Imunitet je sistem u našem organizmu koji nas štiti od različitih bolesti i infekcija

Da bi naš imunitet bio jak i dobar tu imamo mnoštvo faktora koji utiču, ali ono što ga definitivno čini kao cjelinu je ishrana-san-fizička aktivnost.

Intervju: Aida Omerović Tahto

Aida Omerović Tahto je istaknuta mlada magistra farmacije koja je svoje znanje i stručno posvetila pružanju pomoći pacijentima. Njen pristup farmaceutskoj praksi nije ograničen samo na rad u apoteci, već je proaktivno iskoristila mogućnosti društvenih mreža kako bi svoje savjete i informacije o zdravlju širila širom zajednice. Njen angažman i predanost su primjer kako se stručnost i empatija mogu spojiti u pružanju kvalitetne zdravstvene podrške. U nastavku saznajte više o njenom iskustvu i motivaciji u našem razgovoru sa Aidom.

Kako ste se odlučili za poziv farmaceuta?

Na poziv farmaceuta se odlučujem nakon završetka srednje farmaceutske škole gdje se moja ljubav prema farmaciji dodatno povećava. Uvijek sam voljela medicinu, a posebno savjetovanje pacijenata, otuda i dolazi želja za farmaceutskim fakultetom koji sam završila 2011 godine u Tuzli. Od tada radim u apoteci i uživam u svom pozivu, a posljednje tri godine svoju ljubav prema farmaciji i savjetovanju širim i putem društvene mreže Instagram pod nazivom @aidatahto.

Često dobijete brojna pitanja kada je u pitanju zdravlje. Oko čega pacijenti najčešće imaju dileme?

Pacijenti imaju dosta dilema, ali ako trebam izdvojiti onda su to pitanja za suplementaciju, upotreba suplemenata. Kako se izboriti s povišenom temperaturom, kako najlakše skinuti temperaturu. Problemi sa sinusima i kako sebi pomoći na prirodan način. Trudnice i dojilje imaju dosta dilema oko upotrebe svih vrsta lijekova i suplemenata, i najčešće pomoć traže upravo kod nas farmaceuta. Kako sebi pomoći u toku kašlja? Kako ojačati imunitet? Evo to su neki problemi i dileme oko kojih se pacijenti najčešće obrate farmaceutima.

Napredak tehnologije i društvene mreže koristite kako bi ste svoje iskustvo i znanje koristili i drugi. Koliko je važno da pacijenti ili roditelji imaju prave informacije tj. od stručnih osoba?

Vrlo važno, od krucijalnog značaja, jer u ovo doba ekspanzije sadržaja na društvenim mrežama kao i na forumima potrebno je da se stručnjaci istaknu i da pacijenti prepoznaju da su to mjesta gdje treba da se educiraju i povlače pouzdane podatke za svoje zdravlje. Važno je reći da i na društvenim mrežama imamo dosta šarlatana koji se kriju iza profila i predstavljaju kao stručnjaci, nadriljekari itd. Potreban je poseban oprez i pažnja prilikom čitanja članaka, postova i preporučujem široj populaciji da se educiraju na pouzdanim stranicama. Stranicama iza kojih stoje zdravstveni profesionalci i stručnjaci.

Još malo i dolazi nam proljeće. Koji su vaši savjeti kada je u pitanju zdravlje djece? Kako najbolje pripremiti dječji organizam za jedan prelazni period?

Priprema mališana za prelazni period leži u zdravoj i uravnoteženoj prehrani, kvalitetnom snu. Ovo zvuči kao kliše ali zaista je tako. Ukoliko dijete usvoji ove navike tokom cijele godine lakše će se izboriti sa svim prelaznim periodima pa tako u ovim prelaskom na proljeće. Ako bih istakla jedan savjet onda je to provjera vitamina D prije samih zimskih dana, gdje će se na osnovu nalaza utvrditi da li je potrebna suplementacija u zimskom periodu do samog proljeća. S obzirom da smo mi na takvom području gdje je jako malo sunca ,toplo preporučujem kontrolisanje vitamina D, jer nažalost njegov nedostatak se manifestuje na cijeli organizam kako djece tako i odraslih.

Razdoblje koje slijedi donosi sa sobom i proljetne alergije. Da li je alergije moguće spriječiti ili ublažiti?

Alergije je nemoguće izbjeći posebno ako imamo alergiju na polen koji je karakterističan za proljeće. Savjetujem da se radi na imunitetu i pripremi organizma mališana koji su alergični. Moja preporuka je upotreba probiotika kod beba i male djece ili ulje crnog kima i preparata na bazi beta glukana kod djece školskog uzrasta otprilike nekih dva mjeseca prije same sezone cvjetanja. Redovno provjetravati prostorije u kući kao i same odjeće i posteljine. Veš ne sušiti vani sve dok traje sezona cvjetanja. Nakon boravka vani djeci obavezno ispirati nos fiziološkim rastvorom, kao i pred spavanje.

Kako ojačati imunitet djece i koliko je u tom procesu važna zdrava i raznovrsna ishrana?

Mislim da je ovo jedno od najčešćih pitanja koje dobijem u apoteci ali i na svojoj instagram platformi. Ne postoji čarobni napitak koji može pomoći u podizanju imuniteta. Imunitet je sistem u našem organizmu koji nas štiti od različitih bolesti i infekcija. Da bi naš imunitet bio jak i dobar tu imamo mnoštvo faktora koji utiču, ali ono što ga definitivno čini kao cjelinu je ishrana-san-fizička aktivnost. Svjedoci smo da je naša hrana nažalost sve više siromašna nutritivno i vrlo često se pomoć traži u suplementaciji. Ja kao farmaceut sam za racionalnu i opravdanu suplementaciju. A ta suplementacija podrazumijeva oslabljen imunitet i imunitet koji se ne uspijeva održati raznovrsnom ishranom. Savjetujem roditeljima da imunitet svog djeteta počinju graditi od 6 mjeseca života bebe. Ako se tada počne sve prepreke na koje se nailazi će se lakše prevozeći i upotreba suplemenata će biti svedena na minimum. Ukoliko je potrebna naravno ne treba bježati od iste ukoliko je predloži vaš odabrani ljekar ili farmaceut.

Za kraj koja je Vaša poruka roditeljima koji prate i čitaju časopisa i portal Roditelj?

Poruka vašim cijenjenim čitaocima, jeste da informacije za zdravlje odraslih ali i djece preuzimaju s pouzdanih stranica i izvora. Da se uvijek savjetuju sa svojim ljekarom ili farmaceutom oko upotrebe lijekova i suplemenata. Da osluškuju potrebe svoje djece i od malih dana i mjeseci grade zdrave navike svoje djece jer će se to sve isplatiti u budućnosti

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave