Disciplina i djeca

Disciplina pomaže vašem djetetu da nauči kako se ponašati – kao i kako se ne ponašati. Najbolje funkcioniše kada sa djetetom imate topao odnos pun ljubavi.

Disciplina ne znači kaznu. U stvari, disciplina i strategije disciplinovanja su pozitivne. Izgrađene su na razgovoru i slušanju i vode djecu prema:

  • Znanju kakvo je ponašanje prikladno, bilo da je to kod kuće, kod prijatelja, predškolskoj ustanovi ili školi
  • upravljanju vlastitim ponašanjem i razvijanju važnih vještina poput sposobnosti dobrog slaganja s drugima
  • učenju da razumiju, upravljaju i izražavaju svoja osjećanja.

Odabir pristupa disciplini

Odabir pristupa disciplini odnosi se na pronalaženje prave ravnoteže. Nedovoljna disciplina može učiniti djecu nesigurnom, a roditelje staviti van kontrole. Previše negativne discipline, a nedovoljno pohvala i nagrada, moglo bi dovesti do toga da se djeca ponašaju dobro, ali iz straha. To može dovesti do problema sa samopoštovanjem i anksioznošću djece kasnije u životu.

Disciplina najbolje djeluje kada je čvrsta, ali poštena. To znači da postavljate ograničenja i posljedice za ponašanje svog djeteta, istovremeno potičući dobro ponašanje pohvalama, nagradama i drugim strategijama.

Vaš pristup disciplini ovisit će i o stvarima poput vašeg stila odgoja, djetetove faze razvoja i djetetovog temperamenta.

Fizičko kažnjavanje ne uči djecu kako se treba ponašati. Kada roditelji koriste fizičke kazne, djeca će vjerovatnije imati problematično ponašanje, tjeskobu ili depresiju. Također postoji rizik da bi to moglo naštetiti vašem djetetu.

Disciplina u različitim godinama

Načini na koje koristite disciplinu promijenit će se ovisno o tome šta se dešava s vašim djetetom u različitim fazama razvoja.

Bebe

Bebe rade stvari kako bi testirale svoje razvojne vještine. One također uživaju u stvaranju stvari. Na primjer, vaša beba vjerojatno voli dobiti reakciju kad vas povuče za kosu. Ipak, bebe ne razumiju posljedice. One također ne znaju razliku između dobrog i neispravnog. To znači da negativne posljedice ili kazna ne djeluju na bebe.

Umjesto toga, bebama je potrebna topla njega s ljubavlju kako bi se osjećale sigurno. Dakle, kada vas beba povuče za kosu, mogli biste reći ‘ne’ i pokazati mu kako nježno dodirnuti vašu kosu. Vjerojatno ćete ovo morati raditi iznova i iznova, jer se vaša beba možda neće sjećati prošlog puta.

Mališani

Mališani se često bore s velikim osjećajima poput frustracije i ljutnje. Njihove socijalne i emocionalne vještine tek se počinju razvijati i možda iskušavaju svoju sve veću nezavisnost. Možete pomoći svom djetetu da se dobro ponaša prilagođavanjem njegovim osjećajima, promjenom okoline, odvlačenjem pažnje i planiranjem naprednih izazova.

Predškolci

Od treće godine većina predškolaca počinje shvaćati šta je prihvatljivo ponašanje, a šta ne. Testirat će različita ponašanja i možda će se ponašati na određene načine više puta dok uče o posljedicama. Predškolcu možete pomoći postavljanjem granica i jasnim ponašanjem koje želite vidjeti.

Djeca školskog uzrasta

Djeca školskog uzrasta mogla bi se znati ponašati na različitim mjestima – na primjer, u školi, kući ili u biblioteci. Ipak, svejedno ih trebate podsjetiti na ograničenja i nagraditi ih za dobro ponašanje.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave