Hormoni

Tuga, razdražljivost, eurofija, posebno  sedmicu dana pred menstruaciju, povezani su sa pojačanim lučenjem hormona. Evo i nekoliko dokaza da hormone stvarno možemo kriviti za mnogo toga. Estrogen, progesteron i drugi reproduktivni hormini menjaju se u ženskom tijelu cijeli mjesec i tako utječu na raspoloženje i težinu, ali i na rizik od raka dojke.

Hormoni i raspoloženje
Otprilike sedmicu dana prije ciklusa pojačano lučenje hormona estrogena i progesterona može utjecati na raspoloženje i osjetljivost. Kod nekih žena je promena raspoloženja jedva uočljiva, dok kod drugih dama to razdoblje umije da bude poprilično stresno. Da biste umanjili učinak hormona na ponašanje, počnite sa vježbama. Dok vježbate izlučuje se endorfin, koji popravlja raspoloženje. Međutim, ako se nalazite između tri i osam posto žena koje imaju jače izražen predmenstrualni sindrom, ni treninzi vam neće pomoći. Tipični simptomi izraženog PMS-a su depresivno raspoloženje, nervoza, glavobolje, razdražljivost i umor. Ukoliko ste se prepoznali u ovim simptomima, potražite savjet doktora koji će vam reći na koji ih način možete umanjiti. Svakako bi bilo dobro da izbjegavate nikotin i alkohol koji stanje neraspoloženja mogu samo pogoršati.

Hormoni i rizik od raka dojke
Estrogen podstiče rast grudi, na čemu su žene vrlo zahvalne kada su u pubertetu, ali on ujedno i kod obolelih utječe na rast ćelija raka. Posljednja istraživanja pokazuju da hormonalna terapija, koja se daje ženama poslije menopauze, povećava rizik od raka dojke, ali samo kod žena koje su i pre koristile tu terapiju. Konačna presuda, međutim, nije donesena za kontraceptivnu pilulu. Neka istraživanja su pokazala da nema nikakve opasnosti, dok druga ukazuju na porast od 20 do 50 posto rizika od raka dojke kod žena koje koriste oralnu kontracepciju.

Hormoni i težina
Ne možete kriviti hormone za višak kilograma ako zaista puno jedete i malo se krećete. Ipak, istina je da možete zadržati 0,5 – 1,5 l vode u tijelu dve sedmice prije ciklusa. Neke žene zadržavaju i do pet litara vode. Na sreću, to povećanje težine je privremeno. Normalni ciklusi nisu odgovorni za kilograme koji se nakupljaju trajno. Kako biste smanjili zadržavanje vode u tijelu tokom tog perioda, jedite manje slanu hranu i uzimajte 1 000 mg kalcijuma sedmicu dana prije ciklusa. Druga povezanost hormona i težine odnosi se na estrogen i progesteron. Naime, kada dođe do smanjenog lučenja tih hormona, možete osjetiti veliku želju za hranom, a posebno za slatkišima.

 

Hormoni i menstruacija
Hormoni kontrolišu svaki dio ženskog ciklusa. Iako nisu sve žene iste, zdrav ciklus traje između 21 i 35 dana. Ne ignorišite izostanak menstruacije! Ukoliko je ona neredovna, prekontrolišite krvnu sliku. Nepravilna menstruacija može biti znak neravnoteže hormona, koja može biti pokazatelj da štitasta žljezda ne radi dobro. Osim toga, njen izostanak možda ukazuje na to da imate policistične jajnike koji u telu proizvode previše muških hormona, a oni spriječavaju nastanak menstruacije. Međutim, i nešto sasvim uobičajeno moglo bi da utiče na vaš ciklus. Riječ je, naravno, o stresu, kojem smo svi izloženi.

Hormoni i libido
Hormoni nisu jedni pokretači seksualne želje, ali svakako na nju utječu tokom, a posebno sredinom ciklusa. Povišen nivo estrogena i testosterona podstiče želju za seksom. To je prirodan način na koji tijelo govori da žena ima ovulaciju. Hormoni takođe utječu i na odabir partnera. Neka istaživanja su pokazala da žene tokom ovulacije pokazuju više interesa za jake i stabilne muškarce, dok su u ostalom periodu sklonije muškarcima sa blažim temperamentom.

 

mamaibeba.rs

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave