Djeca i kućni ljubimci

Djeca i kućni ljubimci se veoma slažu, zar ne? Zaista, podizanje djeteta i kućnog ljubimca zajedno može biti zabavno za cijelu porodicu. No, stvaranje zdravog odnosa između djeteta i kućnog ljubimca može biti veliki izazov za svakog roditelja. Ponuditi ćemo Vam nekoliko savjeta kako naučiti mlađe članove porodice da se brinu za svoje kućne ljubimce i kako se igrati sa njima.

Odgovarajući kućni ljubimac ovisno o uzrastu djeteta

Dojenčad

Dojenčad ne može voditi brigu o kućnim ljubimcima. Dakle, ako ste  već imali kućnog ljubimca, kada je vaše dijete rođeno, pobrinite se da upoznate svoje dijete sa vašim kućnim ljubimcem. Nadzirite ih kada su skupa i postupno povećavajte dužinu vremena koju provode zajedno.

Bebe

Bebe su jako znatiželjne i  često vuku životinje za krzno, udove i uši u pokušaju da komuniciraju sa ljubimcem putem dodira. Uvjerite se da se ljubimac može nositi sa takvim oblikom komunikacije. Kada su skupa trebali bi uvijek biti pod nadzorom starijih osoba. Morate biti jako oprezni gdje držite hranu i vodu za vašeg kućnog ljubimca, kako je Vaša beba ne bi pojela ili popila.

Djeca od 3 do 5 godina

U ovoj dobi, vaše dijete uči o kontaktu i empatije. Stručnjaci preporučuju zamoraca kao savršenog kućnog ljubimca za ovaj uzrasta djeteta. Zamorci vole se držati i nosati u rukama, rijetko grizu,  te će zviždati kada je uzbuđen ili sretan, na radost većine djece. Vaše dijete može pomoći u brizi, punjenjem posuda za vodu i hranu

Djeca od 5 do 10 godina

U ovoj dobi djeca imaju nedosljedan raspon pažnje i najbolje je da pokušate sa malim kućnim ljubimcima, kao što su ribice ili papagaji ili neke druge ptice. Nadzirite ih tokom igre. Neka Vam dijete pomogne u obavezama oko kućnog ljubimca, kao što su čišćenje kafeza, punjenje posuda s vodom i hranom. Ovo je dobro vrijeme da se razviju dobre higijenske navike oko kućnih ljubimaca, s naglaskom na pranje ruku nakon obavljenog posla čišćenja ili igranja sa kućnim ljubimcem.

Djeca od 10 do 13 godina

Djeca u svojim ranim tinejdžerskih godina imaju veliki interes za životinje i postaju odgovornija. Djeca ovog uzrasta su spremna za kućne ljubimce kao što su psi, mačke i zečevi i mogu voditi brigu o hranjenju, šetnji ljubimaca i higijeni kućnog ljubimca. Iako djeca u ovoj  dobnoj skupini mogu biti pouzdana, odrasli uvijek trebaju provjeriti da kućni ljubimci imaju dovoljno  hrane i vode i da je kućica ili kafez  čist. Djeca također mogu sudjelovati u treningu psa, što može biti izvrsna prilika za učenje.

Šta očekivati od svoga djeteta

Dojenčad i bebe

Dojenčad i bebe treba nadzirati odrasla osoba kada provode vrijeme s kućnim ljubimcima. Većina male djece privlači kućne ljubimce i žele komunicirati sa  njima, ali dojenčad i bebe ne  znaju razliku  između živih bića i neživih  objekata. Za njih, kućni ljubimci su ekvivalent za plišane igračke. Oni ne mogu shvatiti da će povlačenjem kućnih  ljubimaca za  rep ili udaranje s tvrdim predmetima uzrokovati bol.

Dvogodišnjaci

Većina djece ovog uzrasta već može naučiti stavljati igračke njihovog ljubimca odvojeno od svojih igračaka.  Ako vaše dijete ne odvaja svoje igračke  i vaš ih ljubimac žvače, uklonite oštećene igračke. To će pomoći vašem djetetu naučiti da čuva svoje igračke. Isto tako, naučite svoje dijete da ne dira igračke vašeg ljubimca, osim ako se igraju zajedno. To će naučiti dijete da dijeli igračke sa svojom braćom ili sestrama.

Trogodišnjaci

Nikada ne ostavljajte dijete bez nadzora sa životinjom. Djeca bi  trebala pokazati dobru prosudbu i samokontrolu  prije nego što ćete im omogućiti da ostanu  sami s kućnim ljubimcem. Djeca su u stanju igrati se jednostavne, interaktivne igre s kućnim ljubimcima. Koristeći svoj glas i igračkice, oni mogu uvjeriti većinu kućnih ljubimaca da obrate pažnju  na njih. Iako roditelji još uvijek trebaju pomno pratiti interakcije, djeca ove dobi također mogu naučiti da poštuju granice. Na primjer, možete naučiti svoje dijete da bi se trebalo udaljiti dok vaša mačka jede večeru ili dok vaš pas žvače neku svoju igračku. Međutim, djeca ove dobi ne mogu razumjeti da um ljubimca radi drugačije nego njihov. Ako vaš ljubimac uništava dragocjen predmet ili igra grubo i mogao bi  povrijediti vaše dijete, vaše dijete možda misli da je vaš ljubimac to učinio namjerno i da imaju opravdanje u njegovom kažnjavanju.

Osmogodišnjaci

Djeca u dobi od osam godina u potpunosti razumije da životinja ima misli i osjećaje koji su jedinstveni za nju kao pojedinca. Djeca ove dobi  naučila  su do sada dosta o životinjama kroz kombinaciju sljedećeg: kada dijete pogriješi ili kada se ljubimcu nešto ne sviđa, dobija izravnu povratnu informaciju od ljubimaca u obliku režanja, grebanja.

Tinejdžeri

Ako je vaše dijete mlađe od 13 godina, nemojte ga puštati vani samog sa ljubimcem bez nadzora odrasle osobe, čak i ako je ljubimac na uzici. Isto tako, ne očekujte da  dijete mlađe od 15 godina može kontrolirati životinju u potencijalno opasnim situacijama. Poznato je da se tinejdžeri oslanjaju na svoje ljubimce kada se pojave problemi s vršnjacima, ali oni također mogu ispoljavati iracionalni bijes na svoje kućne ljubimce. Na primjer, tinejdžer može postati ljut i reagirati iracionalno. Tinejdžeri također mogu izgubiti interes za svoje ljubimce jer su sada zaokupljeni nekim drugim stvarima. Kasnije, oni mogu osjećati krivicu zbog zanemarivanja životinje.

Zabavne aktivnosti životinja i djeceIgranje djece i Vaših kućnih ljubimaca ne dolazi samo po sebi. Djeci je potrebno pokazati kako se ponašati prema životinji sa poštovanjem i kako se ponašati u interakciji sa ljubimcima. Ponuditi ćemo Vam neke od aktivnosti koje su primjerene dobnim skupinama, koje će pomoći u izgradnji povjerenja i ojačati vezu između vašeg ljubimca i djeteta.

Aktivnosti za djecu od 6 mjeseci do 2 godine

Vaše dijete može ležati na podu i vaš pas ili mačka može skočiti preko njega.

Vi i Vaše dijete se možete sakriti i onda pozvati vašeg ljubimca da vas pronađe.

Pokušajte držati krpu, tako da vaš ljubimac bude  skriven. Neka vaše dijete povuče krpu u stranu i ljubimac će se pojaviti.

Ako je Vaš ljubimac nježan, vaše dijete može namazati svoje prste na rukama i nogama sa maslacem i pustite da ih Vaš ljubimac poliže.

Dijete može bacati hranu ljubimcu, ali budite pažljivi, ne dozvolite svom djetetu da uzima hranu za životinje jer je mogu uzeti u usta i pojesti. Također je veoma važno da izbjegavate hranu koja je opasna za životinje.

Djeca 3 do 8 godina

Dijete i pas se mogu utrkivati do ciljne linije. Ako je to potrebno vi možete trčati sa ljubimcem koji će biti na uzici.

Vaše dijete može baciti igračku za vašeg ljubimca kako bi je životinja uhvatila.

Naoružajte se poslasticama za kućnog ljubimca. Vaše dijete se može sakriti, a vi  ostanite  sa svojim ljubimcem. Kada vaše dijete doziva, neka vaš ljubimac ide potragu za njim. Kada ga vaš ljubimac pronađe, neka vaše dijete nagradi vašeg ljubimca poslasticom.

Ako se vaš pas voli igrati vodom, dajte svome djetetu šlauf i upalite vodu. Vaše dijete neka usmjeri šmrk nekoliko metara daleko od  psa, a zatim neka brzo premjesti tok vode daleko od njega. Tako će se Vaš juriti za vodom što je jako zabavna igra kako vašeg psa tako i za Vaše dijete.

Vaše dijete može puhati balone kako bi ih Vaš ljubimac uhvatio. Na tržištu se mogu pronaći igračke koje proizvode balone sa okusom koji su sigurni za životinje. U ovu svrhu ne koristite balone koji se prave od deterdženta ili šampona jer to može uzrokovati tegobe u stomaku ili peckanje očiju.

Vaše dijete i ljubimac se mogu udružiti kako bi pronašli neku stvar koju ste sakrili.  Dok Vaš ljubimac može nadmašiti Vaše dijete u pronalaženju stvari skrivenih na tlu, vaše dijete može pronaći skrivene stvari koje su sakrivene na višim nivoima.

Djeca od 9 do 13 godina

Vaše dijete može igrati nogomet ili frizbija  sa psom. Neka djeca vole izazov koji im donosi natjecanje. Vaše dijete može pretraživati ​​Internet ili potražiti neku knjigu u biblioteci kako bi pronašlo nove trikove koje može naučiti svoga ljubimca.

roditelj.ba

Prethodni članak
Naredni članak

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave