Hoću li biti dobar tata?

Hoću li biti dobar tata?

KADA OČEKUJETE BEBU

Poput svih velikih promjena, to će zahtijevati veliku prilagodbu. A ako trudnoća nije planirana – polovica svih trudnoća nije – možda ćete osjećati te emocije još intenzivnije.

Ne morate se osjećati krivima ni uznemirenim zbog miješanja emocija; to je sasvim normalno. Možete poduzeti korake kako biste se bolje osjećali tijekom trudnoće.

HOĆU LI BITI SPOSOBAN DA SE BRINEM O BEBI?

Nitko se ne rodi znajući sve, čak ni vaš trudni partner, zato postoje razredi za porod. Ovisno o tome što je dostupno u vašem području, možete pohađati već u 12. tjednu trudnoće ili onoj koja se usredotočuje samo na dan rada i može se uzeti već u osmom mjesecu. A neke zajednice nude nastavu dizajniranu samo za prve dane.

Većina klasa poučava o tome kako promijeniti pelenu, držati bebu, hraniti, uspavati bebu, instalirati auto sjedalicu. Također ćete saznati gdje parkirati automobil kad dođete u bolnicu, kako i kako se brinuti za bebu i vašeg partnera kada se vratite kući iz bolnice.

Zajedno s lekcijama susrest ćete se s ostalim momcima koji prolaze kroz isti doživljaj koji bi se mogli baviti sličnim osjećajima i to može biti velika pomoć. Odgojitelj i medicinske sestre koji vode te tečajeve vidjeli su očeve u različitim emocionalnim stanjima, stoga nemojte se osjećati neugodno ili neodlučno zbog traženja pomoći.

HOĆU LI BITI DOBAR TATA?

Zapamtite da se nećete morati odmah baviti svim dijelovima očinstva. Prvih nekoliko godina, roditeljstva uključuje vještine koje se podučavaju u razredu porođaja i svladavaju kroz praksu.

To je slično drugim novim ulogama koje biste mogli poduzeti u životu. Ako ste u braku, niste automatski znali kako biti dobar muž, naučiti  ste na putu sa svojom ženom.

Imate dosta vremena prije nego što morate postaviti pratnju, podučiti dijete voziti, i izvući vezu i savjetovanje o karijeri. Za ove prilike za podučavanje vašeg djeteta osjećat će se kao prirodni napredak kada stignu. Ako vam je potrebna smjernica, provjerite resurse u zajednici, uključujući klase roditeljstva.

Može vam pomoći da razgovarate i provodite vrijeme s drugim očevima i raspravljate o pitanjima s kojima se možete boriti. Ako se osjećate kao da imate problema s vlastitim ocem, pokušajte razgovarati s nekim – možda savjetnikom ili članom obitelji – prije no što beba stigne, tako da ne ometaju vaš odnos s vašim djetetom.

DA LI JE OVO KRAJ MOJE NEOVISNOSTI?

Očinstvo ne mora označavati kraj zabave. Istina, tijekom prvih nekoliko mjeseci nećete imati puno spavanja i vremena dok beba ne počne spavati tijekom noći. No, kada beba spava više, vi i vaš partner imat ćete više vremena za stvari koje volite, zajedno i pojedinačno.

Opet, važno je raditi zajedno, komunicirati i razmjenjivati ​​odgovornosti za skrb o djeci tako da svaki dobijete ono što vam je potrebno. I pokušajte upoznati druge nove roditelje, koji mogu podijeliti svoje perspektive i ponuditi zajedničku ploču.

U prvim godinama možete se baviti mnogim aktivnostima sa svojim malenim – jedna od najboljih i najvažnijih je čitanje vašem djetetu. Postoje istraživački dokazi da je izgovaranje ili čitanje jedna od najvažnijih stvari koje roditelji mogu učiniti kako bi stimulirali djetetov jezik i razvoj mozga – a novorođenčad nije prerano za početak..

KAKO MOGU POMOĆI PARTNERU?

Vaš će vas liječnik vjerojatno upozoriti na stvari koje možete pogriješiti, osobito ako ste vi i vaš partner stariji. I vjerojatnije je da ćete oboje imati različite testove i projekcije za nedostatke u rođenju i druge zdravstvene probleme.

Slušajući sve ovo može biti zastrašujuće. Ali možete učiniti mnogo toga kako biste pomogli svom partneru  i vašoj nerođenoj bebi  da ostanu zdravi tijekom trudnoće.

Ako poznajete druge obitelji s novorođenčadi i malom djecom, možda će vam biti korisno provesti vrijeme s njima. Ako ne poznajete druge nove roditelje, vaš liječnik ili lokalni centar za razvoj djeteta možda će vas moći povezati s drugim obiteljima u vašem području.

Pokušajte se s partnerom uputiti na sastanke liječnika, gdje možete postavljati pitanja, prikupljati informacije, čuti srčani ritam bebe i vidjeti sliku bebe na ultrazvuku.

Započnite pripremati svoj dom za bebu tako što ćete napraviti potrebna poboljšanja u kući.