Hiperlaktacija

Hiperlaktacija

Hiperlaktacija (povećana produkcija mlijeka) je situacija kada vaše tijelo proizvodi veliku količinu mlijeka koje izlazi brzo I snažno, odnosno curi ili prska u mlazu. Beba se može izmicati, zagrcavati ili gušiti nakon inicijalnog mlaza mlijeka zato što nije u stanju da guta dovoljno brzo. Beba može odbijati dojku I biti jako uznemirena te glasno plakati. Neki ljudi ovakvu situaciju objašnjavaju prejakim refleksom otpuštanja mlijeka. Ovo objašnjenje nije potpuno tačno, zato što implicira da je problem u refleksu otpuštanja umjesto u produkciji mlijeka.

Šta ga uzrokuje?

Preaktivna proizvodnja mlijeka je obično posljedica nezrele, neregulisane produkcije mlijeka, I ispravlja se za nekoliko sedmica. Međutim neke majke nastavljaju proizvoditi previše mlijeka I nakon što se produkcija uspostavi.
Neki specijalisti za dojenje vjeruju da je ovaj problem češći kod majki sa velikim brojem alveola (mliječnih žlijezda) u grudima. Prosječan raspon je 100,000 do 300,000 alveola po dojci, a majke sa hiperaktivnom laktacijom se u glavnom nalaze pri vrhu raspona. Neki hormonalni disbalansi, pituitary tumori I lijekovi mogu jako povećati produkciju. Ako ste zabrinuti posjetite doktora.

Šta da radim

Prije svakog podoja, ručno lil pumpom izdojite samo toliko da usporite tok mlijeka (možete ovo mlijeko izdojiti u neku pamučnu tkaninu, ili u sterilnu posudu za kasniju upotrebu) Ali nemojte izdajati previše, ili između podoja dok pokušavate regulisati svoju produkciju mlijeka. Što više stimulišete svoje dojke I što izlazi više mlijeka, više će se proizvoditi da se zadovolje “potrebe”.
Uvijek je preporučljivije ručno izdajanje mlijeka, nego uz pomoć pumpice.
Da pomognete bebi da izađe na kraj sa velikom količinom mlijeka, mijenjajte položaje za dojenje. Ako normalno dojite u položaju kolijevke, probajte bebu držati u “sjedećem” položaju, licem prema vama, dok doji (možda će biti potrebno da joj malo zabacite glavu u nazad).Možete dojiti tako da se tijelom spustite u poluležeći položaj tako da bebina glava bude iznad dojke, a ne ispod nje, ili potpuno lezite I dojite tako da beba leži na vama, a gravitacija usporava tok.
Možete takođe koristiti istu dojku za dva do četiri podoja. Stavljajte bebu da doji kad god želi – s tim da joj nudite istu dojku u periodu od 2 sata. Drugu dojku možete malo izdojiti, tek toliko da popusti pritisak. Ova tehnika bi trebala rješiti problem u 24 do 48 sati.
Zapamtite, kao I svaki problem kod dojenja I u ovom slučaju može proći I sedmica prije nego se uoče efekti. U među vremenu shvatite da nemogućnost vaše bebe da savlada jak tok mlijeka nije njeno odbijanje vas samih. Ako se čini da ništa ne pomaže, I vi se brinete za moguće zdravstvene probleme, obratite se vašem ljekaru ili savjetnici za dojenje.

Da li će škoditi mojoj bebi?

Hiperlaktacija može otežati dojenje bebi, ali joj ne može škoditi. Dobra je vijest da vaše tijelo proizvodi dovoljno hrane koja je vašoj bebi neophodna I nezamjenjiva za napredovanje.

Da li I dalje mogu dojiti?

Naravno! Samo ćete naučiti nekoliko trikova da izađete na kraj sa prskanjem I curenjem. Ovo je sigurno jedan od lakših problema koji se rješava sam od sebe kroz neko vrijeme uspješnog dojenja na zahtjev.

djeca.org