Idealno bi bilo svakom detetu priuštiti boravak na planini. Za to ima mnogo dobrih razloga.

Idealno bi bilo svakom detetu priuštiti boravak na planini. Za to ima mnogo dobrih razloga.

  • Post Author:
  • Post Category:savjeti

Prvo, čisti planinski vazduh je odličan “čistač” pluća koja su u gradovima izložena brojnim štetnim agensima koji svakim udahom ulaze u detetov organizam.

Planinako sunce u kombinaciji sa čistim vazduhom je odličan stimulator apetita, ali i dovodi do jačanja odbrambenog sistema dijeteta.  Mikroorganizmi – prouzrokovači infekcija (bakterije i virusi) nisu ljubitelji planinskog sunca i vazduha, pa ih je neuporedivo manje nego u gradu.

 

 

Nadmorska visina uslovljava razrjeđen vazduh koji, posle određenog vremena, dovodi do povećanja broja crvenih krvnih zrnaca. Dijeci sa pojedinim vrstama alergije (na grinje na primjer) prija boravak na planini. Zaista je dugačak spisak povoljnih efekata zimovanja, ali postoje i zamke koje mogu pokvariti zadovoljstvo.

  • Koja dijeca mogu na planinu

Odgovor je jednostavan – svakom dijetetu prija boravak na planini. Ipak, mora se imati u vidu da je u planinskim uslovima zima daleko jača, pa je neophodna adekvatna priprema dijece.

Za dijecu u prvim mesecima života se ne preporučuje odlazak na “surove” planine (sa nadmorskom visinom preko 1000 metara), a ako se roditelji ipak odluče na zimovanje sa bebom treba odabrati centar u kome postoji adekvatna medicinska služba.

  • Koliko dugo ostati

Svaki dan na planini je veliki dobitak za dijete. Ipak, manje od sedam dana boravka nije adekvatan odmor. Idealno je boraviti deset do petnaest dana jer se tada zaista može “popraviti” krvna slika, a i drugi blagotvorni efekti zimovanja imaju puni efekat.

  • Kada dijete može na skije

U planinskim zemljama sa dugom skijaškom tradicijom dijeca poćinju da skijaju već u drugoj godini života.

Ipak, ne preporučuje se početak “pravog”  skijanja prije ulaska u četvrtu godinu života. I tada treba biti obazriv, neophodno je nabaviti kvalitetnu opremu, prije svega dobre skijaške cipele i vezove za skije. “Taman” cipele i dobri, podmazani vezovi su preduslov bezbednog skijanja. Ako tata i mama nisu iskusni skijaši, najbolje je dijete upisati u ski školicu gde će prvi skijaški “koraci” biti najpravilniji. Naravno, ne trba forsirati dijete, ako mu skijanje nije po volji tu je klisko ili sanke. Dijete će se udaljiti od skijanja ako ga terata da proskija “na silu”.

  • Šta ponijeti od lekova – zimska apoteka

Na svaki put, a pogotovo na zimovanje mame i tate treba da ponesu nekoliko osnovnih lijekova.

Ø  Prvi na listi su svakako lekovi za obaranje povišene tjelesne temperature (paracetamol ili ibuprofen) u sirupu ili kao supozitorije (čepići).

Ø  Treba ponijeti neki od lekova protiv alergije – antihistaminske sirupe: loratadin (Claritine, Pressing) ili neki od novijih (Aerius). Antihistaminike u obliku masti treba izbjegavati.

Ø  U zimsku treba staviti i kapi za nos za decu, a poželjno je ponijeti i neki antibiotikski sirup širokog spektra.

Ø  Nije loše ponijeti antibiotik koji ne treba samoinicijativno “uključivati”, ali će doktoru koji pregleda dijete na planini biti lakše ako mama ima spreman antibiotski sirup. Idealno je imati antibiotik koje je dijete već koristilo jer se tako smanjuje vjerovatnoća od eventualnih alergija na lek.

Sve ovo staje u manju torbu, a može biti od velike pomoći, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da nije uvijek lako doći do ljeka na planini. Prije polaska se treba posavjetovati sa pedijatrom o načinu eventualne upotrebe ponjetih lijekova.

Ako dijete ima neki hronični problem treb imati lijekove koje dijete inače uzima kod kuće.

Da bi lijekovi ostali neupotrebljeni na zimovanju treba poštovati nekoliko praktičnih savjeta za bezbjedno zimovanje:

Ø  Nekoliko dana prije zimovanja poštedite dijete kontakta sa prehlađenim osobama. Mudro je ostaviti dijete kući nekoliko dana pred put da dijete ne “ponese” neki od brojnih zimskih virusa na planinu.

Ø  Treba znati da je prvih par dana boravka na planinskoj zimi jedna vrsta šoka za dijete. Zato dijete mora dobro da se utopli, kapa je obavezni rekvizit, a treba obući odjelo od nepromočivog materijala. Od velikog značaja su kvalitetne rukavice i obuća, jer su prstići na rukama i nogama (uz nosić i uši) najpodložniji promrzlinama.

Ø  Dijetetu ne treba ograničavati aktivnost, ali treba motriti na prve znake umora. Tada nikako ne ostavljati dijete da se “hladi” napolju, već je potrebno otići u sobu, presvući dijete, ponuditi ga da jede ili pije. Kraći odmor na snjegu je dozvoljen, ali je tada najbolje svratiti na topao čaj u neki od brojnih planinskih kafića.

Ø  Čuvajte se planinskog sunca – može biti veoma opasno. Razređen planinski vazduh propušta više ultraljubičastih zrakova, a niska spoljna temperatura stvara lažni osećaj da se ne može “izgoreti” na suncu. Dovoljno je nekoliko sati planinskog sunca da pocrvene izloženi dijelovi kože. Nježno diječje lice, pogotovo nosić, je veoma osetljivo, pa je neophodno koristiti kreme za sunce sa zaštitinim faktorom. Što veći zaštitni faktor to bolje za dijete, a izbor krema je veliki, treba da bude bar 30! Najbolje je koristiti kreme istog proizvođača čije kreme koriste dijeca u uobičajenoj nezi kože jer se time smanjuje mogućnost razvoja alergije. Nikako ne zaboraviti usne koje se mažu posebnim kremama sa visokim zaštitnim faktorom. Kada je moguće dijeca treba da nose zaštitne naočale sa zatamljenim staklima koja smanjuju prodor ultraljubičastih zraka u oči. Sjneg odbija sunčevu svjetlost, pa da dijeca ne bi žmirkala (što zamara oči) obezbedite im dobr zaštitne naočare.

Ø  U svim većim skijaškim centrima postoji ski-info, mogućnost da se prije izlaska na sjeg sazna kolika je spoljna temperatura, ima li vjetra i kakva je vremenska prognoza za nastpajući dan. Ako je veoma hladno i vjetrovito uzdržite se od izlaska, animirajte dijete u sobi ili hotelu i sačekajte ljepše vreme. Bolje izgubiti jedan dan snjega nego do kraja zimovanja liječiti promrzline.

Ø  Pažljivo motrite na dijete, ne dozvolite pretjerano udaljavanje. Ako koristite ski liftove uvijek budite sa dijetetom, a ako skijate zajedno striktno poštujte signalizaciju na stazama. Držite se blagih staza, a ako ste odličan skijaš i volite strmine skijajte sami. Ne čekajte posljednju “žicu” sa dijetetom i izbjegavajte staze koje su daleko od mjesta boravka

Ø  U slučaju težeg pada i eventualne povrede dijeteta obratite se gorskoj službi spasavanja koju čine edukovani ljudi sposobni da ukažu prvu pomoć i da na najbolji način transportuju povređeno dijete do ljekara.

Nekada se, i pored predostrožnosti, ipak dijete razboli na planini. Tada, iako se najčešće radi o prolaznoj kijavici poštedite dijete dužeg boravka na snjegu. Iskusne mame i tate znaju da se bore sa uobičajenim zimskim prehladama, a u slučaju veoma viskoe temperature i kašlja treba konsultovati ljekara.

 

mojpedijatar.co.rs