Enureza – mokrenje u krevetu

Enureza – mokrenje u krevetu

Enureza je medicinski pojam za mokrenje u krevetu, što je prisilno mokrenje tijekom spavanja. Mokrenje u krevetu je prilično uobičajeno, ali može biti neugodno za djecu. Mogu se osjećati izolirani i nesposobni razgovarati s drugima o tome. Mogu izbjeći određene društvene situacije, kao što su noćni kampovi i zabave. Mokrenje u krevetu može uzrokovati probleme kao što su smanjenje samopouzdanja i psihička poteškoća za dijete i obitelj.

Vrste mokrenja i uzorci

Primarna noćna enureza je kada dijete nikad noću nije suho. Većina djece koja mokri konstantno u krevetu imaju primarnu enurezu. Nije uzrokovana psihijatrijskim ili emocionalnim problemima. Može biti povezana s povećanom proizvodnjom urina, malim kapacitetom mokračnog mjehura ili prekomjernim mokračnim mjehurom. Ta se djeca ne bude na signal tijela kada imaju potrebu mokrenja. Najčešći uzrok za to može biti odgađanje razvoja regulacije mozga na mjehuru.

Sekundarna noćna enureza je kada se dijete nije pomokrilo preko šestomjesečnog razdoblja, a zatim počinje ponovno vlaženje kreveta. Sekundarna enureza je manje uobičajena od primarne noćne enureze i čini je oko 25 posto djece s mokrenjem. Povezani medicinski problemi mogu uključivati ​​infekciju mokraćnog trakta ili konstipaciju, osim dijabetesa tipa I ili dišnog sustava koji je poremećen spavanjem. Sekundarna noćna enureza također može biti povezana s promjenom u životu djeteta, uključujući stresore kao što su razvod, selidba, ili smrt u obitelji. Posjet liječniku djeteta može vam pomoći otkriti uzrok.