Gugutanje beba

Osim bebinog prvog plača, gugutanje je jedan od najčarobnijih zvukova. Ipak je to jedna od prvih bebinih razvojnih prekretnica. Kada bebe počnu gugutati prvi put? Pročitajte u nastavku.

Šta je gugutanje?

Osim plakanja, gugutanje je prva vokalna prekretnica koju će vaša beba doseći. Guganje je tipično samoglasnik, poput ahh, ali ponekad gukanje može zvučati poput klokotanja. To je apsolutno preslatko, ali je i zaista važno: To znači da beba počinje raditi na razvoju jezika.

Kada bebe počnu da guguću?

Bebe obično počinju da guguću oko šeste do osme sedmice starosti. Ali gugutanje, kao i sve prekretnice, može se razlikovati od djeteta do djeteta. Ako vaš mališan ne proguguće sa šest sedmica, ne brinite. Sve se bebe razvijaju prema vlastitom rasporedu.

Imajte na umu da neke bebe možda neće imati zvuk gugutanja „ahhh“, one samo klokoću. Međutim, ako je vaša beba stara tri mjeseca i još uvijek ne guguće, možete otkloniti bilo kakve zabrinutosti razgovorom s djetetovim pedijatrom.

Ako beba uopće ne guguće, to bi moglo biti povezano sa problemom sluha, ali to je rijetkost. Ako ste zabrinuti, trebali biste ugovoriti pregled s djetetovim doktorm da tu opciju isključi. U međuvremenu možete provjeriti bebin sluh kod kuće kako biste si olakšali. Kad je vaša beba budna, glasno pljeskajte. Da li se vaša beba okreće da prati zvuk? Ako je tako, vaša beba vjerovatno nema problema sa sluhom. Ipak, uvijek se obratite svom pedijatru radi potvrde.

Kako ohrabriti bebe da počnu gugutatiŽ?

Jednom kada čujete prvih nekoliko guguta, to je zarazno i ​​željet ćete ih čuti sve više i više. Evo dobrih vijesti: Postoji nekoliko načina kako potaknuti bebu na gugutanje i razvijanje tih jezičkih vještina.

Razgovarajte sa svojom bebom

Razgovor – čak i kada je riječ o „dječjem razgovoru“ – s vašom bebom je presudan za razvoj jezika. Zapravo, govor bebi visokim tonovima pomaže joj da nauči gugutati, jer ti visoki tonovi i zvukovi pjevanja ističu samoglasnike poput ahhh i ohhh.

Govorite jasno i često

Važno je jasno govoriti, najavljivati i razrađivati ono što vidite ili radite. Zapamtite da bebe razumiju riječi mnogo prije nego što uopće mogu izgovoriti jednu riječ. Jasan govor ne pomaže samo bebama da nauče riječi, već i bitne kombinacije zvukova.

Uspostavite kontakt očima i ponovite zvukove

Bilo da vaša beba pravi ahhh zvukove ili ohhhh zvukove, ponovite ih svojoj bebi. Uspostavite kontakt očima kako biste pomogli bebi da se usredotoči na vas. Ponavljanje istog zvuka uvijek iznova pomaže vašoj bebi da nauči vokalizirati taj zvuk. Zanimljivo je da je to isti princip koji objašnjava zašto se bebe i mališani lakše sjećaju riječi koje se ponavljaju.

Pjevajte

Mame znaju da uspavanke mogu pomoći bebi da utone u san, ali muzika također može potaknuti gugutanje. Prema istraživačima sa Instituta za učenje i nauke o mozgu na Univerzitetu u Washingtonu, muzika pomaže bebama da obrade zvukove koje čuju.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave