DOJENJE BLIZANACA

Beautiful twin babies

Dojenje blizanaca ne mora biti nemoguća misija. Vaše tijelo je u stanju davati dovoljno mlijeka za oba djeteta. Vjerojatno će vam biti naporno, no s vremenom i uz pokoji savjet bit će vam sve lakše

Prije no što počnete s dojenjem blizanaca, okružite se jastucima koji će vam poduprijeti ruke i djecu držati u pravilnoj poziciji i visini prema prsima. To će naravno najbolje funkcionirati u krevetu. Nemojte se ograničavati i recite, zašto ne! Najvažnije je da vam je udobno kao i djeci jer će tek u toj situaciji mlijeko nadolaziti bez poteškoća.

Svako dijete može biti polegnuto na svoju dojku i tako se najesti. To će biti dobro za vaša prsa koja će stalno dobivati dobru stimulaciju za proizvodnju mlijeka. Za početno postavljanje na prsa možda će vam trebati pomoć partnera ili nekog drugog tko može priskočiti. Namještajte se prije no što pronađete pravu poziciju. Možda će vam namještanje u početku trajati malo dulje, ali s vremenom će postati lakše.

Blizanci se ne moraju pod svaku cijenu istovremeno dojiti. Nekim majkama je jednostavnije dojiti jedno dijete za drugim te ih tako primjerice i probuditi za dojenje. No, ako dojite jednog za drugim pripazite na to da obje dojke daju jednake količine mlijeka. Također ako djeca imaju različit apetit, svakako pripazite na to da redovito izmjenjujete dojke.

Dojenje blizanaca uz potporu
Korisno je od početka potražiti pomoć savjetnice za dojenje ili patronažne sestre koja će vam pokazati nekoliko trikova i pozicija u kojima se blizanci najlakše i najučinkovitije doje. Jednako je važno odrediti i prioritete. Dojenje traje određeno vrijeme, posebice kad su djeca gladna. Vjerojatno će prvo vrijeme kuća biti malo neuredna i nećete sve stizati. Svakako je važnije da si i vi uzmete stanku kad djeca spavaju. Jer i vaše tijelo mora napuniti baterije. Pazite i na svoje zdravlje te zdravu prehranu. Budući da dojite blizance tijelo treba 60% više kalorija nego inače te do 3 litre tekućine na dan. Dakle, uživajte u hrani i zdravim napitcima.

(RODITELJI.HR)