Eldar Mehmedbašić: Ponavljani spontani pobačaj

Parovima koji su bili suočeni sa ovakvim problemom se preporučuje da provedu dijagnostičke procedure

Piše: dr. Eldar Mehmedbašić, specijalista ginekologije i opstetricije.

Dr. Eldar Mehmedbašić, specijalista je ginekologije i opstetricije. U Zavodu obavlja poslove i zadatke specijaliste ginekologije i opstetricije. Zahvaljujući kontinuiranoj edukaciji i usavršavanjem tehnika i procedura neophodnih za kvalitetno obavljanje svakodnevnih zadataka po savremenim principima struke učestvuje u rutinskim i ekspertnim kontrolama svih faza trudnoće. Provodi sve dijagnostičke procedure prenatalne dijagnostike, sofisticirane ultrazvučne, laboratorijske i druge pretrage koje traži algoritam kontrole trudnice i fetusa. Provodi dijagnostičke procedure na detekciji tumora genitalnih organa, angažovan je u postupcima dijagnostike i terapije bračne neplodnosti.

Spontani pobačaj je svaki neželjeni gubitak trudnoće do navršene 24. nedjelje gestacije. Ponavljani spontani pobačaj je situacija gdje se neželjeni gubitak trudnoće dogodio dva ili više puta. Parovima koji su bili suočeni sa ovakvim problemom se preporučuje da provedu dijagnostičke procedure koje bi trebale dati odgovore zašto se pobačaji ponavljaju. O ponovnom spontanom pobačaju za Roditelj piše dr. Eldar Mehmedbašić, specijalista ginekologije i opstetricije

Cilj je da što prije otkrijemo uzrok ili uzroke problema kako bi ih liječili odnosno kako bi smo spriječili da se pobačaji ponavljaju. U tekstu koji slijedi predstavljamo vam preporuke Evropske asocijacije za humanu reprodukciju i embriologiju ESHRE u slučaju da imate ponavljani spontani pobačaj.

Zašto se događa ponavljani spontani pobačaj?

Odgovor na ovo pitanje se ne može sažeti u jednu rečenicu. Mnogo je potencijalnih razloga koji dovode do gubitaka trudnoće. Sreća u nesreći je što se većina njih mogu otkriti i adekvatnom terapijom liječiti.

Faktori koji utiču na ponavljane spontane pobačaje:

 • životna dob partnera (žena i muškarac)
 • prekomjerna tjelesna težina (odnosi se na oba partnera)
 • neuredan način života (konzumiranje cigareta, alkohola, manjak sna)
 • hronične upale sluznice materice
 • nepravilnosti građe materične šupljine
 • slabost grlića materice (odgovorna je za spontane pobačaje u II trimestru trudnoće)
 • stečena ili nasljedna trombofilija
 • genetske abnormalnosti (kariogram oba roditelja/ploda)
 • nepravilna funkcija štitne žlijezde (TSH i TPO antitijela)
 • policističan jajnik i inzulinska rezistencija
 • imunološki razlozi

Dijagnostika razloga spontanih pobačaja

Dijagnostika razloga spontanih pobačaja počinje detaljnom anamenzom (razgovor sa ljekarom). Nakon prikupljanja podataka pravi se plan pretraga i tretmana. Pristup je individualan (zavisi od vrste problema).

Klinička praksa u Zavodu

Dugogodišnja praksa, savremena medicinska oprema, kontinuirana edukacija omogućavaju nam da se u većini slučajeva uspješno nosimo za problemom spontanih pobačaja i ponavljanih spontanih pobačaja. U Zavodu se rade sve dijagnostičke procedure koje imaju klinički značaj za otkrivanje uzroka uzastopnih pobačaja.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave