Dojenje u trudnoći

Zašto bi žena htjela nastaviti s dojenjem, iako je trudna? U tzv. nerazvijenim zemljama nije čudno vidjeti trudnu ženu koja doji. Ali u našem, “razvijenom dijelu svijeta”, oko toga kruži više “rekla-kazala” priča nego činjenica. Dojenje je posebno vrijeme, posebna blizina s djetetom i nekim ženama je nezamislivo prestati s dojenjem prije nego je dijete za to spremno. Žena može nastaviti njegovati ovu vezu sa svojim djetetom i istovremeno osigurati dobro stanje djeteta u trbuhu. Uz malo edukacije, i liječnika i majki, dojenje u trudnoći je, gotovo uvijek, bez ikakvih posljedica.

Osjećaji

Kada žena koja doji zatrudni, jedan od većih problema mogu biti – osjećaji. Nastaviti s dojenjem starijega djeteta kroz trudnoću i nakon rođenja bebe nije nešto što većina žena planira. A i u mnogim se društvima ova pojava smatra neprihvatljivom ili neuobičajenom. Mama može osjećati pritisak okoline da počne s odvikavanjem, ali isto tako može osjećati pritisak i da nastavi s dojenjem.

Važni čimbenici pri sortiranju svih ovih osjećaja su: starost djeteta koje doji, zdravstveni problemi u trudnoći, odnos oca prema nastavku dojenja, osjeća li majka ikakvu nelagodu ili čak bol pri dojenju i prijašnja iskustva u dojenju.

Velik broj djece sam prestaje dojiti ako mama zatrudni. Jedan od razloga su promjene u ukusu i količini mlijeka, a koje nastupaju najčešće u drugom tromjesečju. Sljedeći razlog je bol u bradavicama zbog hormonalnih promjena i zbog kojih žene same mogu htjeti prestati s dojenjem. Treći razlog je spremnost djeteta da prestane dojiti, što nema nikakve veze s trudnoćom.

Briga za nerođeno dijete

Majka koja se dobro hrani ne bi trebala imati problema s proizvodnjom hranjivih tvari za bebu u trbuhu i mlijeka za dijete koje doji, ako je to dijete starije od godine dana. Važno je da majka dobiva dovoljno na težini, jede dobru hranu i uzima dodatke vitamina i minerala ako je to potrebno.

Ne postoji niti jedna jedina medicinska studija koja je istražila posljedice dojenja u trudnoći na nerođeno dijete u razvijenom svijetu. Iako se tokom dojenja mogu osjećati kontrakcije maternice, one se ipak smatraju normalnim dijelom trudnoće. Do tih istih kontrakcija dolazi tokom seksualne aktivnosti koju većina parova ima tokom čitave trudnoće.

Velik dio liječnika preporučuje da se prestane s dojenjem kako bi se bilo na sigurnoj strani. Međutim, istina je da, ako je trudnoća uredna i majka zdrava, dojenje tokom trudnoće je isključivo odluka majke.

Hormoni trudnoće mogu se naći, u malim količinama, u majčinome mlijeku, ali nisu opasni za dijete koje doji.

Situacije u kojima bi se trebalo prestati s dojenjem su sljedeće:

  • krvarenja ili bolovi u maternici,
  • povijest ranih trudova i prijevremenoga poroda,
  • problemi s dobivanjem na težini tokom trudnoće.

Fizičke promjene u trudnoći

Istina je da se problem bolnih bradavica javlja kod mnogih žena koje doje u trudnoći. Isto tako je istina da se proizvodnja mlijeka može jako smanjiti. Međutim, postoje majke koje nikada takvo što ne osjete. Dojenje po sebi ne crpi fizičku energiju, ali trudnoća da. Nekim majkama je veći problem od dojenja to što imaju energičnog jednogodišnjaka kojeg, ponekad, treba nositi. A to je već problem koji bi se javio i bez dojenja u trudnoći.

Bol u bradavicama je često prvi znak trudnoće i uzrokovan je hormonalnim promjenama. Zbog toga uobičajeni savjeti što raditi u slučaju bolnih bradavica neće pomoći. Da bi bol bila podnošljivija preporučujemo vam korištenje tehnike disanja s tečajeva za porod, mijenjanje položaja pri dojenju. Zamolite dijete da doji nježnije, ali mu i objasnite da ono nije krivo za bol; preporučujemo vam ručno izdajanje kako biste izazvali refleks otpuštanja mlijeka prije nego dijete krene dojiti.

Neke majke mogu osjetiti emocionalnu nelagodu pri dojenju u trudnoći. Može vam pomoći razmišljanje o nečemu drugome. Na primjer, čitanje knjige, slušanje muzike ili gledanje televizije.

Tokom zadnjih mjeseci trudnoće, proizvodit će se više kolostruma, a i zbog hormona trudnoće smanjit će se količina mlijeka koju mama proizvodi. Nemojte se bojati da će starije dijete popiti sav kolostrum. Koliko god ono dojilo, kolostrum će svejedno biti spreman za vašu novu bebu odmah nakon poroda.

U slučaju da je starije dijete mlađe od godine dana, morate paziti da ono i dalje dobiva dovoljno na težini u ovim zadnjim mjesecima vaše trudnoće. Ako bude potrebno, trebate mu dati nadomjestak.

Iako neka djeca prestanu dojiti tijekom mamine trudnoće, svejedno mogu pokazati novi interes za dojenje nakon rođenja brata ili sestre. Ako mama tada ne želi dojiti starije dijete, može izdojiti mlijeko i ponuditi mu ga u šalici.

I na kraju …

Kao i pri donošenju svih ostalih odluka s kojima se suočavamo kao roditelji, moramo se potruditi da pronađemo onu varijantu koja odgovara nama, moramo dobro pretresti naše srce i dušu da bi znali kako želimo odgajati našu djecu te ne smijemo podleći pritiscima onoga što se smatra normom u društvu. Nemojte prestati dojiti zato što je društvu prihvatljivije da vidi ženu u minimalnom bikiniju nego trudnicu koja doji.

Ne postoji niti jedan naučni dokaz da bi dojenje u trudnoći moglo štetiti vama, vašem djetetu ili vašoj bebi u trbuhu. Još jednom ću vam ponoviti: ako je trudnoća uredna i majka zdrava, dojenje tokom trudnoće je isključivo vaša odluka.

roda.hr

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave