Dojenje – najbolje za bebe!

Dojenje je u pravilu najbolje za vaše dijete. Ne samo majčino mlijeko, već i tjelesna blizina djetetu čini dobro. Saznajte sve o početku, pozicijama i problemima – sve što majke trebaju znati!

Dojenje, osim što je zdravo za dijete zbog svega što mu pruža, je bitno i za razvijanje bliskosti između majke i djeteta

Kod djece koja imaju nasljedne predispozicije dojenje može spriječiti razvoj šećerne bolesti tipa I

Proteini, masti, laktoza, vitamini, minerali su optimalno pomiješani u majčinom mlijeku

Majčino mlijeko – original koji ostaje nedostižan

Dojenje – staro koliko i čovječanstvo

U vremenu kada su alergije u porastu, i za majčino mlijeko vrijedi slogan: „Nikada nije bilo tako vrijedno kao danas.“ Majčino mlijeko je jednostavno nepobjedivo. Ono sadrži sve što je vašoj bebi potrebno i nudi mnoge druge prednosti za dobar početak u život.

Majčino mlijeko – original je nepobjediv

Postojalo je vrijeme kada je žena prepustila dojenje drugoj ženi, kada je to sebi mogla priuštiti. Iz straha za svoju figuru, i iz uvjerenja da je dojenje nešto odbojno, animalističko. Danas, na svu sreću, ne postoji takvo mišljenje. Dojenje je u trendu – i to s pravom. Iako na mnogim mjestima možete vidjeti kilometarske regale ispunjene dopunskim mlijekom, koje sugerišu  da je bočica jednako dobra kao i dojka, ipak moramo naglasiti da je mlijeko u prahu još uvijek drugi najbolji izbor – jedna nepotpuna imitacija majčinog mlijeka. Original ostaje nedostižan.

Svakako da i djeca s bočicom sretno odrastu. I nijedna majka se ne bi trebala osjećati primoranom na dojenje ukoliko je nemoguće, te se ne bi trebala osjećati tužnom ako iz medicinskih razloga ne može dojiti. Upravo za takve slučajeve je mlijeko u prahu idealna alternativa. Pogled na prednosti majčinog mlijeka će možda pomoći neodlučnim, neopredijeljenim u donošenju odluke.

Specijalista u bijelom

Majčino mlijeko je pravi paket osnaživanja i specijalista za sve. Ono sa napretkom stadija dojenja mijenja svoj sastav, kako bi se prilagodilo potrebama djeteta. Proteini, masti, laktoza, vitamini, minerali su optimalno pomiješani. Također sadrži i antitijela, tzv. lizozime, koji štite dijete od mnogih infekcija. Ova antitijela se nakon šest mjeseci čak povećavaju tako da je dijete zaštićeno i u dobi puzanja od bakterija, s kojima je sve više u kontaktu.

Također vlastita antitijela majke, imunoglobulini, prelaze u mlijeko i štite dijete od npr. gastro crijevnih infekcija i bolesti dišnog sistema. Ove tvari su prilagođene porodičnom okruženju majke. Najveća koncentracija je imunoglobulina u tzv. prvom mlijeku, kolostrumu, koje se stvara u prva tri dana, a potrebno ga je uključiti u malim količinama.

Zaštita od hroničnih bolesti

U vremenima kada su alergije, kao astma i atopijski dermatitis, u porastu, majčino mlijeko je najbolji izbor za odbranu. Jer potpuno dojenje bebe tokom prvih šest mjeseci dokazano štiti od alergija u kasnijem životu djeteta. Dojenčad rjeđe obolijevaju od atopijskog dermatitisa, iako ne postoji apsolutna zaštita ili garancija za to.

Kod djece koja imaju nasljedne predispozicije dojenje može spriječiti razvoj šećerne bolesti tipa I. Prema kanadskom istraživanju, sastav proteina u kravljem mlijeku (uključujući mlijeko u prahu) kod djece sa alergijskim predispozicijama moguće je da se rizik može dodatno povećati ukoliko im se da u prvih šest mjeseci života (New England Journal of Medicine, 1992).

Nažalost, ekološki problemi našeg doba nisu prošli neopaženo i na majčinom mlijeku. Onečišćujuće tvari doveli su mlijeko uvijek u diskusiju. Ali naučnici i zdravstvene organizacije se slažu u jednom: Prednosti mlijeka nadvladavaju nedostatke.

 

Šta kod bolnih bradavica?

Skoro uvijek je pogrešno stavljanje bebe na dojku i nepotpuno prihvatanje bradavice ustima bebe što dovodi do bolnih bradavica. Ovo su tvrdnje konsultanata laktacije koji naglašavaju da je stavljanje bebe na dojku primarna kod dojenja. Bolne bradavice nisu razlog da prestanete dojiti dijete. Često se problem riješi s vremenom, kada koža postane čvršća i kada savladate ispravnu tehniku stavljanja bebe na dojku. Nekoliko kapi gospine trave (mogu se naći u apoteci) staviti u jastučiće za dojenje olakšat će i ublažiti bolnu kožu. Nakon dojenja bi trebali namazati bradavicu žlijezdama slinovice bebe sa malo mlijeka i rasporediti po bradavici, te ostaviti da se osuši, tako će se stvoriti antiseptički zaštitni film. Također pomaže i Lansinoh mast koja se pokazala kao jako učinkovita. Ukoliko su bolovi nepodnošljivi ili ukoliko čak izlazi nekoliko kapi krvi (što djetetu ne škodi), mogu se koristiti šeširići koji će privremeno pružiti dobru pomoć. Ali to treba da bude samo privremeno rješenje, jer će inače opet uzrokavati probleme. Šeširić može dovesti do zbunjenosti dojenja i do vraćanja mlijeka. Jako bitno je šeširić održavati, pogotovo ako je bradavica u ranicama.

 

Premalo mlijeka

Djeca koja se kod dojenja ne zasite, često plaču dok ih držite uz dojku, nervozni su i nezadovoljni i nakon kratkog vremena opet žele da doje. Ukoliko je apetit bebe veći nego što majka ima mlijeka, vjerovatno je da dijete upravo pravi napredak u razvoju.

Ono što možete uraditi jeste bebu često staviti na dojku, pa ukoliko je moguće čak i noću. Pri tome mijenjajte poziciju dojenja, kako bi sva područja dojke bila stimulirana. Nakon nekoliko dana intenzivnog dojenja dojka će se priviknuti na povećanu potražnju. Budite oprezni sa čajem za povećanje količine mlijeka. Oni su biljni lijekovi koje trebate štedljivo koristiti. Prevelika konzumacija može čak spriječiti dotok mlijeka. Pijte sasvim normalno kada ste žedni i stavite sebi tokom dojenja jednu čašu vode nadohvat ruke. Nemojte se siliti da pijete.

 

Šta ukoliko majka mora uzimati lijekove?

Neke žene koje pate od hronične bolesti, smatraju da ne mogu da doje. Također i majke koje se moraju podvrgnuti hirurškom zahvatu ili koje dobiju injekciju od zubara imaju strah od prestanka dojenja.

Ono što možete uraditi jeste razgovarati s Vašim ljekarom. Upitajte ga sve što pročitate, a što vas zabrinjava. Jer ono što mnogi ne znaju jeste da za većinu lijekova postoje alternativni proizvodi prihvatljivi za dojenje. Skrenite pažnju anesteziologu prije operacije da dojite. U pravilu vrijedi: Čim je majka nakon narkoze u mogućnosti da sama stavi dijete na dojku, onda može opet dojiti. Ko je nesiguran, može kod konsultanta laktacije potražiti stručni medicinski savjet.

 

Dijete ima grčeve

Oko razloga večernjeg plakanja postoji mnogo špekulacija: prehrana majke, savladavanje stresa i obrada svih doživljaja – sve se ovo navodi kao mogući razlozi ali i osjetljivi probavni sistem koji se tek treba naviknuti na rad.

Ono što se preporučuje jeste mnogo blizine, nježno milovanje i nošenje bebe – sve će to pomoći vašoj bebi. Iako bol u stomaku neće odmah nestati, dijete će osjećati blizinu i sigurnost. Dijete koje ima bolove u stomaku često pokazuju preosjetljivost na proteine kravljeg mlijeka. Kako bi ustanovili da li je to razlog za nadutost, trebate se dvije sedmice odreći proizvoda od kravljeg mlijeka. Toliko dugo traje dok proteini iz kravljeg mlijeka napuste tijelo i ne prelaze u majčino mlijeko. Ukoliko nadutost kod bebe postane manja, pronašli ste bar jedan uzrok.

 

 

Baby Breast Feeding