Duda varalica – prednosti i nedostaci

Duda varalica – prednosti i nedostaci

  • Post Author:
  • Post Category:Bebe

Dok je djeci duda varalica omiljeni dodatak u ustima, njihovim roditeljima predmet je svakodnevnih rasprava. Često su u dilemi treba li bebi dati dudu varalicu ili ne? Koje su njezine prednosti, a koji nedostaci?

PREDNOSTI:

Duda smanjuje rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti

U jednom istraživanju provedenom 2005. godine znanstvenici su došli do zaključka kako korištenje dude varalice smanjuje mogućnost pojave sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS) za 90 posto, pogotovo kod beba koje spavaju na trbuhu. Voditelj istraživanja istaknuo je da su šanse za razvoj SIDS-a kod beba koje spavaju na trbuhu bez dude varalice dva i pol puta veće.

Duda smiruje uplakanu bebu

Od rođenja pa sve do negdje 6. tjedna trudnoće, beba u prosjeku plače tri sata dnevno. Cuclanjem dude, beba se tješi i zbog toga su one popularne. Duda u većini slučajeva može umiriti dijete i pomoći mu da lakše zaspi. Međutim, ona nikada ne smije zamijeniti obrok uz dojenje ili mliječni obrok iz kašice.

Duda poboljšava funkciju mišića usta i pomaže kod prvih zubića

Duda bebama pomaže i u trenutku kada počinju izbijati zubići jer im masira desne. Pozitivna prednost korištenja dude varalice dokazana je i u slučajevima prijevremenorođenih beba gdje se pokazalo da bebe koje su koristile dudu, brže su dobivale na težini. Neki stručnjaci ističu da cuclanje poboljšava funkciju i razvoj mišića usta.

NEDOSTACI:

Duda može uzrokovati upalu uha

Sudeći prema rezultatima nekih studija, dude varalice mogu uzrokovati upalu uha kod beba do tri godine u 25 posto slučajeva ako se prečesto koriste. A kako dolazi do upale? Cuclanjem dude pospješuje se nakupljanje tekućine u ušima što može rezultirati upalom. Novija istraživanja pokazala su da se ovaj rizik drastično smanjuje ukoliko se dude varalice koriste samo prije spavanja.

Duda ometa dojenje

Kod beba koje teže prihvaćaju dojku treba pričekati s davanjem dude kako ih se ne bi zbunilo. Pedijatri preporučuju da se duda uvede nakon što se uspostavi dojenje. To se najčešće događa nakon prvog mjeseca.

 

http://klinfo.rtl.hr