Fetalni pokreti i kako ih pratiti

Nema točno određenog broja fetalnih pokreta koji trebate osjetiti svaki dan, svaka trudnoća je različita.

Prve fetalne pokrete većina trudnica osjeti oko 20. tjedna trudnoće, neke trudnice i ranije, oko 18. tjedna. Ispočetka poput kakvog škakljanja, s vremenom pokreti bebe, tj. fetalni pokreti postaju sve snažniji i trudnice ih sve jače osjećaju.

Prema nekim stručnim preporukama fetalne pokrete potrebno je temeljito pratiti i bilježiti svakodnevno njihov broj. Prema drugima, nije potreban tako rigidan pristup. Vrlo je važno da je trudnica svjesna pokreta svoje bebe, ne i opterećena njihovim brojem, savjetuju neki ginekolozi.

Evo što o tome kaže specijalistica ginekologije i opstetricije dr. Margaret Ličinić Modrušan.

– Nema točno određenog broja pokreta koji trebate osjetiti svaki dan. Svaka trudnoća je različita. Trebate biti svjesni ritma kretanja vaše bebe i ukoliko se ovaj ritam promjeni značajno u broju pokreta, obratite se liječniku, pojasnila je.

Protokol za praćenje fetalnih pokreta

Postoje i preporuke na koji način pratiti fetalne pokrete. Ovdje prenosimo upute s Odjela patologije trudnoće Opće bolnice Pula.

1. Ležati na lijevom boku i pratiti fetalne pokrete.
2. U jednom satu praćenja mora biti više od 5 pokreta.
3. Ukoliko u jednom satu praćenja ploda ima manje od pet pokreta, brojanje nastaviti još jedan sat, ali ponovno od početka.
4. Ukoliko i u drugom satu bude manje od 5 pokreta javiti se svojem ginekologu, odnosno na odjel ginekologije u nadležnu bolnicu.
5. U jednom danu mora biti više od 15 pokreta ploda.
6. Nagli prestanak fetalnih pokreta – hitno u bolnicu!
7. Krvarenje, bol, plodna voda koja curi, regularni trudovi svakih deset minuta – javiti se u rodilište.

www.mamataja.hr

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave