Dragana Divljak: Naši blizanci su potpuno različiti i izgledom i karakterom

Kažemo im da pokupe igračke, oni to negiraju, suprug spontano ih pokrene da spreme kuću da iznenade mamu, oni sve spreme. 

Predstavljamo vam Draganu Divljak i njene blizance Sergeja i Andreja. Draga ima 32 godine i rođena je u Banja Luci. Sa Draganom smo razgovarali o tome kako izgleda život sa blizancima, o njihovom odgoju i načinu života. Zanimljvu priču donosimo u nastavku ovog teksta. 

Predstavite nam se, ko je Dragana Divljak?

Ja sam Dragana Divljak, imam 32 godine, rođena sam u Banja Luci, tu sam i odrasla, završila školu, fakultet i osnovala porodicu. Po zanimanju sam diplomirani pravnik. Meni omiljeni dio koji me opisuje jeste da sam mama blizanaca, dva dječaka, Sergeja i Andreja, uzrasta tri godine. Otuda naziv Instagram profila @zivot_sa_blizancima. Kako rekoh, po zanimanju diplomirani pravnik, ali ne radim u struci, radim administrativni posao usko vezan za struku. U radnom odnosu sam 13 godina. Pored redovnog posla radim i dodatne poslove, jer posao u kancelariji nije nešto što me potpuno ispunjava, a svih 13 godina radim kancelarijski posao. Bavim se kreativnim radom i stvaram uspomene vezane za djecu i porodicu, pa otuda su nastale table sa podacima po rođenju djeteta, čestitke, kalendari, o svemu više dostupno je na mom Instagram profilu @uspomenar_ . Pored ovog posla bavim se marketingom, tačnije mrežnim marketingom i saradnik sam kompanije Forever Living Products, koja je najveći uzgajivač aloje. Taj posao je potpuno osvježenje u mom životu, jer sam došla do rješenja kako da ojačam imunitet djeci nakon što smo sve probali. Instagram profil @zivot_sa_blizancima, koji sam počela stvarati u trudnoći, je nastao sa ciljem da informacijama i savjetima, koje nisam mogla pronaći na internetu, pomognem trudnicama i mamama blizanaca. Gdje god bih, tada,. ušla na forum ili stranicu neka negativna iskustva i mračne teme. To nikako nisam željela da čitam i rekla sam sebi idem pisati svoju priču koja će biti podrška i na korist trudnicama. To je jedan potpuno običan profil, realna slika onoga ko jesmo i kako živimo. Vodim i poslovni profil @aloevera.mlm to je u vezi gore pomenutog posla sa Forever kompanijom i taj moj lični posao je tek u izgradnji. 

S obzirom na to da imate blizance, recite nam kako izgleda jedan Vaš dan?

Dani sa blizancima su nepredvidivi. Mi samo idemo linijom manjeg otpora, da sačuvamo živce i snagu hahahah. Dani se razlikuju zavisno od toga da li je radni dan ili vikend, između ostalog. Radni dani zaista brzo prolete. Djeca idu u vrtić, suprug i ja na posao, iza 16h idemo zajedno kući i dan tek počinje. Ručak, igra, tu obično suprug preuzme da se igra sa njima, a ja se bavim ručkom/večerom, vešom, svim onim što sve mame rade. Dok se okrenemo vrijeme spavanja. Dječaci idu na spavanje između 20 i 21h. Ti momenti su mi omiljeni. Oni pričaju o svome danu, učimo slova ili riječi kako se pravilno izgovaraju, mazimo se i spavanje. Najčešće i mi tada sa njima zaspimo, ako nam se posreći da nas san ne prevari, ustajemo i radimo svako svoj posao. U principu radni dani su nam kratki. Vikendi su nam dragocjeni i jedva čekamo da ih možemo provesti zajedno. Od doručka, pravljenja šta ko voli, gdje ko sjedi, njihovog najslađeg, a tek naučenog, “prijatno”, maženje veċi dio dana, u podne je spavanje, jer dječaci svaki dan u to vrijeme idu da spavaju. Tada suprug i ja malo uzmemo vremena za sebe. Kad dječaci ustanu, opet je sve usmjereno ka njima. Ručak, šetnja, igralište ili kućni poligon. Oni imaju jedan drugog za igu i sada su u tom dobu kad znaju sami tematski da se igraju, pa je jednom jedan teta u vrtiću, drugi put su doktori, vatrogasci, prodavci i tako… Uživanje je posmatrati ih. Svakako da ubacimo i edukativni dio, brojevi, boje, ali iskreno to se trudim da bude baš kroz igru. Oni imaju svoje male obaveze, idu u vrtić, a sve će stići da nauče, nemam zahtjeva, niti očekivanja, do sada su potpuno bili u korak sa uzrastom, iako su prije vremena rođene bebe. Na vrijeme prohodali, progovorili, bacili dudu, skinuli pelene.  Da sumiram, iskreno bude dana kada su nemogući, u smislu da se tuku, da im sve dosadi, ali većinu dana je pozitivni haos i tempo je takav da smo svi na vitaminima. 

Da li su dječaci poslušni?

Mi sa njima mnogo razgovaramo još od kada su rođeni, jer mene je takav način komunikacije održao da izdržim tempo sama po čitav dan sa njima dvojicom, dok suprug ne dođe sa posla. Tako je bilo skoro dvije godine. Ako nešto ne urade kako treba ili ispituju gdje smo mi popustljivi onda pričamo kako treba, a kako ne treba, mada to radimo i skoro svako veče. Tako da ne znam da opišem taj vid poslušnosti. Znaju jasno reći kad nešto ne žele i ne popuštaju. Nekako ih učimo da i na to imaju pravo. Ne treniramo baš strogoću. Moram još da dodam da su naši blizanci potpuno različiti i izgledom i karakterno. Tako da ni dogovori se ne postižu jednoobrazno. Uvijek mi tu izvodimo neku gimnastiku kako kome pristupiti da se postigne maksimalni učinak. Evo primjer, kažemo im da pokupe igračke oni to negiraju, suprug spontano ih pokrene da spreme kuću da iznenade mamu, oni sve spreme. 

Recite nam kako je protekao Vaš porod?

Porod je bio filmski. Od toga da mi je u 34. nedjelji pukao vodenjak, do traženja po gradu mog doktora koji mi je vodio trudnoću, jer me on i porađao. Sve do rađaone nisam znala kako ću se porađati, da li prirodno ili carskim rezom. Jednostavno taj dio sam prepustila doktoru i nisam ga ni pitala o tome. Na kraju sam porođena carskim rezom pod totalnom anestezijom. Volim reći ja sam zaspala, probudila se i dobila dvije bebe. Eto. Sada da se vratim na dio oko drame zvane porod, u mom slučaju je bilo nije. Jednostavno imala sam veliko povjerenje u mog doktora i kako god da je rekao da je bolje za mene da se porađam, tako bih uradila. Imala sam neku nevjerovatnu smirenost, valjda zato što nisam znala šta me čeka. Kada mi je pukao vodenjak,. kod kuće, otišla sam da se istuširam, kao i suprug, zašto on ostaće misterija zauvijek. Tome se uvijek smijemo. Sergej je rođen sa 2020 gr, a Andrej sa 2440 gr. Jedan je bio na Odjeljenju intenzivne njege, drugi na Odjeljenju poluintenzivne njege. Tih dana, prvih pet dana, nisam ni znala šta to znači, dok sam ja došla do sebe i moji dječaci su bili dobro. 

Recite nam šta je po Vama najvažnije u odgoju djece?

Za odgoj djece je najvažnije kakav primjer slijede. Zato i mi, roditelji, moramo raditi na sebi kako bi bili u korak sa vremenom, koliko je to normalno i moguċe. Osim toga mnogo ljubavi i topline. Mnogo razgovora. Jednostavno smatram da nije važno koliko dijete ima godina, za roditelja je dijete uvijek dijete. I voljela bih da mi vaspitamo naše sinove tako da šta god radili biraju svoja djela i posljedice. Kao što je sada vrtić njihova mala obaveza, sutra će biti škola, a poslije kako odluče. Da nam djeca budu psihički stabilna i zdrava, da znaju gdje im je oslonac. Veliki je pritisak danas na roditelje sa svih strana i mnogo toga se prebacuje nama, moramo, trebamo, kako dijete sa 5 godina da ne ide na 2 sporta i ne govori 2 strana jezika i tako dalje. To su gluposti, po meni. Marketing je napravljen i od školstva i od zdravstva.  Djeci treba da budu djeca. Da se igraju onim što osmisle, da im mozak tako radi, da smišljaju, da stvaraju. 

Koji je Vaš savjet svim našim mamama i trudnicama?

Drage trudnice, koje tek trebate postati mame uživajte u svojoj trudnoći i radite sve što vam prija. Nađete doktora kojem ćete vjerovati i sve se konsultujete sa njim. Ako vam prija da sve bude namješteno prije nego beba stigne, samo naprijed, ako pak ne prija, kao što meni nije, pa sam iz bolnice slala suprugu spisak stvari koje trebaju bebama, onda ništa ne dirajte, a spisak stvari potrebnih za bolnicu imate na mom IG profilu @zivot_sa_blizancima. Drage mame ja uživam u vašim iskustvima koja dijelite viralno, sve mi učimo jedne od drugih. Ne poredite se ni sa kim. Mi našu djecu najbolje poznajemo. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave