Dojenje – zašto je bitno i koje su prednosti dojenja?

Majčino mlijeko je najsigurnija i najzdravija hrana za bebu

Koja je idealna hrana za bebe? Da li je to majčino mlijeko? Zašto je dojenje bitno i koje su prednosti dojenja za časopis Roditelj piše Mr.sci.dr. Dženita Kurtćehajić, spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalizant humane reprodukcije

Mr.sci.dr. Dženita Kurtćehajić, spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalizant humane reprodukcije. Mr.sci.dr. Dženita Kurtćehajić  je FMF licencirani ginekolog za I i II trimestar trudnoće. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Tuzli. Specijalizaciju ginekologije i akušerstva kao i magistarski studij završila je 2014. godine također u Tuzli. Edukacije iz oblasti ultrazvučne dijagnostike obavila je u Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Zaposlena je u ZU Plavoj poliklinici, a trenutno je na subspecijalizaciji iz humane reprodukcije i liječenja neplodnosti u Mariboru.

Majčino mlijeko je najsigurnija i najzdravija hrana za bebu. Lako se probavlja i pruža sve što vaša beba treba u prvih šest mjeseci. Bebe koje doje imaju bolji mentalni razvoj i emocionalnu sigurnost. One također imaju bolju razvijenost čeljusti i zuba te jači imunološki sistem.  Osim što sadrži sve vitamine i hranjive tvari koje vaša beba treba u prvih šest mjeseci života, majčino mlijeko je prepuno supstanci koje štite bebu od bolesti.

Prvih nekoliko dana nakon rođenja, vaše grudi proizvode idealno “prvo mlijeko”.  Zove se kolostrum. Kolostrum je gust, žućkast i izlučuje se u vrlo malim količinama ali ima ga dovoljno za ispunjavanje prehrambenih potreba Vaše bebe. Kolostrum pomaže da se probavni trakt novorođenčadi razvije i pripremi za probavu majčinog mlijeka. Većina beba izgubi malu količinu težine u prvih 3 do 5 dana nakon rođenja. Ovo nije povezano s dojenjem. Kako beba treba više mlijeka  vaše dojke reagiraju tako što proizvode više mlijeka. Stručnjaci preporučuju isključivo dojenje (bez formule, sok ili voda) 6 mjeseci. Ako dopunite formulom, vaše grudi mogu proizvoditi manje mlijeka. Čak i ako dojite manje od preporučenih 6 mjeseci, bolje je dojiti kratko vrijeme nego nikako.  Možete dodati čvrstu hranu za 6 mjeseci, ali i dalje dojiti ako želite zadržati proizvodnju mlijeka.

Brojne su prednosti dojenja:

– Dojenje pomaže ženama oporaviti se nakon poroda djeteta i izbjeći ozbiljno krvarenje

– Brže se vraćaju na težinu prije trudnoće, sagore 500 dodatnih kalorija dnevno

– Dojilje će imati jače kosti kasnije u životu

– Dojenje omogućava izgradnju snažne emocionalne veze sa bebom

– Opuštanje; svaki put kad beba hrani, majka dobiva val hormona oksitocina, koji ima smirujući i opuštajući učinak.

– Majčino mlijeko je uvijek spremno i uvijek na pravoj temperaturi – idealno kada ste umorni.

Kasnije u životu, žene koje nisu dojile imaće veći rizik od dijabetesa, osteoporoze, raka dojke, jajnika i endometrijskih karcinoma.

Imajte na umu da je dojenje vještina koja se uči. Ona zahtijeva strpljenje i vježbu. Za neke mame, proces učenja može biti težak i frustrirajući, a neke situacije kao što su prijevremeno rođena djeca ili zdravstveni problemi majke, otežavaju dojenje. Dobre vijesti su da će vremenom dojenje postati lakše, i da se podrška majkama koje doje povećava iz dana u dan.

Majke koje doje su posebne, jer mogu da proizvedu hranu koja je jedinstvena za vašu bebu. Uložite vremena u vas i vašu bebu – za vaše zdravlje i vezu koja će trajati cijelog života!

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave