DIJETE SA ATOPIJSKIM DERMATITISOM I TOPLI DANI LJETA

Promjena klimatskih uslova se preporučuje svim osobama sa atopijskim dermatitisom, pa prema tome i sasvim maloj djeci. Najvećem broju osoba koje boluju od atopijskog dermatitisa, bez obzira na dobni uzrast, prija odlazak na more. Koža oboljela od atopijskog dermatitisa zahtijeva brojne mjere predostrožnosti da se bolest ne pogorša baš u toku godišnjeg odmora. Iste mjere opreza važe ako se odlučite ljeto sa djetetom koje boluje od atopijskog dermatitisa provesti na planini ili u mjestu stanovanja u gradu. Nabrojat ću najvažnije mjere opreza koje morate ispoštovati kada dolaze topli ljetni dani, ako dijete boluje od atopiskog dermatitisa.

Sredstvo za zaštitu od UVA i UVB sunčevih zraka potrebno je nanijeti na kožu čak i ako vaše dijete boravi u prirodi u hladu. Najbolje je izabrati sredstvo u obliku kreme ili losiona. Zaštitno sredstvo u obliku kreme više vlaži kožu, dok se losion lakše razmazuje po koži. Zaštitno sredstvo u obliku gela ne nanositi na kožu DJECE SA ATOPIJSKIM DERMATITISOM, jer gel još više isušuje ionako suhu kožu oboljelih od atopijskog dermatitisa. Ako se nakon nanošenja zaštitnog faktora pojave crvenilo, svrbež i iritacija kože, a to su sigurni znaci nepodnošenja sredstva, treba promijeniti proizvođača i odabrati drugi preparat. Nakon ulaska u zatvoren prostor, zaštitno sredstvo obavezno saprati sa kože.

Kupanje u moru ili bazenu. Morska voda ima svoje terapijske učinke na kožu oboljelih od atopijskog dermatitisa i dijete se može slobodno kupati. Treba znati da sol iz morske vode, i hlor u vodi u bazenima, isušuju i kožu koja je najzdravija. To isušivanje je multiplicirano na koži oboljelih od atopijskog dermatitisa. Zato je prije ulaska u vodu potrebno nanijeti emolijentno sredstvo koje stvaraju zaštitnu barijeru na površini kože i tako umanjuju isušivanje kože. Nakon boravka u moru ili bazenu, kožu saprati tekućom vodom i ponovo nanijeti emolijentno sredstvo na kožu.

Ujedi insekata kod oboljelih od atopijskog dermatitisa izazivaju mnogo burniju reakciju u odnosu na zdrave osobe. Na mjestu ujeda komarca javlja se velika, crvena oteklina, često i mjehur, praćeni nesnosnim svrbežom. Zato dijete treba boraviti u prostoriji na čije prozore su pričvršćene mreže protiv komaraca. Prije unošenja djeteta u sobu, eliminisati komarce iz sobe upotrebom električnog aparata koji odbija insekte. Nemojte repelente, sredstva koja odbijaju insekte, direktno nanositi na kožu djeteta oboljelog od atopijskog dermatitisa, jer ta sredstva su jaki iritansi, i izazivaju crvenilo i žarenje kože. Repelenti se mogu nanijeti na odjeću takve djece.

I odjeću ovakve djece treba prilagoditi novonastalim uslovima na višim, pa i ponekad jako visokim temperaturama zraka. Mada je vani toplo, nije preporučljivo da, prilikom boravka u prirodi, djeca budu obučena u široku, lepršavu odjeću. Insekti se lahko podvuku ispod takve odjeće i naprave brojne ugrize kože. Šarena odjeća, sa cvjetnim uzorkom, privlači opnokrilce, pa treba izbjegavati i takvu odjeću.

Ujedi ose i pčele daleko češće izazivaju teške opće alergijske reakcije kod osoba sa atopijskom konstitucijom u odnosu na zdrave osobe. Da biste spriječili kontakt sa opnokrilcima, pčelom, osom i drugim, nemojte boraviti sa vašim djetetom tamo gdje se prodaju ili serviraju voće i slatkiši, kao ni u blizini cvijeća.

Promjene na koži kod većine djece sa atopijskim dermatitisom ljeti su u boljem stanju u odnosu na zimu, pa se zato i preporučuje boravak na moru ili u planini. Ipak, kod manjeg broja atopičara, stanje kože se pogoršava u ljetnom periodu uslijed djelovanja povišene temperature, znojenja i djelovanja sunca na koži. Zato pokušajte prilagoditi mikroklimatske uslove stanju vašeg djeteta. Ako se dijete sa atopijskim dermatitisom previše znoji ili ako je njegova koža direktno izložena suncu i uslijed toga isušena, koža postaje crvena, suha, javljaju se mjehurići i erozije kože. Ako tako promijenjena koža jako svrbi i dijete se nekontrolisano češe uslijed, to su već sigurni znaci da se bolest ponovo pojavila. Tada morate potražiti pomoć stručnjaka i provesti adekvatnu terapiju za atopijski dermatitis.

Prof dr. Naima Arslanagić

Atopijski-dermatitisimages