Dojenje i prehrana dojilje

U prvoj godini života prehrana dojenčeta je vrlo važna. Majčino mlijeko je za njega najprimjerenije.

Uvijek je prave temperature, sadrži sve što je dojenčetu potrebno, a pri kontaktu s maminom kožom i slušanju kucanja njezinog srca dojenče se smiruje. Tokom dojenja majčina prehrana je izuzetno važna jer malo biće posve zavisi od njenih prehrambenih navika. Mamine potrebe za nekim hranjivim tvarima dodatno se povećavaju zbog izlučivanja s majčinim mlijekom, a mama može uticati na kvalitet svog mlijeka uravnoteženim unosom hranjivih sastojaka.

 

Važni nutrijenti u vrijeme dojenja: 

Folna kiselina – važna je za stvaranje novih ćelija, rast i sazrijevanje crvenih krvnih ćelija te za funkcionisanje imunološkog sistema. Izlučuje se u majčino mlijeko i zbog toga su potrebe za folnom kiselinom tokom dojenja povećane i običnom prehranom se teško mogu zadovoljiti.

 Željezo – tokom porođaja žene često izgube puno krvi, a time se zalihe željeza dodatno prazne. Kod dojilja koje već imaju menstruaciju potrebe za željezom se ponovno povećavaju pa se i nakon porođaja treba pobrinuti za odgovarajući unos željeza.

Omega-3 masne kiseline (DHA) – izlučuju se u majčino mlijeko i doprinose zdravom razvoju oštrine vida dojenčeta, psihomotornih funkcija i rasta dojenčeta

 

Novalac prenatalne kapsule su jedine na tržištu koje kombinuju aktivnu folnu kiselinu Quatrefolic® željezo Lipofer®, koje ne nadražuje želudac, omega-3 DHA dugolančane masne kiseline, ostale ključne vitamine i minerale.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave