Higijena nakon trudnoće

 

 

 

Dobra higijena važna je za zacjeljivanje rana i za sprečavanje infekcije. Higijena nakon porođaja obuhvata njegu dojki i rane nastale nakon carskog reza ili epiziotomije. Od velikog je značaja čistiti ranu svakodnevno.

Tijelo žene tokom trudnoće doživjelo je niz promjena. Te promjene se kreću od fizički (došlo je do povećanje tjelesne težine, do pojave strija, pucanja kože stomaka i sl.) do hormonalnih promjena. Nakon samog poroda veliki broj žena, posebno onih koje rode carskim rezom imaju problem sa načinom održavanja rane tj. često se susreću sa pitanjam na koji način da se kupaju, tuširaju, peru kosu tj. održavaju ličnu higijenu. Period odmah nakon porođaja je veoma osjetljiv period za majku. Pored striktne ishrane i dobrog odmora, lična higijena je veoma važan faktor kako biste povratili zdravlje.

Higijena nakon porođaja obuhvata njegu dojki i rane nastale nakon carskog reza ili epiziotomije. Od velikog je značaja čistiti ranu svakodnevno. Važno je održavati perineum vrlo čistim. Ovo je područje između vagine i rektuma. Nakon istezanja može biti natečen i bolan kako bi se dijete moglo roditi. Svaki put kada koristite kupaonicu ili promijenite uložak, perite ruke prije i poslije. Obavezno uklonite prljavi uložak i zamijenite ga čistim.

Korisno je upotrijebiti bočicu s mlaznicom za ispiranje nakon odlaska u kupaonicu. Možete se namazati toplom vodom s prednje i stražnje strane. Nježno obrišite čistim toaletnim papirom ili čistim maramicama. Promijenite higijenski uložak nakon svakog odlaska na wc ili barem 4 puta dnevno. Kupajte se u sjedećem položaju kako biste izbjegli bolove i kako biste održavali ranu čistom.

Svaka mama krvari nakon porođaja, bilo da se porodila vaginalno ili carskim rezom. Ovo krvarenje se naziva lohija. Time se tijelo oslobađa sloja sluznice materice koja je bila zadebljala i okruživala je bebu. Krv može da teče na mahove ili da teče ravnomjerno kao teška menstruacija.

Vaginalno krvarenje i sekret se obično smanje nakon nekoliko sedmica. Može se desiti da povremeno krvarite oko mjesec dana ili oko šest sedmica. U početku će protok lohija biti jak i svijetlo crvene boje, a može i da sadrži ugruške krvi. Postupno, to će se promijeniti do ružičaste, zatim smeđe, a na kraju, do žuto-bijele boje. Lohija bi trebala imati miris poput svježe krvi. Količina krvi je velika kada prvi put ustanete iz kreveta nakon što ste ležali neko vrijeme ili kada dojite.  Za apsorpciju krvarenja koristite samo higijenske uloške. Ne koristite tampone prvih šest sedmica, jer mogu dovesti do infekcije. Prva 2-3 dana lohije su tamno crvene boje i čine ih krv i nešto sitnih ugrušaka. Od 3-10 dana tekućina je ružičasta ili svijetlosmeđa. Otprilike dvije sedmice iscjedak će se pretvoriti u žućkasto-bijelu sluznicu koja može trajati još dvije do osam sedmica.

Higijena nakon epiziotomije

Vaš ljekar je možda napravio hirurški rez, epiziotomiju, kako bi povećao vaginalni otvor. Zahvat se izvodi u tijeku izgona djeteta, pri ukazivanju glavice na izlazu u vulvi i napinjanju međice. Nakon poroda djeteta i posteljice odmah se pristupa zbrinjavanju epiziotomije. Najprije se infiltrira lokalno anestetik te se u nastavku u slojevima (obično tri) šiva rez međice, a ono što se na kraju vidi izvana su kožni šavovi kojih ima ovisno o veličini reza između 4-6. Nakon odlaska kući vrlo je važna dobra higijena. Slijedite brigu o održavanju perineuma čistim. Ako je vaš ginekolog stavio šavove, one će se s vremenom otopiti. Pazite da voda nije ekstremno vruća jer bi to moglo prerano rastopiti ubode. Ginekolog obično preporuči sprej ili mast koja će da ublaži bolove. Veoma je važno da slijedite upute koje će vam dati ljekar. Potrebno je umjereno mirovanje i uobičajena pojačana higijena, koja podrazumijeva redovito tuširanje i učestalo mijenjanje uložaka i donjeg veša, a najbolje je da su od prirodnih materijala.

Higijena nakon carskog reza

Važno je da rez bude čist i suh. Otopite običnu ili sapunsku vodu preko ureza i nježno osušite čistim ručnikom. Vaš rez će vas svrbiti dok zacjeljuje. Pazite da ga ne ogrebete. Ako postoje spajalice, obično se uklanjaju oko 3-6 dana.  Sitni papiri nazvani steril-trakice često se nanose nakon uklanjanja spajalica.  Oni će početi otpadati ili ih se može oguliti između 5. i 14. Dana. Vaš ljekar može vam dati više informacija o njezi sterilnih traka. Unutarnji šavovi će se otopiti sami. Vaš zdravstveni radnik dat će vam upute za njegu rana i kada je u redu tuširati se. Vrlo je važno da redovno pratite da li vaš rez normalno zacjeljuje.

Ukoliko primjetite da je rez crven, natečen iz njega curi gnoj ili se odvaja, obratite se ljekaru. Veoma važno je i praćenje temperature. Ukoliko dođe do povećanje tjelesne temeprature 37-38 celzijusa i traje više od jednog dana potražit ćete savjet ljekara.

Higijena dojki tokom dojenja

Uspostavljanje dojenja za mame, posebno kada su u pitanju prvorotke, ozbiljan je posao. Dojenje je jako bitno i za bebe i za mamu jer  omogućava isporuku ključnih hranjivih sastojaka vašem djetetu. Budući da se dojenje odlikuje kontaktom koža-koža, od presudne je važnosti da se pravilno brinete o dojkama kako biste osigurali zdravlje vaše bebe. Nikada, nikada ne dojite sa prljavim grudima! Prljave grudi su hrana za klice i bakterije, a ako ne održavate higijenu, dijete ćete izlagati raznim bolestima i infekcijama. Vrlo važno je napomenuti da prilikom higijene grudi izbjegavate mirisne proizvode. Osim što izbjegavate mirisne kreme i losione, prilikom pranja nemojte koristiti mirisne sapune ili ništa s alkoholom na bradavicama. Ti proizvodi zapravo povećavaju suhoću, štete vašoj koži i štetno su za vaše dijete. Iako ne trebate temeljito čistiti bradavice nakon svakog hranjenja, dobra je ideja barem nekoliko puta tijekom dana ih isprati. Ovo pomaže ukloniti tragove pljuvačke i daje vam priliku da dodate neku  hidratantnu kremu  koja nije štetna za dijete. Veoma je važno da se koristi topla voda za ispiranje bradavica, nakon čega je potrebno posušiti  čistim ručnikom nakon svaka tri hranjenja tijekom dana. Osim ispiranja nakon hranjenja, operite grudi tijekom svakodnevnog tuširanja. Opet, ne zaboravite izbjegavati mirisne proizvode i radije se odlučite za prirodne, nježne sapune koji su odobreni za bebe.

Jastučići za dojilje su sjajni dodaci za nove majke, pogotovo ako ste uvijek vani. Zamislite ih kao super upijajući štit između grudi i vanjskog sloja odjeće. Izvrsni su za odustajanje i izbjegavanje curenja mlijeka u javnosti. Ako se odlučite za jastučića za njegu, svakako preporučujemo da ih često mijenjate. Jastučići za dojenje apsorbiranja višak mlijeka, međutim toplo, vlažno i šećerno okruženje pretvara se u uzgajalište bakterija. Zato je uvijek preporučivo koristiti jednokratne jastučiće nakon čega je potrebno toplom vodom isprati grudi. Za higijenu grudi potrebno je da svaki dan mijenjate grudnjak. Grudnjaci za dojenje obično se prljaju brže od običnih grudnjaka, a pošto dojite, ne želite riskirati. Jedna stvar koju treba napomenuti je da trebate dopustiti da vam grudi dišu svaki put. Kad odlazite spavati, skinite grudnjak kako bi se tokom noći kvalitetno odmorili. Ukoliko nakon poroda krenete sa treningom (fitnes, aerobik, trčanje i sl.) vodite računa da se nakon ovih fizičkih aktivnosti tuširate i ne pristupate dojenju dok ne obavite tuširanje.

Osim što pravilno perete grudi, pobrinite se da općenito vodite brigu o higijeni. To znači često pranje ruku i podlaktica, posebno prije hranjenja. Kad su vam ruke prljave, lako prebacite bakterije na grudi i bradavice. To će se potom prenijeti na vaše dijete i uzrokovati probleme jer se njegov imunološki sistem još razvija. Uvijek perite ruke i držite sredstva za čišćenje. Poduzimanje ovih mjera opreza od presudnog je značaja za održavanje vašeg dijeteta sretnim i zdravim.

Jedna stvar koja dolazi ruku pod ruku s dojenjem je izdajalica za  mlijeko. Izdajalica za mlijeko omogućava majkama da mlijeko pohrane i kada ostavljaju dijete sa ocem, dadiljom i sl. Ovo je odličan  način da osigurate da dijete i dalje dobija hranjive sastojke iz mlijeka dok fizički niste prisutni. Da biste održali čisto okruženje za hranjenje, osim grudi, morate očistiti i izdajalice. Svaka izdajalica za mlijeko je drugačija, pa pročitajte korisnički priručnik proizvođača da biste bili sigurni da radite stvari ispravno.

Jedna stvar koja se nikad ne mijenja prilikom čišćenja izdajalica za mlijeko je izbjegavanje “unakrsne kontaminacije”. Nikada ne koristite spužve koje koristite za pranje posuđa za pranje izdajalice. Neka odvojena oprema za čišćenje bude dostupna i jasno označena. Zapravo, sjajna je ideja posvetiti cijelu posudu za pranje svih dijelova izdajalice za mlijeko kako biste izbjegli klice od sudopera.

 

 

 

 

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave