u maternicu u vrijeme ovulacije pomoću tankog katetera. On stvara direktan put spermijima za oplodnju jajne stanice, učinkovito zaobilazi cerviks i njezinu sluznicu što inače može smetati u oplodnji. Detaljnije o ovoj temi za časopis Roditelj piše dr. Eldar Mehmedbašić, specijalista ginekologije i opstetricije.

IUI (intrauterina inseminacija) je postupak pri kojem se u vrijeme očekivane ili već odigrane ovulacije inseminira (ubacuje) prethodno pripremljeno i popravljeno sjeme u jajovode ili šupljinu materice. Da bi se povećale šanse za uspjeh inseminacije preporučuje se indukcija ovulacije (dobijanje jajnih stanica) ili stimulacija ovulacije (povećanje broja jajnih stanica). Nakon ovih postupaka indukcije ili stimulacije dobija se obostrana (na oba jajnika) i višestruka ovulacija.

IUI (intrauterina inseminacija), kada se radi?

IUI (intrauterina inseminacija) ima uslove i razloge za njeno izvođenje. Osnovni razlog ili indikacija za inseminaciju je subfertilno sjeme (manje kvalitetno u broju i pokretljivosti spermatozoida). Uslov za izvođenje inseminacije je prohodnost jajovoda dokazana HSG-om (histerosalpingografijom-metodom utvrđivanja prohodnosti jajovoda).

IUI (intrauterina inseminacija), kako se radi?

Postupak inseminacije se radi nakon što se provede stimulacija ovulacije. Stimulacija se provodi tabletama i injekcijama tokom prve faze menstrualnog ciklusa. Kada folikuli dosegnu vrijednost oko 18 mm, pacijentica prima „stop“ injekciju koja služi da se postigne zrelost jajnih stanica (ćelija), te da dođe do prskanja folikula. Poslije 36 do 40 sati od injekcije suprug daje (ili donosi od kuće) sjeme koje se u laboratoriji obradi. Obradu sjemena izvodi emriolog tako što posebnom metodom odvoji loše sjeme od boljeg. Bolji dio sjemena se u mediju očisti, u drugom mu se povećava pokretljivost. Nakon ovih postupaka učini se novi kvalitet: uradi se koncentracija sjemena, te se od 3ml ejakulata popravljeni dio sjemena (progresivno pokretni spermatozoidi) se stavi u 0.3 ml medija. Poslije ove pripreme i bonifikacije sjemena, kroz prikazani grlić materice, specijalnim, mekanim kateterom popravljeno i koncentrirano sjeme se injicira u jajovode, gdje su ili gdje će doći brojne jajne stanice nastale stimulacijom ovulacije. Nakon inseminacije provodi se potpora žutom tijelu progesteronom (vaginalno,oralno ili injekciono). Dvije sedmice nakon akta inseminacije radi se test na trudnoću (ßHCG iz krvi).

Prednost postupka inseminacije

Oplodnja inseminacijom se dešava u jajovodu, potpuno identično prirodnom začeću. Možemo kazati: inseminacija je komforna, uspješna metoda za podizanje prirodnih uslova za oplodnju.

Testovi potrebni prije postupka inseminacije (IUI) kod žene:

  • bris rodnice na klamidiju/mikoplazmu/ureaplazmu,,
  • bris rodnice i cerviksa na aerobne i anaerobne bakterije
  • HSG (histerosalpingografija) ultrazvučnom power Dopplerskom metodom,
  • hormonski status reprodukcije (FSH, LH, E2, prolaktin i AMH).

Testovi potrebni prije postupka inseminacije (IUI) kod muškarca:

Zaključak

Inseminacija popravlja slabost subfertilnog (lošijeg) sjemena, potpuno je prirodna, bezbolna, i uz ispunjene uslove za njeno provođenje prihvatljiva je metoda medicinskog pomaganja u liječenju bračne neplodnosti. Uspješnost ove metode dvostruko povećava šanse za trudnoću u odnosu na prirodno začeće.

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave