Epiziotomija i njega intimne regije 

Prije i nakon poroda

Piše: mr.ph. Šabić Adna, Alvead pharm 

Porod, odnosno rođenje djeteta posebno je iskustvo za ženu i prekrasan doživljaj za cijelu porodicu. Žena, koja tada postaje majka, prolazi kroz mnoge promjene i prilagodbe tokom 9 mjeseci trudnoće kako bi organizam bio spreman za porođaj zdravog djeteta. Sve promjene kroz koje žena prolazi za vrijeme trudnoće uglavnom su reverzibilne, te se tijelo nakon porođaja vraća u tzv. pregravidno stanje. Porod je prirodna pojava koja je pomalo traumatična za majku i njezin organizam, a tim stručnjaka koji nadgleda i prati porod je uvijek pri ruci da olakša i skrate trajanje istog koliko god to dopuštaju prirodni procesi. Jedna od metoda „olakšavanja“ poroda, kako za majku, tako i za dijete, jeste epiziotomija.

Epiziotomija – kada i zašto?

Epiziotomija se ne izvodi rutinski, već samo ako se međica ne rasteže u odgovarajućoj mjeri, te sprječava porod, većinom kod prvorotki u terminu. Zahvat se izvodi u toku izgona djeteta, pri ukazivanju glavice na izlazu u vulvi i napinjanju međice. Urez se može izvoditi bez analgezije, iako je infiltracija lokalnim analgetikom moguća. Epiziotomija sprječava pretjerano rastezanje i mogući razdor tkiva međice, uključujući i prednje razdore, ujedno štiti i meki porođajni kanal od razdora, ali i sprječava kasnije moguće posljedice kao što su slabost mišića dna zdjelice i statička inkontinencija. Hirurški rez lakše je zašiti od razdora, a osim toga zahvatom se ubrzava dugo porođajno doba (rođenje djeteta), a time i prevenira mogućnost fetalne patnje ploda.

Komplikacije epiziotomije

Jedna od mogućih komplikacija su i hematomi koji nastaju zbog nedovoljnog hirurškog zbrinjavanja rane, naročito ako je razdor dosta dubok. Pri izvođenju reza epiziotomije dolazi do dodatnog krvarenja koja najčešće ne stvara probleme, a moguća je i infekcija. Infekcije rana perineuma su relativno rijetke, od 0.05 do 0.5%. Rubovi rane postaju crveni, mesnati i povećani. Šavovi se moraju skinuti kako bi se rana prirodno drenirala, a onda je ponovo zašiti.

Šta uraditi prije i nakon poroda?

Ulaskom u treći trimestar trudnoće pametno je započeti poduzimati određene postupke kojima se vrši priprema za porod kako bi on protekao sa što manje komplikacija. Među jednostavne postupke kojima se uveliko može olakšati porod spada masaža međice.  S masažom međice najbolje je započeti između 34. i 36. sedmice trudnoće. Masaža se može obavljati najbolje 2-3 puta sedmično u trajanju od desetak minuta.  Kako bi se međica razmekšala i raširila, potrebno je koristiti proizvod na bazi prirodnih sastojaka, kao što je Episiocare spray.

Nakon epiziotomije, kako se proces zacjeljivanja, koji traje nekoliko sedmica, ne bi narušio, veoma je važna pravilna higijena. Kod pranja je preporučljivo izbjegavati izravan mlaz tuša, a nakon pranja potrebno je nježno brisanje, po mogućnosti pamučnom krpom. Uputno je aplicirati Episiocare spray za pospješivanje zacjeljivanja rane.

EPISIOCARE SPRAY 

Episiocare spray je osmišljen kako bi pružio sjajnu njegu intimne regije prije i nakon poroda. Prije porođaja – vlaži i omekšava tretirano područje, djeluje protiv neugodnosti i pečenja te čini perineum spremnim za porođaj. Nakon porođaja – i urađene epiziotomije, Episiocare spray umiruje tretiranu regiju i olakšava simptome neugodnosti poput bola, iritacije, pečenja, svrbeža i rana. Episiocare spray sadrži 10 aktivnih komponenti: alantoin, pantenol, ekstrakt cvijeta nevena, ekstrakt kantariona, ekstrakt kadulje, ekstrakt lista masline, ulje lavande, ulje mente, amonijum glicirizat i glicerin. Alantoin i pantenol su spoj koji pomaže kod zacjeljivanja rana sa protuupalnim djelovanjem, ekstrakt cvijeta nevena, kao i ekstrakti kantariona, kadulje i lista masline smanjuju crvenilo, svrab i oticanje, te sprječavaju infekcije, dok ulja lavande i mente djeluju kao antiseptici i opuštaju mišiće. Amonijum glicirizat i glicerin zacjeljuju ožiljke i omekšavaju kožu i sluzokožu.

Upotreba: naprska ti ciljano područje najmanje 3 puta dnevno.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave