I to je moguće! Odviknite dijete od pelena za samo sedam dana

Svaka faza u djetetovom odrastanju ima svoje slatke i tzv. “gorke” trenutke. Jedan od najvažnijih “događaja” u porodici je svakako i odvikavanje djeteta od pelena. Nekim roditeljima odvikavanje prolazi bezbolno, dok neki drugi prolaze kroz vrlo stresno razdoblje.

Sve do otprilike 15 mjeseci dijete veliku i malu nuždu obavlja automatski. Ne zna kad će je obaviti i ne zna da je već obavilo. Fiziološka i neurološka spremnost djeteta za odvikavanje od pelena u prosjeku dolazi nakon što dijete samostalno prohoda. Dok je prosječna dob za navikavanje na tutu od 2. do 3. godine, neka djeca su spremna mjesecima ranije, dok druga još uvijek mogu biti u pelenama u dobi od 4 godine. Postoji nekoliko parametara prema kojima možete procijeniti je li vaše dijete spremno odbaciti pelene. 

Potražite promjene ponašanja u kupatilu

Kako vaše dijete počinje stjecati kontrolu nad radom svojih crijeva i mjehura, primijetit ćete da se broj prljavih pelena smanjuje. U tom periodu, većina djece odlaze na neko mirno mjesto na kojem žele biti sama. Nemojte se iznenaditi ako nađete dijete kako čuči u ćoši ili je samo u svojoj spavaćoj sobi neposredno prije nego što zaprlja pelene.

Njegove reakcije na mokre ili prljave pelene se mijenjaju

Kako dijete postaje sve više svjesno funkcioniranja njegova tijela, ono će dati do znanja da mu treba promjena pelena, pokazivanjem ili govorenjem da je obavilo nuždu. Dijete će vjerojatno postati i frustrirano i bit će mu neugodno nakon nužde, a možda će i pokušati skinuti pelene.

Vaše dijete zahtijeva neovisnost

Kako dijete postaje samostalnije, htjet će početi raditi sve, uključujući obavljanje nužde. Djetetov uzvik poput “Ja hoću to napraviti” korak je prema neovisnijem ponašanju. Opiranje vašoj pomoći u aktivnostima kao što su oblačenje pidžame jedan je od znakova da je dijete spremno za navikavanje na tutu.

Nakon što procijenite je li dijete spremno za odbacivanje pelene, vrijeme je za novu “fazu”, a ona se zove kako u što kraćem roku i što bezbolnije dijete odviknuti od pelena. Mi vam u nastavku donosimo nekoliko savjeta blogerice Christine Coppe koja piše za Parenting.com i tvrdi da, ukoliko se držimo sljedećih naputaka, u svega sedam dana dijete možemo odviknuti od pelena.

Prva dva dana

Za početak stavljajte dijete na tutu čim se probudi i po povratku kući iz vrtića (ukoliko ga pohađa), a nekoliko sati tijekom dana stavljate ga na tutu svakih 15 minuta. Pustite dijete da se igra, jede, gleda crtiće, samo ga na svakih 15 minuta stavite na tutu, a kad završi ponovno stavite pelenu i nastavite sa svakodnevnim obavezama. Tokom trećeg dana skinite pelenu u potpunosti i dalje dijete stavljajte na tutu što češće, ali bez povratka pelene. Ukoliko izlazite, potrudite se da sa sobom nosite tutu i da odlazite na mjesta gdje ima WC-a. Ne zaboravite dovoljno rezervnog donjeg rublja i odjeće. Izuzetno je bitno da onog trenutka kad skinete pelene u potpunosti više ih nikako ne vraćate tijekom dana.

Skinite djetetu odjeću, nagradite ga i budite kreativni

Kad ste kod kuće, pustite dijete da šeće golo, ako je dovoljno toplo ili neka na sebi ima samo pamučnu majicu. Ako dijete ne bude imalo pelenu ili gaćice neće imati ni mjesto za obavljanje nužde pa će ga samo potražiti. Ako dijete obavi nuždu u tutu, obavezno mu pokažite, recite “bljak” pa zajedno sve prospite u wc školjku i pustite vodu. Nagrade su od velike važnosti kad je u pitanju odvikavanje od pelena. Odaberite sitnice kojima se vaše dijete uistinu raduje. Onog trenutka kada dijete sjedne na tutu, postanite njegov najveći navijač, navijajte, plešite, smijte se, grlite dijete.

Razgovarajte s tetama u vrtiću (ukoliko dijete ide u vrtić)

Iako su tete u vrtiću jako zauzete i ne mogu paziti samo na vaše dijete, vi ipak skrenite pažnju tetama da je dijete u fazi odvikavanja od pelena i da malo obrate pažnju na znakove.

Pokažite djetetu kako se to radi

Vizualno učenje kod djece ima zaista veliki utjecaj i zato se ne ustručavajte pokazati djetetu kako da obavlja nuždu u wc školjku.

Ograničite čajeve, sokove i mlijeko pred spavanje

Tokom odvikavanja od pelena nemojte davati djetetu da pije najmanje jedan sat prije spavanja. Zapamtite da noćno odvikavanje od pelena ne treba ići u paketu s dnevnim jer bi to za vaše dijete moglo biti previše, ali je veoma važno da se dijete ujutro probudi suho, bez obzira na pelenu.

Čitajte priče sa ovom tematikom

Čitajte mu, zajedno gledajte slike, mijenjajte glasove i potrudite se da mu odvikavanje od pelena dočarate na najzabavniji mogući način.
Bez obzira koliko se trudili jednako odgojiti djecu, uvijek će se svako dijete prvenstveno isticati po svom spolu. Djevojčice u većini slučajeva prije odbacuju pelenu od dječaka i za njih je u periodu odvikavanja bitno naučiti kako se pravilno obrisati. Objasnite joj da se treba brisati od sprijeda prema straga – ako joj je to još teško shvatiti, naučite je da se nakon mokrenja tapka papirom dok ne bude suha, a vi je obrišite nakon velike nužde. Uskoro će biti dovoljno zrela da shvati pravilno brisanje. Upale mjehura česte su kod djevojčica koje se navikavaju na tutu. Ako teško piški, kaže ili pokazuje da je peče, ima bol u trbuhu ili ponovno počne mokriti u pelenu, obratite se liječniku kako biste napravili urinokulturu i bakteriogram. Dječacima će trebati nešto više vremena i to je sasvim normalno. Kod dječaka je nazadovanje i zastoj u odvikavanju znatno češći i s tim se jednostavno trebate pomiriti. Ako ovaj tjedan dijete gubi zanimanje, pokušajte ga motivirati. Ako ga odmah vratite u pelene odvikavanje će biti vraćeno na sam početak.

Ne zaboravite da su sva djeca različita i da se tjeranje djeteta na upotrebu tute prije nego što je spremno jednostavno ne isplati. Predanost i strpljenje mogu osigurati uspjeh u navikavanju na tutu, ali do tada budite spremni za puno pohvala, nikada kažnjavanja za neuspjeh.

klinfo.rtl.hr

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave