Hristina Andrašević: Prva godina je temelj za razvoj pokretljivosti kod beba

Svaki put kad uzmete bebu u ruke, na koji god način, vi bebi prenosite jednu određenu poruku, nečemu učite bebu, pa onda, dajte da naučimo da to radimo na pravilan način.

Piše: Hristina Andrašević, diplomirani fizioterapeut

Hristina Andrašević je diplomirani fizioterapeut. Osnivačica je Centra za edukaciju FizioMama. Hristina ima radno iskustvo oko 20 godina. Stručna je saradnica u školi roditeljstva: Babybelista, Dve babice udruženja Roditelj. Autorica je tekstova za portal Trudnoća i zdravlje. Autor Glistaste masaže beba i autorica edukacije za roditelje Sretna beba. Hristina je u toku svog obrazovanja pohađala brojne edukacije iz različitih oblasti kao što su: kineziotejping tehnike, limfne drenaže, psiho-fizičke pripreme trudnice za porođaj-Prenatal, IAIM Masaža beba, MISP Masaža djece, Reiki. Hristina Andrašević, mama jednog Lazara i poduzetnica, skoro dvije decenije je diplomirani fizioterapeut, te je  vlasnica FizioMama Centra za edukaciju. Misija FizioMame je da se pomogne mamama da što kvalitetnije provode vrijeme sa svojom djecom, ali i da nauče da im pomognu koliko je to u njihovoj moći. Hristina je predana svom poslu i stalno ulaže u svoje znanje pohađajući brojne edukacije. U nastavku Vam donosimo intervju.

Možete li se ukratko predstaviti?

Zdravo svima, ja sam Hristina, mama, fizioterapeut i bilo mi je prirodno da svoju poslovnu priču nastavim u tom pravcu, da postanem FizioMama, fizioterapeut koji je podrška trudnicama, mamama i bebama, da kroz edukacije o razvoju kretanja kod beba učim mame  kako da to usmjere na pravilan način, a da se pritom koriste dodir i pokret (različite vježbe, masaža), zatim šta je pravilno postupanje sa bebom i da ih naučim šta treba ne treba da rade sa bebom, da joj ne bi naškodili. 

Tokom prve godine odrastanja mog dječaka imala sam nesebičnu podršku mojih kolega koji su pratili razvoj mog djeteta, i tada sam zapravo shvatila da ako rodite zdravo dijete, pedijatri uglavnom govore da je sve u redu i nemaju vremena da ulaze u detalje, i često se desi da zbog nepravilnog postupanja sa bebom mogu da se razviju neki problemi, na primer, krivljenje glave u stranu (tortikolis) ili hipertonus (preterani odgovor tijela na datu stimulaciju, najjednostavnije da opišem).I tu sam prepoznala da želim upravo to i ja da radim, prepoznala sam svoju priliku i misiju: želim da budem podrška i želim da kroz edukacije učim mame prije svega (ali i tate) o razvoju kretanja kod beba, koliko su neki detalji važni, kako da neke pojave spriječimo, a u cilju da nam bebe ostanu zdrave. 

Hristina je diplomirani fizioterapeut i vlasnica je FizioMama Centra za edukaciju. Kada je sve krenulo? Kada ste se odlučili da pokrenete Centar?

Centar za edukaciju FizioMama je došao dosta kasnije, poslije mnogobrojnih besplatnih predavanja, saradnji sa različitim školama roditeljstva u Beogradu, Leskovcu, čak sam sarađivala i sa školom za trudnice iz Bijeljine. Kada je pandemija krenula i svi smo bili zatvoreni lokalno, u svoje domove, ja sam počela da shvatam da u online svijetu nema granica, tako sam svoje edukacije prebacila na Zoom sastanke, gdje kroz predavanja na različite teme, stigla do velikog broja mama, u nadi da im pomognem, a zatim sam pratila razvoj njihovih beba tako što su mi one slale snimke, ja gledala, ispravljala detalje, hvalila šta je dobro i ukazivala kako da se ispravi ono što bi moglo da smeta u razvoju bebe. 

Prošli ste brojne edukacije  od kineziotejping tehnike, limfne drenaže do IAIM masaže beba, MISP Masaže djece. Možete li nam reći koliko su zahtjevne ove tehnike i koliko vremena ulažete u ove tehnike?

Otkako sam završila Višu školu i prvi put se nazvala fizioterapeutom, moje učenje ne prestaje i moje interesovanje za različite tehnike se vremenom mijenjalo. Mislim da je svaka edukacija koju sam do sad imala ostavila trag u mom radu, dovela do toga da danas radim na ovaj način, neke tehnike svakodnevno primjenjujem, dok su neke tu da bih mogla da se nadovežem na sljedeću…Primjera radi, tehnika limfne drenaže i IAIM obuka roditelja masaži beba dovele su do toga da kao fizioterapeut razvijem neki svoj stil, svoju autorsku masažu bebe, koju mame mogu da nauče i da primjenjuju.

Isto tako pripremate trudnice za porođaj. Šta savjetujete trudnicama?

Što se tiče trudnica, ja sam tokom svoje trudnoće postala Instruktor za psiho-fizičku pripremu trudnica za porođaj, i meni je lično tada to mnogo značilo, ali nikada nisam samostalno vodila pripremu trudnica za porođaj. To ipak ostavljam babicama, mislim da je bolje da se one time bave jer su uz trudnicu kada je to najpotrebnije. Trudnicama mogu da pomognem tako što ću uraditi limfnu drenažu ili tako što ću ih naučiti zaštitnim položajima kada nešto rade, da ih naučim vježbama disanja, relaksaciji ili da ih unaprijed naučim šta je sve važno da znaju o bebama, a da to pripada domenu fizioterapije, preventive i kasnije habilitacije.

 

 

 

Kada su u pitanju djeca i motorni razvoj djece, kako masaže djeluju na motorni razvoj djece?

Uticaj masaže na razvoj djeteta je veliki i možemo ga posmatrati na različitim nivoima, recimo masaža stomaka kod beba utiče na smanjenje grčeva, kolika, zatim kroz masažu mama i beba mogu da poboljšaju svoju komunikaciju, da mama nauči da prati bebine signale, jer iako ne ume da kaže na način kako je to nama lako da razumijemo, bebe itekako komuniciraju i traže način da nam objasne šta žele i šta im je potrebno, da bismo te potrebe zadovoljili. Opuštena beba nakon masaže ljepše spava, mirnija je, a osim toga, mama ne može da masira bebu kad je nervozna, jer što je u nama prenosimo dalje, i zato je to jedan od lijepih načina kako da bebi pokažemo da je volimo, pustimo da ljubav teče iz naših ruku. 

Kakav je Vaš stav kada je u pitanju primjena hodalica kao pomagala za hodanje kod djece? 

Još na početku moje karijere imala sam priliku da radim sa djecom koja su imala krivu kičmu, na pitanje da li su bili u dupku, hodalici, jesu, svi su bili, i to mi je pomoglo da shvatim da se tu nešto loše dešava i da to ne treba koristiti. S jedne strane treba pustiti bebu da se razvija po prirodnim zakonitostima, a s druge strane, omogućiti joj okruženje u kome može slobodno da se kreće, a ne da ih zarobimo u ljulje, hodalice, njihalice, jumpere i sva moguća druga pomagala, ili prerano stavljanje bebe da sjedi, kad za to nije spremna, pa se podupire jastucima. Čemu žurba? Prva godina je temelj za razvoj pokretljivosti kod beba, i ako on nije dobar, posljedice će se vidjeti, nekad odmah, a nekad kasnije..

Koje edukacije mogu da dobiju mame u FizoMama centru?

Centar za edukaciju FizioMama u svojoj ponudi ima online edukaciju za roditelje SPRETNA BEBA. Tu podrazumevamo četiri teme, po tromjesječjima, pdf podsjetnik i snimke predavanja koja sam pripremila, a to su: 

Spremni od prvog dana za uzrast beba do 3m, 

Beba na stomaku, uzrast 3-6m, 

Beba sjedi i puzi, uzrast 6-9m i 

Beba hoda, uzrast 9-12m. 

Do najsitnijih detalja sam prostim riječima da svako može da razume objašnjavala na koji način teče razvoj kretanja kod beba, kako da mi to podržimo u aktivnostima svakodnevnog života, kao što su podizanje, nošenje, spuštanje, zašto nepravilno može da napravi štetu i kako da to popravimo. Kada roditelji preuzmu materijal, tu sam da ih poslije pratim. Svakodnevno komuniciram sa njima, gledam videa koja mi šalju i komentarišemo. Ne želim da ništa prepustimo slučaju! Znate, mnogo je do nas roditelja, a da mi to nismo svjesni. Svaki put kad uzmete bebu u ruke, na koji god način, vi bebi prenosite jednu određenu poruku, nečemu učite bebu, pa onda, dajte da naučimo da to radimo na pravilan način. Nema svako priliku da ide na pregled fizijatra ili na terapije, pa da tamo nauče šta je pravilno,.. a to su obrasci pokreta, preko boka i kroz rotaciju, koji su mnogo važni, da bi se put razvoja bebe odvijao na pravilan način.

Za kraj da li imate neki savjet za trudnice i mame?

Pažljivo birajte čije ćete savjete da slušate i pratite! Nekad i više puta pitajte za mišljenje različite osobe, jer danas se mišljenja toliko razlikuju oko svega, i jako je teško pronaći prave odgovore. I zato slušajte svoje srce i pratite bebe, one će sve da vam kažu! 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave