Infekcija u trudnoći može uzrokovati autizam kod djeteta?

Infekcija u trudnoći može uzrokovati autizam kod djeteta?

Liječnici već neko vrijeme tvrde da trudnice koje završe u bolnici zbog ozbiljne infekcije imaju veću vjerojatnost za rođenje djeteta s autizmom, a dva nova istraživanja otkrila su zašto se to događa te zašto su žene koje u sebi nose neku crijevnu bakteriju pod najvećim rizikom

Znanstvenici sa Sveučilišta u Massachusettsu i MIT objasnili su da tijela trudnica reagiraju na ozbiljne infekcije na način da direktno utječu na razvoj mozga nerođenog djeteta. Kada se tijelo trudnice bori protiv ekstremnih infekcija aktivira se majčin imunološki sustav i upravo ta pretjerana reakcija imunološkog sustava može utjecati na nerođenu bebu u razvoju i povećati rizik od autizma.  Pomoću eksperimenta na oplođenim miševima, znanstvenici su uspjeli identificirati potencijalne mehanizme koji sudjeluju u nastanku poremećaja kao autizam.

Ipak, još uvijek je teško dati odgovor dok se ne provedu istraživanja na ljudima. Imunološka reakcija majke neće se dogoditi prilikom svake prehlade. Prijašnje istraživanja otkrila su da prisutnost određenog proteina može pokrenuti poremećaje kao autizam, ali ne zna se na koji način. “U eksperimentu na životinjama radilo se o ozbiljnoj virusnoj infekciji”, objasnio je mikrobiolog Jun Huh sa Sveučilišta u Massachusettsu.

“Istraživanja pokazuju da je hospitalizacija majke tijekom kasnog prvog tromjesečja ili drugog tromjesečja povezana s dijagnozom ovih poremećaja. Prerano je reći kako imunološka aktivacija majke utječe u usporedbi sa drugim čimbenicima kao što je genetska predispozicija”, govori Jon Hun i dodaje kako vjeruje da okoliš igra veliku ulogu i da ima sinergijski efekt sa genetskim predispozicijama.

Istraživanje pokazuje vezu između crijevnih bakterija, imunološkog sustava i razvoja mozga, a dugoročni cilj je otkriti kako spriječiti da bakterije ne izazovu pretjerano lučenje određenog proteina. Mikrobiolog Huh vjeruje da se ove bakterije mogu koristiti kao probiotik za tretiranje trudnica prije ili tijekom trudnoće.

klokanica.24sata.hr