Internet i djeca: Savjeti za roditelje

Internet koji djeca i tinejdžeri koriste treba nadgledati

 

Današnja djeca s povezana sa svijetom na mnoge načine. Djeca koriste kompjutere, tablete i mobilne telefone da igraju igrice, pretražuju internet i pristupe stranicama socijalnih medija. Izazov je pomoći djeci da uživaju u povlasticama interneta, dok izbjegavaju rizike.  Internet koji djeca i tinejdžeri koriste treba nadgledati.

 

Povlastice i rizici

Internet je odličan alat za učenje. Biti online uključuje razmišljanje i rješavanje problema te daje vašoj mlađoj djeci osjećaj samopouzdanja i uspjeha.

Za stariju djecu, pisanje e-mailova i čitanje tekstova na internetu gradi pismenost i omogućava im da ostanu u kontaktu s porodicom i prijateljima.

Međutim, mlađa djeca ne razumiju da informacije na internetu nisu uvijek tačne i od pomoći. Ne znaju da su neki dijelovi interneta namjenjeni samo odraslima ili da ne bi trebali davati privatne informacije.

Možete pomoći svom djetetu da koriste internet sigurno tako što ćete naučiti kako da sigurno pristupite internetu, nadgledajući upotrebu i učeći ih o rizicima.

Savjet za roditelje

Eksperti za razvoj djece preporučuju ove praktične savjete da biste smanjili opasnost interneta:

 

  • Pričajte s djetetom o tome kako da ostane sigurno na internetu, čim počne koristiti online svijet.
  • Nadgledajte koliko je često vaše dijete online i napravite granicu mogućnosti upotrebe.
  • Recite djetetu da vam kaže ukoliko im se javi nepoznata osobaili ako osjećaju opasnost ili prijetnju.
  • Izaberite internet provajder siguran za korištenje, koristite sigurne pretraživače i alate za pretraživanje da filtrirate štetan sadržaj.
  • Upoznajte se sa sigurnim stranicama za djecu i pokažite im stranice koje su zabavne, interesantne ili edukativne.

Koliko je previše?

Ono o čemu brinu roditelji jeste predugo i prečesto upotrebljavanje interneta kod male djece. Zabrinuti su da provođenje vremena, sjedeći i gledajući u ekran može oduzeti djetetovo zadovoljstvo otkrivanja prirodnog svijeta i da ima negativan utjecaj na njihovo zdravlje i fitnes.

Također brinu da dijete propušta komunikaciju, surađivanje i društvene mogućnosti zbog toga što se usamljeno igra na internetu.

Preporučuje se:

  • Da djeca mlađa od 2 godine ne bi trebala uopšte provoditi vrijeme gledajući TV ili koristiti bilo kakve elektronske medije
  • Djeca od 2 do 5 godina bi trebala provoditi manje od jednog sata dnevno gledajući u ekran
  • Djeca od 5 do 17 godina bi trebala provoditi manje od 2 sata dnevno gledajući u ekran

Ohrabrite dijete da se uključi u razne aktivnosti koje će im pomoći da ostanu aktivni i grade fizičke i društvene sposobnosti, i aktivnosti koje stimuliraju njihovo razmišljanje i kreativnost.

 

Prethodni članak
Naredni članak

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave