Esma Karahmet Farhat: Ishrana žena prije začeća i u trudnoći je ključna za zdravlje bebe, majke nakon poroda, ali i sljedeće generacije potomstva

Trudnicama bih savjetovala da jedu raznoliko, prate potrebe svog organizma, uživaju u hrani, dovoljno odmaraju i spavaju, i ako mogu da se uopšte ne stresiraju. 

Predstavljamo vam Esmu Karahmet Farhat, doktorandicu nutricionizma koja je s nama podijelila svoje stručne savjete o ishrani u trudnoći. Razgovarali smo o ishrani nakon poroda, a u nastavku teksta donosimo vam kvalitetne i stručne savjete. 

Za početak nam se predstavite, recite nam ko je Esma Karahmet Farhat privatno, a ko poslovno?

Moje ime je Esma Karahmet Farhat i imam 33 godine. Prije svega sam supruga, sestra, kćerka, prijateljica… Uživam u vremenu provedenom u krugu porodice, volim druženja, prirodu, dobru hranu, ali i kuhanje. Sve one na oko malene svakodnevne stvari koje imaju dobru energiju i vibraciju odlično rezoniraju s mnom. U poslovnom svijetu znaju me kao magistricu farmacije, magistricu marketing menadžmenta, specijalisticu nutricionizma i doktorandicu na nutricionizmu. Kada je u pitanju posao i usavršavanje, volim disciplinu i trudim se svaki trenutak iskoristiti svrsishodno.

S obzirom na to da ste doktorandica nutricionizma, recite nam kakvo je Vaše dosadašnje iskustvo?

Početak moje profesionalne karijere bio je u apoteci i to davne 2013. godine. Mislim da je apoteka divno mjesto za sticanje raznolikog iskustva, praktičnih znanja i primjenu svega onoga što znamo. U apoteci sam radila 3 godine, potom 5 godina u farmaceutskoj industriji, a zadnje 3 godine radim kao nutricionistica. Uvijek sam želja i težila da pružim kvalitetan savjet svojim pacijentima, kolegama i klijentima. Farmacija i nutricionizam su evidence based nauke, stalno idu naprijed i ako se ne učite kontinuirano već ste u zaostatku. Obzirom da se radi o zdravlju osjećam to kao poziv, a ne zanimanje. Doktorat iz nutricionizma je bio spontana karika na tom putu. 

Recite nam kako je izgledao Vaš početak i kako se razlikuje od sadašnjosti?

Odmah po završetku Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu željela sam što prije početi raditi pripravnički staž. Krenula sam srčano, iskreno, da se što prije osamostalim u poslu i zaposlila se u apoteci. Početak je uvijek težak, ponekad sam i 15h provodila na poslu. Upoznala sam puno divnih ljudi kroz posao, ali je bilo i onih manje ugodnih iskustava koje su me naučila sjajne lekcije. Zahvalna sam i jednim i drugim. U poslovnom svijetu kako vrijeme prolazi postaje lakše jer spoznate što točno želite i u kom pravcu gradite svoju karijeru ali i krug ljudi oko sebe. 

Kako je krenula Vaša cjelokupna priča?

To je definitivno priča mog života. Upisala sam Farmaceutski fakultet kao učenica generacije, puna entuzijazma i želja mi je bila jasna: Pronaći lijek za Hashimoto, autoimunu bolest štitne žlijezde – bolest s kojom sam se kao vrlo mlada suočila i sama. Moja želja s vremenom prolazila kroz transformacije i promjene, i ono što danas radim je savjetujem najviše žene kako da umanje simptome Hashimota, prilagode način života i prehranu podršci svom tijelu. Kvaliteta života pacijenata se značajno popravi i to je ono jedino važno. 

Koliko je važna ishrana trudnica?

Ishrana žena prije začeća i u trudnoći je ključna za zdravlje bebe, majke nakon poroda ali i sljedeće generacije potomstva. U trudnoći nutritivno unosimo za dvoje. Trudnicama bih savjetovala da jedu raznoliko, prate potrebe svog organizma, uživaju u hrani, dovoljno odmaraju i spavaju, i ako mogu da se uopće ne stresiraju. Izdvojila bih potrebu za unosom povrća, voća, ribe, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, domaćih juha na temeljcima, dovoljno vode, i da redovno piju preporučenu suplementaciju. Skrenula bih pažnju na porijeklo namirnica i da je poželjno jesti netretiranu hranu poznatog porijekla od lokalnih uzgajivača. 

Koliko je važna ishrana nakon poroda, te šta je ono što biste izdvojili kao najbitnije?

Nakon poroda žena ima dva velika izazova: dojenje i oporavak od poroda. Oba su energetski i nutritivno jako zahtijevna. Preporuke su dosta slične kao i u trudnoći kako za prehranu tako i suplementaciju. Nutritivno bogate namirnice koje ne zahtijevaju dugu pripremu su odličan izbor. Dovoljan unos proteina, povrća, voća, cjelovitih žitarica, zdravih masti kroz maslinovo ulje, avokado, orašaste plodove, sjemenke, crnu čokoladu, morsku ribu dat će organizmu mame dovoljno nutrijenata da što lakše savlada sve izazove. Restriktivne dijete za gubitak kilograma dobivenih u trudnoći mogu negativno utjecati na dojenje i na brzinu oporavka. 

Od čega se sastoji jedan Vaš radni dan?

Moj radni dan se sastoji od rada s klijentima i pacijentima, i dijela koji je posvećen radu na doktoratu ili nekoj drugoj edukaciji. To nije strogo radno vrijeme, raspored je prilično prilagodljiv tekućim obavezama. Između obično ubacim poneku privatnu obavezu i vrijeme za sebe i drage ljude, tako da to traje od jutarnjih sati do odlaska u krevet. 

Da li imate neku poruku za naše čitaoce?

Budite ono što biste željeli da postane Vaše dijete kada odraste. Djeca nesvjesno usvajaju navike i način razmišljanja svojih roditelja. Uživajte u malim svakodnevnim stvarima- Vaše tijelo će to osjetiti. Prevencija bolesti počinje za kuhinjskim stolom. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave