Druga trudnoća – sličnosti sa prvom

Druga trudnoća – sličnosti sa prvom

Da li će moja druga trudnoća biti ista kao prva ili ne?

Svaka trudnoća je priča za sebe i ne može se predvideti da li će svaka naredna ličiti na prvu ili ne. Međutim, postoje neke karakteristične stvari koje važe za sve trudnoće i možete ih očekivati.

Vjerovatno ćete ranije “osjetiti” da ste zatrudnjeli

Većina drugorotki vrlo rano i lako osjeti i prepozna prve simptome trudnoće. I sami simptomi se mogu razlikovati od onih iz prethodne trudnoće – možete imati slabiju ili jaču jutarnju mučninu, loše varenje i druge stomačne probleme; možete osjećati veći umor, ili ste manje umorni (možda nemate vremena ni da primjetite koliko ste umorni, ili ste se navikli na umor); učestalo mokrenje može da bude izraženo više ili manje nego u prethodnoj trudnoći i javlja se ranije.

Određeni simptomi su znatno slabije izraženi u narednim trudnoćama, kao što su posebni prohtjevi i odbojnost u pogledu hrane, uvećanje grudi i njihova osetljivost, zatim manja je zabrinutost (pošto ste već  kroz sve to prošli i nije vam novo iskustvo.

Izgledate kao trudnica mnogo ranije

Zahvaljujući opuštenijim stomačnim i materičnim mišićima, ovog puta će vam se stomačić pojaviti znatno ranije nego u prvoj trudnoći. Druga (ili treća, četvrta) beba je obično veća od prvorođene, pa ćete morati da nosite veći teret. Moguća posljedica oslabljenih stomačnih mišića su pogoršani bolovi u leđima.

Pokrete bebe ćete osjetiti znatno ranije

I to se dešava zbog opuštenih stomačnih i materičnih mišića.

Vaše uzbuđenje će možda biti manje

To je sasvim normalna reakcija (jer ste već iskusili to stanje) i nikako ne utječe na ljubav prema novoj bebi.

Možda ćete imati lakše trudove i kraći porođaj

Vaši mišići su opušteniji nego u prvoj trudnoći i to će ubrzati izlazak druge bebe. Svaka faza porođaja će vjerovatno biti kraća, kao i naponi. Izuzetak je slučaj kada se desi komplikacija ko što je položaj bebe koji otežava porođaj.

 

mamaibeba.rs