Hrana za bolji san: Šta djeca trebaju jesti?

Koliko često je riba na porodičnom jelovniku? Novo istraživanje pokazalo je da djeca koja jedu ribu jednom sedmično ili više spavaju bolje i imaju bolje rezultate na IQ testovima.

Studija sa Sveučilišta Pennsylvania objavila je u časopisu Scientific Reports da su djeca koja jedu ribu jednom sedmično ili više spavaju bolje i imaju bolje rezultate na IQ testovima od djece koja je nikada ili je jedu manje od jednom sedmično. Prethodne studije su pokazale da omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribama poput lososa, sardina i tune mogu poboljšati inteligenciju i spavanje, a bolji san može povećati IQ rezultate. Ovo je prvo istraživanje koje je povezalo sve tri komponente. Zapravo, istraživači vjeruju da poboljšani san koji proizlazi iz konzumiranja više omega-3 masnih kiselina povećava IQ, a ne same masne kiseline.

5 čimbenika koji utječu na razvoj dječje inteligencije.

  • Dobar san je ključan za zdravlje i sreću naše djece.
  • Spavanje pruža mnoge bitne prednosti za djecu u razvoju.
  • Dok spavaju, djeca obrađuju i apsorbiraju ono što su naučili.

Njihova tijela imaju priliku oporaviti se. Spavanje također igra važnu ulogu u upravljanju raspoloženjem. Nedostatak sna može dovesti do povećanja negativnih ponašanja, kao što su tjeskoba, nestrpljivost, agresivnost, razdražljivost i loš uspjeh u školi.

miss7mama.24sata.hr

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave