Greške kod dojenja koje sve majke trebaju izbjegavati

Majke počnu proizvoditi mlijeko nakon poroda. Njihove dojke proizvode mlijeko, koje je jedini izvor hrane za novorođenčad, bar prvih 6 mjeseci.

Dok iskusne majke znaju šta ih čega, žene koje su postale majke prvi put trebaju dosta naučiti i postporodiljskom periodu. Dojenje se možda čini laganim, ali to je jedan od najtežih zadataka i briga. Pokušavajući sve učiniti savršenim, žene često čine greške koje nisu dobre ni za mentalno ni fizičko zdravlje. Evo nekih grešaka koje biste trebali izbjegavati, ako ste prvi put postali majka.

  1. Mislite da je bol normalna

Da, dojenje može biti neugodno. Međutim, bol koja dugo traje ne bi se trebala smatrati normalnom. Ako vam bol od dojenja dugo traje, bitno je da posjetite ljekara. Uzroci mogu varirati od osobe do osobe. To mogu biti teže prijanjanje za dojku, loš položaj dojenja do napunjenosti grudi. Trebate znati da dojenje općenito nije bolno, a ako jeste trebate otići na pregled.

  1. Napravili ste raspored dojenja

Ako ste organizovani i napravili ste raspored vremena dojenja, možete učiniti nekoliko grešaka. Nekad to može izgladniti bebu ako je zaista gladna. Bebe nemaju kontrolu nad gladi. Ako beba pokazuje znakove glada, majka bi je trebala dojiti, umjesto da se oslanja na raspored.

  1. Rano navikavate bebu na bocu

Mnoge žene počnu davati bocu zbog pritiska ili zato što se moraju vratiti na posao. Hranjenje putem boce daje udobnost i pogodnost. Međutim, ako to uradite prerano može doći do nekih problema. Bitno je da beba prvo savlada dojenje. Ako se beba navikne na bocu, moguće je da će početi odbijati dojku. Ako, iz nekog razloga, morate početi hranjenje putem boce uradite to nakon 6-8 sedmica, ali ne prije.

Bitno je da ih držite blizu sebe i ako ih hranite bocom, tako se dalje povezujete s bebom a njoj daje emocionalnu sigurnost i opušta ih.

  1. Mislite da su mlijeko iz dojke i formula jednaki

Zapravo su totalno različiti. Mlijeko iz dojke je prirodni izvor hrane za bebe, koji se mijenja zavisno od bebine potrebe. Mlijeko iz dojke sadrži visoke količine nutrijenata, dok je dojenje korisno i za majku i za bebu. S druge strane, mlijeko iz formula ima nešto nutrijenata, ali ne sadrži elemente za izgrađivanje imunološkog sistema, koje mlijeko iz dojke posjeduje. Odaberite formulu samo ako vam je doktor tako savjetovao.

  1. Suzdržavate se da pitate za pomoć

Dojenje je prirodni proces koji je jednostavan i instinktivan. Međutim, i ono dolazi uz neke izazove, zbog čega možete učiniti grešku. Dojenje će samo biti teže, ako ne želite pitati svog supruga, starije članove porodice ili prijatelje za pomoć. Od velike je koristi da komunicirate s vašim voljenima, i da ih upitate za savjet. Mnogi imaju prethodnog iskustva i mogu vam uveliko pomoći da shvatite kako sve funkcioniše.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave