Drugo dijete: Strahovi, mitovi i predrasude

 

Mitovi o drugom djetetu

Ako niste sigurni jeste li spremni na drugo dijete, za početak neka vam olakša činjenica da nema idealnog vremena niti idealne razlike između djece. Ipak vaši osjećaji i neki znakovi bi vam mogli reći da su se uvjeti za drugo dijete posložili.

Znakovi da ste spremni na drugo dijete:

 • Počeli ste spavati cijelu noć.
  • Intenzivno ste počeli razmišljati o novom članu i društvu za starije dijete.
  • Shvatili ste da vam starije dijete ostavlja sve više vremena.
  • Pomalo ste zaboravili na jutarnje mučnine i bolove pri porođaju.
  • Starije vam dijete govori da bi htjelo imati bracu ili seku.
  • Stalno mislite na to kako bi bilo imati još jedno dijete.
  • Suprug također želi dijete.

Kad shvatite da ste otprilike spremni, još je potrebno riješiti se nekih strahova, mitova i predrasuda

STRAH Neću moći voljeti oba djeteta jednako

U iščekivanju drugog djeteta mnoge se mame pitaju hoće li ga moći voljeti kao prvo. Neke čak i sama ta sumnja izjeda i uzrokuje im grižnju savjesti. Istina je da se ljubav možda neće dogoditi odmah, no vjerujte da će postajati sve veća i jača i voljet ćete ga nevjerojatno, privrženo, osjećajno, jako, silovito – kako samo mama zna. Dubinu emocija nemoguće je opisati. Šokirat ćete se koliki kapacitet za ljubav imate.

MIT Posao će se udvostručiti

Zapravo, posao će vam se učetverostručiti. Imat ćete manje vremena za spavanje i vjerojatno ćete biti iscrpljeni, možda ćete imati osjećaj da uvijek zanemarujete jedno dijete. No s vremenom će stvari sjedati na svoje mjesto. Starije će biti sve samostalnije, mlađe će se sve češće zaigrati samo, pa i sa starijim. Djeca će vam zbog manjka vremena postati samostalnija i jača.

PREDRASUDA Sva su djeca ista

Ono što smo primjenjivali na prvo dijete, ne vrijedi nužno i za drugo. Vi jeste iskusniji i opušteniji, no ne očekujte da će vam se djeca jednako ponašati. Možda je prvi bio dobar spavač, a drugi će se buditi svakih tri sata. Možda ćete jednog bez problema dojitii, a glasniji ili pak . Osluškujte ga i prilagođavajte se.

MIT Jednako ću se angažirati

Bit ćete jednako revni i predani kao s prvim. Istina je da će drugo dijete imati manje slika, manje albuma, manje ćete mu čitati i imati manje aktivnosti jedan na jedan. Razlog je jednostavan: ima više posla, a mnogo manje vremena.

PREDRASUDA Kilograme nakupljene u drugoj trudnoći skinut ću jednako brzo

Možda ako imate logistiku, osobnog trenera, nutricionista i baka servis na raspolaganju dok vježbate. Najvjerojatnije ponekad nećete stići ni pojesti, pa ćete pokleknuti pred brzom hranom radi energije. Osim toga, mišići su vam se ovaj put malo više opustili, manje imate vremena za sebe, pa će i skidanje kilograma dulje trajati.

STRAH Hoću li imati favorite među djecom?

Nemojte se zavaravati da nećete. Itekako ćete preferirati jedno ili drugo, ovisno o dobu dana, danu u tjednu… S jednim vam je u nekim situacijama lakše nego s drugim i obratno. Nemojte se osjećati krivim. To je normalno i ponekad će vam biti žao jednog više nego drugog i obratno.

MIT Moje dijete napokon će se imati s kim igrati

Prije će vam izgledati kao dva neprijatelja koja se bore za vašu pažnju nego prijatelji u igri. Pripremite se na cviljenja, tučnjavu, jurnjavu, viku, zapomaganja poput: “Dira moje stvari! Ostavi to, to je moje! Mama, smeta mi! Neka izađe iz moje sobe!” Pokušajte da ne kažnjavate i krivite uvijek jedno dijete. Uglavnom nastrada ono starije, a nikako nije uvijek krivo. S druge strane, uživajte u trenucima igre, sloge, smijeha, zagrljaja, poljubaca, koji mogu toliko raznježiti da nikada više nećete moći zamisliti kako je to biti samo s jednim djetetom.
I zapamtite: ispod sve te prepirke, svađe i tučnjave jaka je bratsko/sestrinska veza i duboka povezanost zajedničkog odrastanja, iskustava. To je nešto što samo braća i sestre mogu razumjeti.

roditelji.hr

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave