Fairy Tale design brand iza kojeg se krije Mostarka Adna Burić koja svojim talentom i kreativnošću oduševaljava svoje pratitelje

Fairy Tale design brand iza kojeg se krije Mostarka Adna Burić koja svojim talentom i kreativnošću oduševaljava svoje pratitelje

Prije tri godine postala je majka i ponovno je dobila inspiraciju da krene sa izradom rukotvorina

Intervju: Adna Burić, magistra psihologije

Adna Burić je majka, supruga, kćerka i vječiti zaljubljenik u ručne radove. Rođena je i živi u Mostaru. Po struci je magistra psihologije, ali ističe kako su rukotvorine njena prva ljubav. 

”Od malena sam uvijek bila zainteresovana za izradu raznih rukotvorina. Moja mama još uvijek čuva prvi šal koji sam isplela, dok sam još bila u osnovnoj školi. Još kao srednjoškolka sam se počela baviti izradom nakita. Ispočetka sam pravila nakit samo za sebe I za bliske osobe ali kasnije je to preraslo u mali biznis. Nakon toga sam se bavila i ukrašavanjem različitih predmeta decoupage tehnikom. Ali kada je došlo vrijeme da se malo više posvetim studiju, sve sam to nekako ostavila sa strane i napravila pauzu od par godina”, kazala nam je Adna.

Adna je prije tri godine postala majka i ponovno je dobila inspiraciju da krene sa izradom rukotvorina.

”S obzirom na to da sam nezaposlena, trebalo mi je nešto čime ću ispuniti svoje slobodno vrijeme, kojeg istina I nemam na pretek jer imam trogodišnjeg sina i kćerkicu koja će uskoro imati 1,5 godinu, a svi znamo da odgoj djece iziskuje dosta truda, vremena i zalaganja”, ističe Adna.

Na početku je krenula sa izradom lanaca za cuce, a prije godinu dana je počela da plete dekice za bebe. Prvu dekicu je isplela za svoju kćerkicu koja sada ima 1,5 godinu. Tada je otkrila I tehniku pletenja prstima, bez igala I to je jako privuklo i zainteresovalo, tako da je odlučila pokušati iz čiste znatiželje.

”Kako sam bila zadovoljna finalnim proizvodom, fotografiju dekice sam stavila i na svoju stranicu gdje sam dobila pohvale i pozitivne komentare od ljudi, te upite za narudžbe istih. Od tada se počinjem baviti i pletenjem dekica”, ističe Adna.

Njeni proizvodi su prije svega namijenjeni bebama, s obzirom na to da pravi lance za cuce, glodalice i dekice za bebe. Ali dekice je moguće isplestii u većim dimenzijama za stariju djecu kao i za odrasle, obzirom da ove dekice svi vole, jer su toliko nježne i mekane, ali i lijepo izgledaju i ukrašavaju enterijer. Adna nam je istakla da je moguća izrada prekrivača za krevete, kauče itd. Ipak, najveći broj narudžbi su pokloni za babine, gdje se većinom u setu naručuju dekice i lanci za cuce.

”Mame sve više pažnje posvećuju izgledu dječjih sobica i kutaka te detalja za bebe, poput vezica i glodalica, tako da nerijetko mame već i prije rođenja bebe naručuju setove kako bi bili spremni kada se beba rodi”, otkiva nam Adna.

Adna dekice izrađuje pletenjem prstima, bez igala. Otkrila nam je da je to tehnika koja je zadnjih godina postala jako popularna jer na taj način mogu plesti i oni koji nikada ranije nisu imali doticaja sa iglama, niti su pleli. Sama tehnika je poprilično jednostavna za sve koji imaju barem malo afiniteta za to.


Adna najviše voli da radi dekice.

”To je ono u čemu stvarno uživam I što djeluje opuštajuće na mene. Volim raditi sa vunicama različitih boja. I uvijek sam nestrpljiva I znatiželjna kako će na kraju izgledati deka u toj boji s kojom radim. Mada mame najčešće naručuju neke bež nijanse, ali i bebi roza i plava su jako česte”, otkiva Adna.

U ponudu planira ubaciti i nešto novo, a to su personalizirane dekice koje će biti nešto drukčije od ovih koje sam do sada radila. Na dekama će se moći isplesti ime, motiv, znak, bilo šta, po želji kupca.

”Sa nestrpljenjem čekam kako će finalni proizvod izgledati i kakve će biti reakcije ljudi. Ideju za to sam dobila tako što moj trogodišnji sin uvijek “krade” dekice koje ispletem i želi da ih uzme za sebe, pa sam mu dala obećanje da ću isplesti dekicu koja će biti posebna i koja će biti samo njegova”, ističe.

Adna za izradu lanaca za cuce koristi drvene i silikonske elemente koji su certificirani, BPA free, te potpuno sigurni za bebe. Vesele boje perlica te različiti oblici podstiču senzornu stimulaciju kod beba, a također koriste i za ublažavanje boli prilikom nicanja zubića jer ih bebe vrlo često koriste i kao glodalice.

Deke plete od vunice koja je nevjerovatno mekana na dodir i nježna tako da se odmah zaljubite u nju. Pored toga vunica je antialergijska, što znači da je također potpuno sigurna za mališane, što je mamama svakako najbitnije.

”Ova vunica je zadnjih godina napravila pravi boom jer to nije obična vunica nego ona na sebi ima već formirane petlje, tako da igle nisu potrebne”, rekla nam je Adna.

Adna proizvode trenutno radi samo kod kuće, a narudžbe se vrše online, preko njene stranice na facebook-u Fairy Tale design ili preko Instagram profila @fairy.tale.by.a.b.