Grčevi kod beba – Savjet patronažne sestre

Najnovija istraživanja su pokazala da je uloga crijevne flore i kolonizacija digestivnog trakta dobrim bakterijama (laktobacilima) u prvim danima i mjesecima života djeteta važna za imunitet.

Piše: Indira Halilović Čančar – patronažna sestra, J.U. Dom zdravlja Zenica

Infantilne kolike (grčevi) su jako čest simptom u prva tri mjeseca života djeteta. Uzrok pojave infantilnih kolika kod novorođenčeta i dojenčeta nije do kraja objašnjen.1

 

Infantilne kolike (grčevi) označavaju kliničko stanje nekontrolisanog plača i nemira, praćenog promjenom boje lica i meteorističnim trbuhom, kod zdravog djeteta u prva tri mjeseca života (Roma III kriteriji):

 • 3 i više sati dnevno
 • 3 i više dana u sedmici
 • tokom najmanje jedne sedmice2

 

Najčešći razlog posjete pedijatru u prva tri mjeseca života djeteta su infantilne kolike i u 26% novorođenčadi postavi se dijagnoza infantilnih kolika.3

Zašto nastaju infantilne kolike (grčevi) kod beba?

Dosadašnjim istraživanjima uzrok infantilnih kolika nije dokazan, nema pojedinačnog uzroka i nema uzročne (pojedinačne) terapije.

Najnovija istraživanja su pokazala da je uloga crijevne flore i kolonizacija digestivnog trakta dobrim bakterijama (laktobacilima) u prvim danima i mjesecima života djeteta važna za imunitet. Ako se u crijevnoj flori poremeti odnos „dobrih“ bakterija (laktobacila) i poveća se kolonizacija „loših“ bakterija, to može biti jedan od uzroka nastaka infantilnih kolika kod novorođenčadi.4,5

Kako možete pomoći svojoj bebi kada je muče grčevi?

Prirodna ishrana (dojenje) je osnov zdravog početka života djeteta, važno je imati na umu da je Vaše dijete zdravo i da su infantilne kolike prolazni simptom.

Oko 25% novorođenčadi na ishrani dječijim mliječnim formulama mogu da imaju infantilne kolike zbog prolazne intolerancije na proteine kravljeg mlijeka, te uvođenjem hipoalergenih mliječnih formula simptomi se poboljšavaju. 6

Podijelit ću s vama i neke od praktičnih savjeta koji vam mogu pomoći:

 1. uzmite bebu u naručje, nježno je ljuljajte ili je nosite po kući
 2. zamotajte bebu u dekicu da bi se ugodnije osjećala pa je ljuljajte u kolicima ili kolijevci
 3. možete je nositi u nosiljci čvrsto privijenu na svoja prsa. Bebe vole osjetiti lupanje maminog srca, to ih smiruje
 4. neke se bebe smire tokom vožnje u autu
 5. nježno bebi masirajte stomačić, prethodno namazan toplim uljem za bebe
 6. stavite na bebin stomačić zagrijanu pelenu i nježno masirajte
 7. pjevajte bebi umirujuće pjesmice, ali tiho i tik uz njeno uho, možda će se zainteresirati za pjesmicu pa će prestati plakati da bi mogla čuti
 8. provjerite svoju prehranu ako dojite bebu. Izbacite hranu koja nadima (grašak, pasulj, kupus), smanjite unos gaziranih pića, kafe, čokolade, papra, ljute paprike, čilija i drugih jakih začina
 9. ostavite bebu malo samu u krevetiću u mirnoj sobi, s tihom i umirujućom muzikom (Mozart, Beethoven), možda će se nakon nekoliko minuta plakanja sama smiriti

 Koji su preporučeni medicinski tretmani?

Terapija infantilnih kolika lijekovima je ograničena. Najčešće korišteni lijek u terapiji infantilnih kolika je Simetikon,ali kliničke studije objavljene u žurnalu “Pediatrics“ 2007. godine su pokazale da simetikon nije efikasniji od placeba u tretmanu dojenačkih kolika.7 Najnovija naučna i klinička ispitivanja su pokazala da primjena probiotika u prvim mjesecima života djeteta može da smanji intenzitet i učestalost infantilnih kolika.

Jedan od probiotika je i Lactobacillus reuteri DSM 17938 (Lactobacillus reuteri Protectis), probiotik koji je originalno izolovan iz majčinog mlijeka i ima dokazanu sigurnost i efikasnost.

 Ali jesu li svi probiotici isti?

Probiotici se međusobno razlikuju i naučne studije koje porede različite sojeve probiotika pokazale su da samo pojedini sojevi preživljavaju u probavnom sistemu, što je odlučujući  kriterijum za definiciju probiotika.

U toku in vitro naučnih studija, 35 različitih sojeva probiotika su podvrgnuti testiranju, kako bi se ispitalo njihovo 5-dnevno preživljavanje u simuliranom probavnom sistemu. Lactobacillus reuteri Protectis zajedno sa još dva soja probiotika su preživjela u simuliranom probavnom sistemu.8 Takođe, studijski je potvrđeno da primjena Lactobacillus reuteri Protectis značajno reducira vrijeme plača kod beba sa dojenačkim kolikama u poređenju sa simetikonom7, kao i u poređenju sa placebom.9

 

Gdje se mogu nabaviti preparati sa Lactobacillus reuteri Protectis?

Probiotik koji sadrži Lactobacillus reuteri Protectis, jedini probiotik izolovan iz majčinog mlijeka, nalazi se u proizvodu BioGaia®, renomirane švedske farmaceutske firme. BioGaia® probiotik nalazi se na tržištu u obliku kapi za novorođenčad i u obliku tableta za žvakanje za djecu i odrasle. BioGaia® kapi mogu se primjenjivati od 1.dana rođenja po 5 kapi dnevno i mogu smanjiti intenzitet i učestalost grčeva kod beba.10  Na tržištu su BioGaia® kapi sa vitaminom D3, koji u jednom proizvodu kombinuje klinički dokazani probiotski soj Lactobacillus reuteri Protectis i preporučenu dnevnu dozu vitamina D3.

I ovaj oblik probiotskih kapi se mogu takođe primjenjivati od 1. dana rođenja po 5 kapi dnevno.11 Za stariju djecu i odrasle BioGaia® probiotičke tablete za žvakanje su prijatnog osvježavajućeg okusa limuna i BioGaia® probiotičke tablete za žvakanje sa dodatkom vitamina D3 okusa naranđe koji i roditeljima olakšavaju saradnju sa djetetom pri uzimanju probiotičkog proizvoda. Dovoljna je jedna tableta za žvakanje u toku dana.12,13

Za kraj, savjet majkama da doje svoju djecu i da kod pojave infantilnih kolika koriste probiotike sa naučno i klinički dokazanom efikasnošću.

Ovaj članak je sponzoriran od strane farmaceutske kompanije Ewopharma d.o.o. Sarajevo.

Reference:

 

 1. Freedman SB et al. The crying infant: diagnostic testing and frequency of serious underlying disease.Pediatrics 2009;123:841-848.
 2. Hyman PE et al., Childhood Functional Gastrointestinal Disorders:Neonate/Toddler.Gastroenterology 2006;130:1519-1526.
 3. Rosen LD et al. Complementary Holistic, and Integrative Medicine: Colic. Pediatrics in Review, Vol. Oct 2007; 28:381-385.
 4. Savino F et al. Intestinal microflora in breastfed colicky and non-colicky infants. Acta Paeidatr 2004; 93:825-829.
 5. Savino F et al. Bacterial counts of intestinal Lactobacillus species in infants with colic. Pediatr Allergy Immunol 2005; 16:72-75.
 6. Hill DJ et al. Infantile colic and hypersensitivity. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2000; 30:S67-76.
 7. Savino F et al. Lactobacillus reuteri ATCC 55730 versus Simethicone in the treatment of infantile colic: a prospective randomized study. Pediatrics, Jan 2007; 119:e124-130.
 8. Gibson G.R. and Brostoff J. An evaluation of probiotic effects in the human gut: microbial aspects.2005. www.foodstandards.gov.uk.
 9. Savino F et al. Lactobacillus reuteri DSM 17938 in Infantile Colic: A Randomizes, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Pediatrics 2010; 126;e526 e533.
 10. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis Baby
 11. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis Baby sa vitaminom D3
 12. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis tablete
 13. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis D3 tablete

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave