Greške koje mogu utjecati na začeće

Greške koje mogu utjecati na začeće

Brojni parovi u želji da postanu roditelji rade greške kojih nisu ni svjesni, a koje mogu utjecati na začeće. Jedna od njih su česti intimni odnosi. Mnogi parovi misle kako će čestim intimnim odnosima povećati svoje šanse da imaju dijete, a zapravo može doći do posve suprotnog učinka.

U silnoj želji da postanu roditelji partneri su obično uvjerenja kako treba često imati odnose, zbog čega ponekad dođe do zasićenja ili nezainteresiranosti jedne strane. U takvim situacijama za jednu ili obje strane seks više ne znači užitak i trenutke opuštanja, nego obavezu i način kako dobiti dijete.

Greške koje mogu utjecati na začeće i zbog kojih parovi ne mogu odmah imati djecu je krivi način razmišljanja da je problem u plodnosti samo na jednoj strani. Nekad probleme može imati samo žena ili muškarac ili oboje. Nije dobro krenuti s pretpostavkom da problem ima samo žena. Bilo bi dobro da oba partnera naprave pretrage kako bi se što prije počelo s rješavanjem problema.

Liječnici su mišljenja kako ne treba odmah krenuti na pretrage jer ako žena ima redovite cikluse i mlađa je od 35 godina, parovi mogu pričekati i do godinu dana prije nego se upuste u liječenje. Ponekad je potrebno nekoliko mjeseci kako bi se poklopila ovulacija, ali isto tako i raspoloženost jednog i drugog partnera koji u tom periodu neće biti pod stresom nego opušteni.

Parovi se najviše koncentriraju na plodne dane i računanje ovulacije, a ne razmišljaju toliko o svom zdravlju i bi li trebalo možda nešto promijeniti. Tako ako jedan od njih puši ili voli pretjerati u alkoholu trebao bi razmisliti da prestane s tim aktivnostima želi li uskoro postati roditelj.

Parovi često zaborave na štetne navike koje mogu utjecati na plodnost, a koje se ne odnose samo na pušenje i alkohol, nego i na konzumiranje hrane u kojoj ima previše šećera i masnoća.

Bilo bi dobro opustiti se i koliko je moguće izbjegavati stresne situacije jer one sigurno neće pomoći da zatrudnite i ostvarite svoju najveću želju. Pronađite vrijeme za sebe i radite ono što volite i što će vas osloboditi od stresa te pružiti više šanse da nakon kratkog perioda ostanete trudni.

 

savjetnica.com