Dodir je potreban i bebama, ali i velikoj djeci!

Dodir je potreban i bebama, ali i velikoj djeci!

Pri dodiru punom ljubavi imunološki sustav je snažniji i jače se odupire upalama. Razina hemoglobina u krvi pri redovitom dodirivanju uvelike se povećava.

Svi smo jednom bili mali i svi smo u manjoj ili većoj mjeri osjetili moć dodira. Dodir roditelja nas je umirivao, milovanje nam davalo na znanje da smo voljeni i sigurni. Sve ozljede i bolesti lakše bismo prebrodili uz nježan mamin dodir. Malo dijete koje nitko ne dodiruje i na koje nitko ne obraća puno pozornosti teško će izrastati u emocionalnu zdravu i uravnoteženu osobu svjesnu svoje vrijednosti. I tu će prepreku pokušavati prevladati dobar dio svog života, ako je uopće prevlada.
Maleno dijete gladno ljubavi doslovno može umrijeti bez dodira, baš kao što, suprotno tome, može bolje rasti ako ga se puno dodiruje, jer hormoni rasta kod prerano rođene djece u tom slučaju više se stvaraju. Ako majka nježno miluje dijete u inkubatoru, ono će na težini dobiti 75 posto brže od djece koja takva milovanja ne dobivaju. I ranije će biti otpušteno iz rodilišta. Pri dodiru punom ljubavi imunološki sustav je snažniji i jače se odupire upalama. Razina hemoglobina u krvi pri redovitom dodirivanju uvelike se povećava.

Masiranje bebica ne prakticira se samo zbog pomaganje njezinoj motorici, već je to jedan od načina na kojoj joj se može redovito i ugodno pružati ljubav i nježnost. Bilo da je ljuljuškate, nosite, ljubite, škakljate, tapšete, češljate, držite za ručicu, sve su to načini na koji hranite njezinu potrebu za toplinom onih koji je najviše vole, govorite joj da ste tu za nju, da je sve u redu, da je sigurna.
Ne bježite od djece i ne branite im da spavaju s vama, jer ne boje se oni spavati sami, njima je jednostavno toliko ugodnije i ljepše kad se priljube uz vas da je gotovo grijeh to im braniti. Nekoj će djeci trebati više, nekoj manje dodirivanja i sama će vam to pokazati. Imat će možda i fazu kad im vaši dodiri smetaju, no ima do tada još vremena 🙂 No uvijek imajte ruke spremno raširene da ih primite u zagrljaj jer kad tad, doći će ga potražiti bez obzira na uzrast.

Djeca koja nisu u ranom djetinjstvu bila izložena dovoljnoj količini zagrljaja i milovanja, kasnije postupno mogu nadoknaditi taj manjak razvijanjem ljubavi prema samima sebi, ili pak preko drugih voljenih osoba koje s vremenom upoznaju, i ona će vjerojatno najbolje znati prepoznati kako se dijete koje nije dovoljno nošeno ili milovano osjeća.
Dodir je važan “vitamin” svim sisavcima, vidjet ćete to na primjeru sisavaca koji brinu za svoje mlade i instinktivno ih često ližu i dodiruju, bez da su to prvo pročitali u nekom priručniku.
I ne zaboravite, ne možete ljubavlju niti stalnim kontaktom razmaziti bebu ni dijete, neka vam tu priču nitko ne pokuša “prodati”.

roditelji.hr