prof.dr.med.sc. Almira Ćosićkić: Higijena nosa u novorođenčadi i dojenčadi 

Piše: prof.dr.med.sc. Almira Ćosićkić, pedijatar, subspecijalista pedijatrijske imunologije i reumatologije

Nos je početni dio respiratornog trakta, građen od dvije nosnice čija osnovna funkcija jeste respiratorna, ali tu je još nekoliko važnih funkcija poput zaštitne, refleksne, fonacijske, olfaktorne.   Anatomsko-fiziološe karakteristike  nosa omogućavaju brži protok zraka prema donjim dijelovima respiratornog trakta, vlaženje, zagrijavanje i pročišćavanje udahnutog zraka.  Prilikom strujanja zraka kroz nos aktiviraju se i refleksni mehanizmi koji utiču na normalan rad srca, disanje i lučenje suza. 

Način na koji zrak prolazi kroz nos određuje I  formiranje pojedinih glasova, tako da nos ima važnu ulogu i u vokalizaciji.  Glavni je perceptorni organ čula mirisa, a dobra prohodnost nosa preduslov je  i urednom  oticanja suza, dobre ventilacije Eustahijeve tube i održavanja normalnog pristiska u srednjem uhu, a samim time i korektnog sluha.

Začepljen nos – uzroci i posljedice

Novorođenče  I dojenčad do dobi 6 mjeseci života  ne znaju disati kroz usta, nego refleksno dišu samo kroz nos. S toga,  veoma je  važno da je nos novorođenčeta/dojnečeta  prohodan. U novorođenčadi I mlađe dojenčadi tegobe slabije prohodnosti nosa se javljaju nešto češće i izraženije  su nego u djecece ili odraslih, obzirom da su nosni hodnici uži, pa  kongestija  I slabijeg intenziteta izaziva naglašenije smetnje disanja na nos.  Kako  novorođenčad I mlađa dojenčad ne znaju disati kroz usta, začepljenost nosa čini ih iznimno razdražljivima, obzirom da im je kompromitovano uzimanje obroka ( bilo da doje ili se hrane preko bočice), spavanje,zbog nedostatnog hranjenja  I poremećenog ritma spavanja poremećene su I  svakodnevne aktivnosti, navike… što ih dodatno kompromituje, plačljiva su a pri plaču se  još više stvara sekrecije u nosu, tegobe su naglašenije…

Najčešći uzrok nosne kongestije, slabije prohodnosti nosa, su upale. Usljed nastanka upale dolazi do dilatacije kapilara u sluznici nosa, povećana je ekstravazacije tečnosti u  međućelijskom prostoru,  kao posljedica tih zbivanja razvija se  edem  sluznice, povećana je produkcija sluzi što sve zajedno doprinosi otežanom  protoku zraka. 

Najčešći uzročnici ovih stanja jesu virusi, rjeđe  bakterije, a alegijska zbivanja nerijetko uzrokuju hroničnu kongestiju. Iako neprohodnost nosa najčešće nastaje kao posljedica virusnih događaja, nerijetko se mogu komplikovati sekundarnim  bakterijskim infekcijama, stanje može progredirati ka razvoju upale uha. 

Slabija prohodnost nosa mijenja i sposobnost vokalizaciju glasova, u tim stanjima djetetov glas ima tzv nazalni prizvuk. Ukoliko kongestija potraje, ako su tegobe ponavljajuće, česte, sa  komplikacijama u pravcu razvoja bakterijskih infekcija, za posljedicu može nastati I kompromitiranost osjeta njuha, sluha (provodne smetnje sluha), ali i razvoj govora.

Sinomarin babies-hipertonična otopina za Vašu bebu

Sinomarin® Babies je 100 % prirodan, klinički ispitan nazalni dekongestiv koji se može koristiti od prvog dana rođenja. To je hipertonična otopina morske vode (2.3 % NaCl), bogata korisnim sastojcima (mineralnim solima i elementima u tragovima). 

  • Sinomarin® Babies ublažava začepljenost nosa prirodnim putem,djelovanje se zasniva na efektu osmoze.  
  • primjenom Sinomarin® Babies uklanjaju se sluz, kraste, prašina,  nečistoće, alergeni sa sluznice nosa 
  • Sinomarin® Babies pomaže održavanju  vlažne sluznice nosa
  •  Sinomarin® Babies se može koristiti u atomiziranom obliku (maglica) primjenom putem električnog inhalatora 
  • Sinomarin® Babies ima  mukolitično djelovanje, smanjuje gustoće sluzi u donjim partijama respiratornog trakta, te omogućava lakše iskašljavanje sekreta
  • Sinomarin® Babies može biti prva terapijska opcija u tretmanu blagih ataka otežanog disanja, kašlja u najranijem životnom dobu. 
  •  Sinomarin® Babies svojim hipertonim djelovanjem, pokazalo se u svakodnevnoj praksi, korisnim u tretmanu  dojenčadi s bronhiolitisom
  •  atomizirani Sinomarin® Babies se može koristiti za  pripremu inhalacija, ovog puta kao  vehikulum za primjenu inhalatornih bronhodilatatora, a uz  smanjenju potrebu primjene mukolitika 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave