Easy Mom Eficramp- grčevi u trudnoći

S problemom grčeva u nogama buduće se majke, u pravilu, susreću u drugoj polovini trudnoće. Grčevi najčešće zahvaćaju mišiće listova, stopala i šake, dolaze neočekivano i izazivaju snažnu bol. Osobito su neugodni oni koji se javljaju noću, iznenada bude trudnicu i prekidaju dragocjeni odmor. Uzrok grčeva često je vrlo jednostavan. Najčešće se radi o poremećaju u izmjeni minerala, odnosno nedostatak pojedinih minerala u tijelu: kalcija, kalija, magnezija ili fosfora.

Majčin organizam ih dobiva putem hrane pa bi stoga svaka trudnica trebala biti svjesna važnosti uravnotežene ishrane tokom trudnoće. Prehrana bogata mineralima i vitaminima bitno će uticati na tok trudnoće, to jest na pravilan razvoj djeteta u majčinom stomaku. Pored hranjivosti obroka, trudnica bi trebala obratiti pažnju i na energetsku vrijednost hrane koju unosi. Tako će izbjeći kolebanja težine koja bi mogla pogoršati cirkulaciju, posebno u donjim ekstremitetima.

Uzrok nastanka grčeva

 • DEHIDRACIJA

Uzrok poremećaja elektrolita (izmjene minerala) u organizmu može biti i dehidracija. Stoga svakodnevno treba piti dovoljnu količinu tečnosti (voda, zeleni čaj i prirodni sokovi).

 • SLABA CIRKULACIJA

Sljedeći uzrok grčeva može biti suženje krvnih žila, osobito vena, što je uzrok slabije cirkulacije i vraćanja krvi u tkiva. Pogoršanju cirkulacije doprinosi i prekomjerna tjelesna težina te povećanje maternice u kojoj raste plod.

Trudnica treba pažljivo da bira odjeću, a prednost se daje prirodnim materijalima i široj odjeći. Veliku važnost ima i obuća: prednost se daje udobnosti, što automatski isključuje visoke pete. Tijesne cipele s uskim i nestabilnim petama treba izbjegavati u širokom luku. Ako trudnica ima ravna stopala, treba da nosi ortopedske uloške.

Za buduće majke od presudne je važnosti da cipele koje nose maksimalno rasterećuju stopalo i potiču cirkulaciju krvi iz ekstremiteta prema srcu. U slučaju varikoznog proširenja vena potrebno je nositi posebne medicinske, elastične čarape ili zavoje za vene koje će trudnici preporučiti ljekar specijalista. Čarape trebaju odgovarati pritiskom koji vrše, odnosno veličinom.

 • HLADNOĆA

Uvijek se treba oblačiti u skladu s godišnjim dobom jer će ponekad grčeve izazvati i prevelika hladnoća.

 • MIŠIĆNI TONUS

Trudnicama se često savjetuje da i u trudnoći nastave s aktivnim načinom života. Osobito je važno održati mišićnu kondiciju jer bi oslabljeni mišići mogli patiti od grčeva. Ako noge otežaju, umore se i čini se da trudnicu nešto probada, to je znak da bi mogli uslijediti grčevi. Kada je trudnica prisiljena duže vrijeme stajati, treba premještati težinu s jedne noge na drugu. Trudnica koja odlazi na posao trebala bi često mijenjati položaj. To znači češće ustajati s radnog mjesta i prošetati se po uredu ili hodniku, a u pauzama masirati zatiljak, leđa i ramena, pogotovo ako se ti mišići nalaze pod opterećenjem. Pokušati prevladati instinktivnu reakciju i želju da se u trenutku pojave grča ne pomiče i čekati da bol prestane. Tada je potrebno napraviti upravo suprotno: razgibati taj mišić i zaposliti ga. Ako je grč zahvatio stopalo, pokušati prste povući prema tijelu a petu gurati prema dole. Ne podvijati prste i ne podizati se na njih (poput balerine). U slučaju da se pojavio grč u području koljena, potrebno je ustati i težinu tijela prenijeti na bolnu nogu. Koljeno pokušati ispružiti, a petom gurati u pod. Postepeno ispravljati koljeno s ciljem da se istegnu mišići. Osjećaj bola može se u tkivu zadržati i neko vrijeme nakon grča, no bol više neće biti tako oštra i snažna te će se postepeno povlačiti. Ako je bol izrazito intenzivna, tada se treba obratiti ljekaru koji će propisati uzimanje vitamina i minerala.

Rješenje za grčeve se nalazi u Easy Mom Efi Cramp- pravilno izbalansiranom mineralnom kompleksu namijenjenom za trudnice .

Easy Mom Eficramp- sastav

 • Magnezijum je u ravnoteži sa jonima kalijuma, kalcijuma, natrijama naročito u mišićnim ćelijama. Kada dođe do kontrakcije mišića razmjena katjona se odvija na membrani nervnih vlakana. Magnezijum tada igra ulogu u regulaciji razmjene transmembranskih jona, u održavanju i obnavljanju elektromagnetne ravnoteže. On djeluje kao antagonist kalcija, inhibira pojavu kontrakcije mišića i time doprinosi opuštanju mišića.
 • Kalcijum je poznat po svom uticaju na kontrakciju i relaksaciju mišića. Tokom kontrakcije aktinske i miozinske niti prodiru jedne između drugih, dovodeći doskraćenja mišića. Klizanje niti je uzrokovano unakrsnim mostovima između aktina i miozina. U toku mirovanja aktivnost mostova je inhibirana regulativnim proteinima koji sprečavaju da kontrakcija postane trajna. Kalcijum se nalazi u sakroplazmatskom retikulumu mišićnih vlakana. Nervni impuls uzrokuje oslobađanje jona kalcijuma, koji povećavaju inhibiciju unakrsnih mostova aktin-miozin, omogućavaju kontrakciju za koju se energija dobija iz ATP-a. Periodična kontrakcija i opuštanje mišića mogu se nastaviti sve dok je koncentracija kalcijuma dovoljno visoka da djeluje na nivo inhibitornih proteina.
 • Kalij– plazmatska membrana ima posebna elektromagnetna svojstva koja omogućavaju nervnim impulsima da putuju duž neurona. Plazmatska membrana neurona uključuje kanale i pumpe sposobne da regulišu raspodjelu jona sa obe strane membrane u zavisnosti od njihovog električnog naelektrisanja i koncentracije. Ova regulacija igra ključnu ulogu u prenošenju nervnih impulsa. Signal se sprovodi u vidu razmjene jona kroz membranu, uslovljen njihovim različitim gradijentima. Molekuli imaju tendenciju da se kreću iz područja visoke koncentracije u područje manje koncentracije (gradijent koncentracije). Molekuli također mogu da difunduju u skladu sa svojim naelektrisanjem: ako je molekul pozitivno naelektrisan on će se proširiti na negativno naelektrisano okruženje (električni gradijent). Tako će se joni kretati prateći dva gradijenta- elektrohemijski gradijent. Kretanje jona kalijuma i natrijuma određuje širenje nervnih impulsa. Do kontrakcije mišića dolazi izlaskom K jona a ulaskom Na jona kroz specijalizovane kanale ili pomoću Na+/K- pumpe. Svi bioelektrični fenomeni su zasnovani na jonskoj ravnoteži. Stoga je neophodan unos Na, K, Ca i Mg kako bi se izbjegli poremećaji u nadražljivosti nerava.
 • Selen je antioksidans i pomaže tijelu da kontroliše aktivnost antioksidativnih enzima. Ova antioksidativna aktivnost eliminiše slobodne radikale (toksični peroksidi) iz ćelijskog disanja nastale tokom vježbanja.

Željezo se koristi za stvaranje hemoglobina. Neophodan je za transport O2 i eliminaciju CO2. Željezo ulazi u sastav mioglobina koji je mišićna rezerva kiseonika.

Sastav u 1 tableti:

 • Kalcijum         142 mg
 • Kalijum          80 mg
 • Magnezijum   57,1 mg
 • Željezo           2,1 mg
 • Selen            50 µg
 • Doziranje: 1 tableta dnevno
 • Pakovanje: 30 tableta
 • Prednosti: Oslobađa od prve doze. Prirodna formula namijenjena trudnicama. Bez neželjenih djelovanja. Za sve vrste grčeva, dnevne i noćne

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave