Implantacijsko krvarenje ili “čudna” menstruacija?

Iščekivanje menstruacije zna se pretvoriti u pravu agoniju kada ne želite da dođe. Kada planirate trudnoću svaki dan čini se kao godina i ponekad poželite da mjesečnica jednostavno dođe koliko čekanje postane neizdrživo. Test na trudnoću trebao bi se raditi najranije tek kada mjesečnica kasni.

Menstrualno krvarenje duže traje, dok implantacijsko krvarenje obično ne traje više od 2 do 3 dana.

U svom iščekivanju kod otprilike trećine žena dodatnu zbunjenost izaziva implantacijsko krvarenje. Mnogo je slabije od menstrualnog krvarenja i više podsjeća na iscjedak nego na krvarenje. Boja može varirati od blago crvene, ako je krv odmah izbačena iz maternice, do smeđe ako se krv izlučuje nekoliko dana nakon implantacije.

Dok implantacijskog krvarenja dolazi kada se oplođeno jajašce usađuje u maternicu. Iako često obeshrabri žene, ono znači da je vaša mrvica sada na sigurnom. Pojavljuje se otprilike 7-12 dana nakon ovulacije, što se najčešće ženama poklopi s danima kada bi mogle očekivati mjesečnicu. Kod žena koje nemaju obline mjesečnice implantacijsko krvarenje je lako moguće „pobrkati“ s menstruacijom.

Koje su glavne razlike implantacijskog krvarenja i menstruacije?

Implantacijsko krvarenje je slabije.

I mjesečnica i implantacija mogu biti popraćeni blagim grčevima, ali oni za vrijeme implantacijskog krvarenja su slabiji.

Kod implantacijskog krvarenja se ne pojavljuju ugrušci koji su se kod većine žena za vrijeme mjesečnice pojavljuju.

Menstrualno krvarenje duže traje, dok implantacijsko krvarenje obično ne traje više od 2 do 3 dana.

Kod implantacije krv je obično blago ružičasta ili smeđa, vrlo rijetko je obilna i crvena kao mjesečnica. Ružičasto krvarenje upućuje na to da se implantacija vjerojatno upravo dogodila, dok smeđi iscjedak može upućivati na to da je krv ostala neko vrijeme u maternici nakon implantacije, te se tek tada izlučila.

Većinom je implantacijsko krvarenje toliko oskudno da žene primjećuju krv samo prilikom brisanja nakon obavljene nužde.

Što učiniti kada primijetite implantacijsko krvarenje?

Ostanite smireni. Ako nije obilno, implantacijsko krvarenje je sasvim normalna pojava. Pokušajte izbjeći stres, zdravo se hranite i nemojte se previše naprezati.

Obratite se liječniku kako bi dogovorili pregled i utvrdili jeste li trudni.

Ako implantacijsko krvarenje traje duže od nekoliko dana odmah posjetite liječnika jer može biti znak prijetećeg pobačaja.

trudnoca.hr

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave