Dojenje ne utiče na opuštenost grudi

Na opuštenost grudi kod žena ne utiče dojenje već trudnoća, broj rođene dece, pušenje i godine starosti, tvrde naučnici. Dojenje ne utiče na opuštenost grudi kod žena, već je uzrok tome trudnoća, zaključak je stručnjaka na nedavno održanoj Konferenciji članova Američkog udruženja plastičnih hirurga, prenosi BBC. Prema njihovom mišljenju, stepen opuštenosti grudi povećava se s brojem rođene djece, a važni faktori su pušenje i godine starosti. Autor studije, američki plastični hirurg Biran Rinker rekao je da se nada da će novo saznanje pomoći ženama da ne strahuju za svoj fizički izgled poslije perioda dojenja djeteta.
Rinker je objasnio da je na zamisao o sprovodjenju istraživanja došao nakon što mu je u ordinaciju stizao velik broj pacijentkinja sa zahtjevom da im obavi plastičnu rekonstrukciju dojki koje su im se, prema njihovom mišljenju, “opustile zbog dojenja”.

On je zbog toga sa kolegama Univerziteta u Kentakiju odlučio da sprovede istraživanje u kome su učestvovale 132 žene koje su se u periodu od 1998. do 2006. odlučile na zahvat povećanja ili podizanja grudi. Većina žena je bar jednom bila u drugom stanju, a gotovo 60 posto medju njima je bar jednom dojilo dijete. Tim naučnika prikupio je podatke od svake pacijentkinje, medju kojima su bili podaci o težini, visini, veličini brushaltera koji su nosile tokom trudnoće i da li su ikada pušile.

Tom prilikom je ustanovljeno da nema razlike u nivou ptoze, što je klinički naziv za opuštenost nekog organa, među ženama koje su dojile i onih koje nisu, ali su ustanovili da se nivo opuštenosti grudi povećavao sa brojem rodjene dece, pri čemu je jedan od važnih faktora bilo i pušenje. “Naime, pušenje razgradjuje vezivnotkivni protein koji se nalazi u elastičnim vlaknima kože, odnosno elastin, koji je odgovoran za zategnutost kože koja ‘drži’ grudi”, objasnio je dr. Rinker.

On je napomenuo da jedan od razloga opuštenosti grudi kod nekih žena može biti i korišćenje neodgovarajuće vrste brushaltera.

mamaibeba.rs

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave