Društvene vještine koje djeca trebaju znati od malih nogu

Društvene vještine koje djeca trebaju znati od malih nogu

Djeca od malih nogu dolaze u dodir sa svojim vršnjacima, odraslim ljudima ili rodbinom. Kako bi se od malih nogu pripremili na kasniji život i brojne društvene kontakte koje će ostvariti djeca trebaju od malena učiti razvijanju društvenih vještina.

 

Lijepo se predstaviti

Vještina samouvjerenog predstavljanja drugim osobama s kojima dolazi u dodir dijete će savladati kao malo a koristit će ju kroz svoj cijeli život.

Praćenje uputa

Dijete mora u potpunosti pratiti dobivene upute koje dobiva od roditelja te ih izvršiti od početka do kraja.

Traženje pomoći

Kada sve ne ide prema planu dijete mora biti sposobno tražiti pomoć od svojih bližnjih.

Prihvatiti negativne odgovore

Dijete mora prihvatiti autoritet roditelja te kasnije učitelja i ostalih odraslih koje će susretati u životu te mirno prihvaćati negativne odgovore na svoja pitanja ili zahtjeve.

Kontrolisanje emocija

Djetinjstvo može biti teško, prepuno nesporazuma i razočaranja kada sve ne ide po djetetovom nahođenju. Zato djeca trebaju znati kontrolirati svoje emocije i naći sebi zadatke ili zabavu koja je primjerena njihovom uzrastu umjesto upornom zahtjevu na svojim zamislima.

Izvinjenje

Greške su sastavni dio odrastanja i učenja o svijetu oko sebe ali pri tome možemo povrijediti osobe s kojima se nalazimo. Pružanje iskrenog izvinjenja dijete treba naučiti dosta rano kako bi u vrtiću ili školi moglo baratati s ovom vještinom.

Pokazati zahvalnost

Ova jednostavna gesta može biti upotrebljena dosta često a ima dobar utjecaj na osobu kojoj je namijenjena.

wishmama.hr