Dojenje uz lijekove?

Dojenje uz lijekove?

Dojilje često prekidaju dojenje, privremeno ili trajno, zbog terapije lijekovima, no gotovo uvijek bez stvarne potrebeIdealno bi bilo u razdoblju dojenja ne uzimati nikakve lijekove, ali nekad je to neophodno. Tada riziku djelovanja lijeka na dijete treba suprotstaviti sljedeće: dokazane rizike uzimanja nadomjestaka za majčino mlijeko (od mogućih alergijskih reakcija do povećanog rizika za razvoj nekih bolesti), realnu mogućnost da dijete nakon privremenog prestanka dojenja ne želi prihvatiti dojku i opasnost da majka izdajanjem ne uspije zadržati potrebnu količinu mlijeka.

Samo liječnik može dojilji prepisati ili preporučiti lijek i dati informaciju o djelovanju određenog lijeka na nju i njeno dijete putem majčinog mlijeka. Nijedna informacija koju ćete ovdje naći ne smije se koristiti kao zamjena za savjet liječnika. Svrha je ovog teksta da, kad sljedeći put izađete iz liječničke ordinacije s prepisanim lijekom, nijedno pitanje ne ostane otvoreno: kako lijek djeluje na dijete, kako djeluje na dojenje, postoji li i neka druga terapija, je li prekid dojenja stvarno potreban, koji su rizici privremenog odvikavanja za nastavak uspješnog dojenja, koji su rizici, zdravstveni i emocionalni, naglog prestanka dojenja?

U današnje doba, za gotovo sve bolesti i stanja postoje lijekovi koji idu uz dojenje i svaki bi liječnik koji vjeruje u prednosti dojenja, a one su znane i neosporne, trebao često obnavljati svoja znanja o lijekovima i utjecaju na dojenu djecu i uložiti dodatne napore kako bi istražio i

Obavezno recite liječniku da dojite i da želite nastaviti dojiti. Ponekad majke zaborave reći ili prešute liječniku informaciju da doje, čak i zbog neugode, npr. ako je dijete starije i liječnik je već prije savjetovao prekid dojenja. druge mogućnosti terapije za majke koje doje. Postavite obavezno naredna pitanja: Je li lijek nužan? Može li se uzimanje lijeka odgoditi? Ukoliko do odgode ne može doći obavezno upitajteb i slijedeće: Kako lijek iz majčinog mlijeka djeluje na dijete? Kada uzimati lijek, prije ili nakon dojenja? Koji je za bebu najmanje štetan način uzimanja lijeka?

Kad majčino stanje zahtijeva privremenu terapiju ili dijagnostičku obradu koja je nespojiva s dojenjem, probajte je unaprijed planirati kako bi izdajanjem i adekvatnim pohranjivanjem mlijeka osigurali vašoj bebi potrebne količine mlijeka. Izdojeno mlijeko djetetu dajte žličicom ili šalicomkako upotreba bočica ne bi dodatno otežala povratak dojenju. Proizvodnju mlijeka održavajte redovitim izdajanjem prema rasporedu sličnom onom kojim je dojilo vaše dijete.

Direktni link: Roditelj.hr