Hranom protiv jutarnji mučnina

Jutarnje mučnine uzrokuju nelagodu, a kod nekih trudnica dolaze uz nagon za povraćanjem

 

Trudnoća je vrijeme kada prolazite kroz spektar emocija. Ponekada, pored osjećaja tjeskobe prolazite i kroz nešto što se zove „jutarnja mučnina“. Jutarnje mučnine opisuju se kao osjećaj koji trudnici uzrokuje nelagodu, a kod nekih trudnica dolaze uz nagon za povraćanjem.

Hrana koja pomaže u borbi protiv mučnine

Tražite odgovor na pitanje koja hrana može da mi pomogne protiv jutarnjih mučnina? Na pravom ste mjestu! Pogledajte našu listu hrane koja bi trebala pomoći vam boriti se protiv istih.

Domaći kolačići od đumbira
Đumbir je odličan izvor glukoze i ugljikohidrata. Ukoliko isjeckate nekoliko komadića đumbira, skuhate ih sa šećerom i napravite napitak od toga, a potom ga stavite u kolačiće koje ćete sami zamijesiti, osjetiti ćete olakšanje te mučnine neće biti tako neugodne. Đumbir pomaže kod mučnina, općenito govoreći, a u kombinaciji sa kolačićima će biti ukusan lijek.

Limunada
Bogata vitaminom C i antioksidansima, nekaloričan je napitak koji jača vaš imunitet. Nemojte koristiti šećer te ga učinite još zdravijim!

Mafini od banane i žitarica
Žitarice su  odličan izvor ugljikohidrata te pospješuju probavu, dok su banane nezaobilazan izvor kalija, a ako dodate malo ekstrakta od vanilije kao prirodni zaslađivač, odlična su i zdrava užina.
Nije samo kruta hrana izbor koji imate kada je borba protiv jutarnjih mučnina u pitanju. Možete i da se opredijelite za neki od napitaka koji su podjednako uspješni u savladavanju ove teškoće.

Čaj od nane
Ukoliko ste ljubitelj čajeva i toplih napitaka, čaj od nane će uraditi čuda kada je borba protiv jutarnje mučnine u pitanju.
Listu nastavljamo sa još jednim čajem i to od kamilice. Ne samo da smiruje, kamilica će vam pomoći i olakšati jutra tokom trudnoće.

Obična voda- nikad ne podcjenjujte moć obične vode. Ukoliko vaš organizam ima dovoljno vode, lakše će se izboriti sa svim problemima.

 Sok od naranče
Bogat vitaminom C i nekoliko antioksidanata, pomaže u stvaranju prirodne stomačne kiseline koja spriječava simptome jutarnje mučnine.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave