Drevnim lijekovima do začeća

Drevnim lijekovima do začeća

Ako žena ni nakon godinu dana urednog seksualnog života ne uspijeva ostati u drugom stanju, potrebno je ispitati uzroke neplodnosti. Neophodno je da oba partnera prvo obave sve potrebne medicinske pretrage. Međutim, u praksi se često događa da su svi rezultati dobri, a da začeće ipak izostane

Akupunktura i potomstvo

Kada se druge metode liječenja neplodnosti iscrpe a rezultati izostanu, mnogi se okreću akupunkturi. Ovom drevnom kineskom metodom uspostavlja se ravnoteža i izaziva pozitivna reakcija organizma. Mnoga istraživanja su pokazala da akupunktura može dati veliki doprinos i biti važan čimbenik uspješnosti liječenja neplodnosti. Njome se aktiviraju energetski tokovi u meridijanima, što utječe na smanjenje napetosti i stresa, poboljšanje krvotoka, bolji imunološki i endokrini odgovor. Rezultat je često znatno veći stupanj uspješnosti tretmana i − trudnoća. Metoda je sigurna i pouzdana. Aplicirane iglice aktiviraju prirodne sposobnosti tijela, potičući lučenje beta-endorfina koji utječe na poboljšanje funkcija jajnika. Istovremeno se postiže povećanje prokrvljenosti materice i senzibilitet receptora endometrija, jer se potiče lučenje TH2 citokina, a smanjuje TH1 citokina, što dovodi do bolje blastocitne implantacije.

Holističko djelovanje

Ovim postupkom liječi se neplodnost poboljšavanjem cirkulacije i protoka energije i krvi u maloj karlici, ali i jačanjem svih funkcija organizma, naročito funkcije hormona. Akupunktura djeluje holistički − na hormone i na psihu, na fizičku funkciju reproduktivnog sustava, krvotok, libido i potenciju. Ona osigurava liječenje više različitih čimbenika koji mogu dovesti do neplodnosti oba partnera.

Postoje dva osnovna uzroka koji izazivaju neplodnost kod žena: funkcionalni i organski. Kod funkcionalne neplodnosti reproduktivni organi su zdravi, ali ne dolazi do začeća jer zbog neravnoteže hormona nema ovulacije. Organska neplodnost pak nastaje zbog fizičkih prepreka u prolasku jajne stanice do maternice. Njegov najčešći razlog je opstrukcija jajovoda. Akupunktura daje vrlo dobre rezultate u liječenju funkcionalne neplodnosti. Bockanjem iglicama aktiviraju se energetski tokovi u meridijanima i uspostavlja ravnoteža jina i janga. To utječe na smanjenje napetosti i stresa, poboljšanje cirkulacije, kao i imunološkog i endokrinog odgovora. Kao rezultat često imamo trudnoću – kaže dr Vesna Marinković Mićić, specijalist za anesteziju, reanimaciju i akupunkturu.

Neravnoteža u liječenju hormona

Akupunkturom se postiže usklađeno lučenje hormona iz hipofize i pravilan odgovor jajnika s uravnoteženim lučenjem estrogena i progesterona. Oni onda izazivaju ovulaciju i izbacivanje jajne stanice iz jajnika, što je prvi uvjet za oplodnju. Predlaže se liječenje oba partnera kako bi se osigurala bolja funkcija reproduktivnog sustava, mada je uzrok neplodnosti najčešće vezan za samo jednog partnera.

Statistika

Izraelski tim stručnjaka sa Univerziteta u Tel Avivu uspoređivao je uspješnost tretmana liječenja neplodnosti kod parova koji su koristili klasične medicinske metode i onih koji su ih kombinirali s kineskim biljem i akupunkturom. Rezultat je bio sljedeći: pomoću akupunkture je zatrudnjelo 65 posto žena, dok je tu sreću imalo samo 39 posto onih koje je nisu koristile.

Tretmani akupunkturom pokazuju odlične rezultate i kod poremećaja menstruacije, predmenstrualnog sindroma, policističnih jajnika, otklanjanja mučnine u prvim mjesecima trudnoće, prevencije spontanog, prijevremenog porođaja. Doprinose i jačanju psihofizičke ravnoteže trudnica, a učinkoviti su i u toku samog porođaja jer utječu na smanjenje bola.

Pouzdana metoda

Razloga za strah od igala za akupunkturu nema jer su one vrlo tanke, njihov ubod je neznatan i ne može se ni u koje, slučaju usporediti s ubodom igala za injekcije koje su mnogo deblje. Igle za akupunkturnu stimulaciju ostaju zabodene u točno određenim točkama, koje su različite za svaku vrstu bolesti, i obično se vade nakon 45 minuta, a ponekad i nakon sat i pol. Na mjestu uboda ne ostaju nikakve trajne promjene, a za razliku od suvremenih lijekova, akupunktura nema nikakve neželjene nuspojave.

Američko udruženje za reproduktivnu medicinu potvrdilo je značajan utjecaj akupunkture na endokrinološku bazu, kao i povećanje prokrvljenosti maternice. Istraživanja dokazuju da se iglicama potiče lučenje beta-endorfina, koji ima gonotropni utjecaj, odnosno on je taj koji potiče jajnike i testise na rad.

Pomaže i homeopatija

Homeopatija je također vrlo moćna metoda za liječenje neplodnosti. Najnovija znanstvena istraživanja pokazala su, naime, da je kod žena koje su se podvrgle homeopatskom tretmanu u 57 posto slučajeva poboljšana plodnost, dok je kod muškaraca broj spermatozoida povećan za 65 posto.

Stručnjaci homeopatije tvrde da postoje homeopatski lijekovi koji imaju posebno pozitivan učinak na reproduktivni sustav muškarca i žene, ali to ne znači da se ti lijekovi koriste u svim slučajevima. Homeopatija je holistička medicina upravo stoga što se homeopatski lijek bira isključivo tako da odgovara određenoj osobi. To znači da se i pri liječenju neplodnosti kod različitih osoba primjenjuju različiti lijekovi.

Proces liječenja

Tijek nastanka spolnih stanica i oplodnje vrlo je složen i zato ima mnogo čimbenika koji dovode do neplodnosti. Ovdje ćemo spomenuti one za koje homeopatija nudi bolji odgovor. Na primjer, i kod muškarca i kod žene može postojati prevelika kiselost, koja ubija jajnu stanicu; nedostatakkalcij sulfata koji sudjeluje u građi opne jajne stanice; upala organa; niska razina estrogena; slabo lučenje pituitarne žlijezde; mali broj spermatozoida; napetost i nervoza; poremećaj funkcije tiroidne žlijezde, uterus koji se zatvara previše sporo i slično.

Ljekoviti reiki

Ova metoda je mnogim ženama pomogla da zatrudne, a temelji se na uravnoteženju životne energije na razini sustava čakri Najčešći uzroci neplodnosti su hormonski poremećaji i stres, što dovodi do pretjerane produkcije hormona nadbubrežne žlijezde. Tijekom reiki tretmana postiže se najpovoljnije lučenje svih hormona i dovodi do stanja opuštenosti i bezbrižnosti, što je jedan od preduvjeta prirodnog začeća. U praksi je zabilježeno mnogo slučajeva kada je reiki, uz pomoć metoda klasične medicine ili samostalno, mnogim ženama pomogao da zatrudne i dobiju dijete. Reiki djeluje na čakre koje predstavljaju energetske centre, smještene na ljudskom tijelu u nivou žlijezda s unutrašnjim lučenjem.

Postoji sedam glavnih čakri, kao i sedam glavnih žlijezdi zaduženih za stvaranje hormona i njihovu regulaciju. Izuzetak čini prva čakra, koja se kod muškaraca nalazi između testisa i anusa, a kod žena je to u nivou grlića materice, i za nju je odgovorna nadbubrežna žlijezda. Svim ostalim žlijezdama možemo pristupiti polaganjem dlanova na čakre od dva do sedam, i tako direktno utjecati na uspostavljanje normalnog metabolizma hormona.