DOBROBITI BLISKOG FIZIČKOG KONTAKTA ZA MAJKE I BEBE

DOBROBITI BLISKOG FIZIČKOG KONTAKTA ZA MAJKE I BEBE

Bliski fizički kontakt majke i djeteta, privijanje bebe uz majčino tijelo tzv. tehnikom kože uz kožu, povećava njihovu međusobnu povezanost i bliskost, a prema nekim medicinskim istraživanjima prevenira simptome postporođajne depresije.

Kanadski znanstvenici proveli su istraživanje na 30 majki koje su u prvoj sedmici bebina života pet sati dnevno privijale bebe na svoju tijelo te tri sljedeće sedmice bebina života dva sata dnevno. Majke koje su prakticirale ovu tehniku imale su puno manje simptoma stresa i depresije, a ova im je tehnika pomogla i olakšala dojenje.

 

Ovom tehnikom se u majčinu organizmu proizvodi veća količina oksitocina, hormona koji je zadužen za majčinske osjećaje i dobro raspoloženje. Osim toga, bliski fizički kontakt s novorođenčetom pomaže majci da lakše prepozna signale i znakove koje dijete šalje, a što rezultira efikasnijom majčinskom reakcijom.

Djeca koja su iskusila ovakav majčinski pristup imaju stabilniju tjelesnu temperaturu, otkucaje i rad srce te bolju funkciju probavnog sustava, a osim toga, više spavaju, manje plaču i brže rastu.

Buduće majke bi trebale zapamtiti da se ovom tehnikom najviše uspjeha postiže kod dojenja. Upravo zbog toga u bolnicama se sve češće neposredno nakon porođaja, prije vaganja, mjerenja i kupanja bebe stavlja gola beba na majčino golo tijelo, na prsa.

mami.hr